Wat te doen met de overige spullen uit je kraampakket?

Als je zwanger bent krijg je in veel gevallen van je zorgverzekering een kraampakket. Dit pakket heb je nodig als je thuis wilt bevallen en bevat alles wat je nodig kan hebben zoals; kraamverband, matrasbeschermers, alcohol enzovoort. Soms krijg je van de zorgverzekering nog een leuk kleinigheidje erbij. Bij de mijne kreeg ik deze keer een thermometer, badthermometer en een informatie boekje erbij. Allemaal leuk en aardig maar wat als je er veel van over hebt of toch ineens naar huis ziekenhuis moet om te bevallen?

Kraampakket

Bij beide bevallingen bleef er bij mij best wel het één en ander aan spullen over uit mijn kraampakket. Vrijwel alles wat over was gebleven was nog helemaal steriel en nieuw in de verpakking. Ik kan mij voorstellen dat er bij een ongeplande ziekenhuisbevalling veel meer overblijft.
Als je spullen uit je kraampakket over hebt kan je ze bewaren of je kan ze inleveren bij je verloskundige of kraamhulp. Ook kan je ervoor kiezen om de spullen in te leveren bij een inzamelpunt zoals bijvoorbeeld de stichting Baby Hope.

Na mijn eerste bevalling kwamen de overige spullen terecht ergens in een kast omdat ik niet goed wist wat ik ermee kon doen. Jaren later heb ik veel weg kunnen gooien omdat het over de datum was of door het stof niet hygiënisch was om nog te gebruiken.
Toen Isabella was geboren ben ik op zoek gegaan naar mogelijkheden om de spullen in te leveren. Zo kwam ik terecht op de website van  Stichting Baby Hope.

Stichting baby hope

Stichting baby hope is in 2003 opgericht door een moeder die haar kraampakket niet weg wilde gooien.  Inmiddels is de stichting uitgegroeid tot een netwerk van maar liefst 320 inzamelpunten in Nederland en ondersteunen ze 15 kraamprojecten in 12 verschillende landen.  De stichting heeft als doel om meer hygiëne te creëren tijdens bevallingen en op die manier  kindersterfte te voorkomen. De projecten bevinden zich o.a. in Afrika, India, Zuid Amerika en Oost Europa.

Materialen

Op hun website staat vermeld dat ze o.a. de onderstaande artikelen inzamelen:

  • Navelklemmetjes in onaangebroken verpakking
  • Verbandwatten (mag aangebroken verpakking zijn)
  • Desinfecterende zeep, latex handschoentjes en plastic schorten
  • Gaasjes in onaangebroken verpakking
  • Kraam-, maand- en inlegverbanden (mogen aangebroken verpakkingen zijn)
  • Celstof matjes, onderleggers en matrasbeschermers
  • Flesjes alcohol (mag aangebroken verpakking zijn)
  • Rolletjes luiertape
  • Stretch gaasbroekjes

Op de site vind je een overzicht met alle inzamelpunten in heel Nederland per provincie gesorteerd. Ook kan je ervoor kiezen om de overige spullen op te sturen naar hun adres. Kijk voor actuele informatie op hun website http://www.stichtingbabyhope.org/



Donatie

Als je de stichting Baby Hope nog op een andere manier wil helpen dan kan dat in de vorm van een donatie. Je zou ook in plaats van een cadeau voor de geboorte van je kindje een donatie voor bijvoorbeeld deze stichting kunnen vragen. De stichting richt zich voor namelijk op het inzamelen van de spullen uit de kraampakketten, maar geven aan dat een donatie in een vorm van geld ook welkom is.

Van de donaties willen ze de hulp die ze nu al aanbieden nog een nog hoger level tillen. Zo willen ze graag een HB-meter aanschaffen om de ijzerwaarde van de zwangeren vrouwen te meten of een kraamkoffer met medische apparatuur voor een lokale verloskundige.

Wat doe jij met de spullen die je overhebt? Ik weet in elk geval al waar mijn 3e kraampakket naartoe gaat.

Liefs Andrea

2 gedachten over “Wat te doen met de overige spullen uit je kraampakket?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge