5 voordelen van vrij kamperen met de camper

Als wij met de camper op reis zijn maken wij graag gebruik van gratis parkeerplaatsen. Soms vinden wij al rijdend de perfecte plek om te overnachten. En soms slapen wij op de parkeerplaats van een supermarkt of bouwmarkt. Wildkamperen is in veel landen niet toegestaan. Wel word het vaak gedoogd onder de voorwaarde dat er geen campinggedrag vertoont word. Dus niet uitgebreid je tafels en stoelen buiten zetten en koken bijvoorbeeld. Helaas zijn er altijd mensen die de parkeerplaats als vuilnisbelt achterlaten of als wc gebruiken. Die mensen verpesten het voor mensen die wel netjes omgaan met de plekken waar ze staan.

1 – Gratis

Een gratis slaapplaats is voor veel mensen de belangrijkste reden om aan wildkamperen te doen. Wij als gezin besparen nu zo’n €20 – €30 per nacht uit door de campings links te laten liggen. Er bestaan verschillende websites en app’s met leuke locaties waar je kunt overnachten. Er zijn zelfs op veel plekken speciaal ingerichte camperplaatsen. Soms kan je op deze locaties tegen betaling stroom en water krijgen.

2 – mooiste plekjes

Buiten je comfortzone kom je zoveel mooie plekjes tegen die soms helemaal voor jou alleen zijn. Van de week reden wij door de navigatie verkeerd en besloten ondanks dat maps beweerde dat er geen weg bestond door te rijden. We reden de hele weg op gravel en het was er zo mooi en echt stil dat je oren piepten van de stilte. Ergens kwamen we een verlaten hut tegen waar wandelaars in konden schuilen bij regen. We zagen diepe dalen en mooie meren verscholen liggen tussen het groen.

3 – Locals ontmoeten

Bij een verlaten plek zal je ze minder snel zien, maar bij parkings dichtbij of in een stad/dorp. Is de kans een stuk groter om een echte local te treffen. De meeste mensen zijn erg vriendelijk en zullen je de beste tips geven om je boodschappen te doen of de mooiste plekjes vertellen. In Hongarije ontmoette ik een vrouw genaamd Evá. Ze kwam een praatje met mij houden en kwam even later weer terug toen ik in de speeltuin was met de kinderen.
In een grote stad in Duitsland kwam ik aan de praat met een man. Hij was nieuwsgierig naar onze reis en vertelde over zijn leven in de stad, over het probleem van immigranten die ze daar hebben.

Buiten de locals heb je sneller contact met andere rondreizende mensen. Wij hebben een Frans gezin ontmoet die een jaar lang op reis was, een Iers stelletje die ergens vanaf eind vorig jaar op reis waren, een ouder Nederlands echtpaar en nog veel meer andere mensen. Van de Fransen heb ik de app park4night leren kennen en het Nederlandse stel heeft deze weer via mij leren kennen. Iedereen die rondreist heeft met de zelfde dingen te maken. Waar is een leuke parkeerplaats? of waar halen we schoon water vandaan? Dan is het handig om leuke tips uit te wisselen en om natuurlijk de leuke avonturen van andere reizigers te horen.

Wil je meer weten over mijn belevenissen onderweg? Volg mij op Instagram of facebook en mis niks van mijn roadtrip. 

4 – uit je comfortzone

De leukste dingen beleef je als je uit je comfort zone bent. De eerste nacht kan spannend zijn zeker met al die enge verhalen die de ronde doen op internet of in je kennissenkring. Je leert om op jezelf aangewezen te zijn. Maar geloof mij er zijn meer goede dan slechte mensen op de wereld en de meeste helpen je graag als je hulp nodig hebt.
Dan heb je nog de volgende punten; Waar vind je water? Waar is een winkel? Heb ik hier wel bereik? Dat zijn dingen die niet altijd vanzelfsprekend zijn, maar wel het dagelijks leven in een camper makkelijker maken.

Doordat het niet zo vanzelfsprekend is om b.v. altijd te douchen met warm water en sowieso om water te vinden word je creatiever en zoek je andere oplossingen. Als we een stroompje of rivier in de buurt hebben met schoon water wassen wij daarmee af. We halen emmers water en wassen dan zonder zeep af. Als je dingen na gebruik direct afwast en droog maakt gaat dat prima. Om te douchen gaan wij eens een nacht op een camping staan of vragen of we ergens kunnen douchen. Zo hebben wij bij eens bij een sportschool gedoucht. Dat waren gezamenlijke douches, maar bij de vrouwen was niemand en we zijn wel lekker schoon.

5 – rust

Veel plekken liggen in de natuur bij een parkeerplaats bij wandelroutes. Meestal zijn ze overdag druk bezocht, maar blijf je in de avond alleen of met mede camper bezitters achter. Soms heb je een prachtig uitzicht op een meertje of vanaf een berg. Je ziet de zon ondergaan en het langzaam donker worden. Op veel plaatsten heb je geen kunstmatige verlichting door lantaarnpalen waardoor het erg donker is. Je kan ook plek tegenkomen waar je overdag ook alleen bent.
Wij vonden zo een plek precies in de hittegolf in Nederland toen wij in Tsjechië waren. We stonden heerlijk in de schaduw van de bomen en de kinderen konden zich vermaken met het beekje waar we naast stonden. Bij deze plek vonden we iets verderop in het beekje een plek waar we zelfs konden zwemmen. Het water was wel koud dus we konden goed afkoelen. We sliepen in de nacht zelfs met de ramen dicht terwijl het die dagen toch ruim boven de 35 graden uitkwam overdag.

gedraag je!

Als we reizen gaan wij niet op plekken staan waar wij ons niet goed bij voelen. Als er creepy figuren rondhangen dan rijden we gewoon verder.
We veroorzaken geen overlast en ruimen ons afval netjes op. In veel landen word er gescheiden afval verzameld en doen wij dat ook zoveel wij kunnen. Op sommige plekken veroorzaken wildkampeerders overlast en is het verboden om te staan. Logisch, ik heb helaas met eigen ogen ervaren hoe sommige plekken als openbare toilet gebruikt word. Denk je een leuk wandelpad gevonden te hebben liggen er een hoop drollen met halve wc-rollen naast. Bleh.

Wij willen graag dat deze plekken toegankelijk blijven voor campers zodat ook andere en toekomstige camper gebruikers ervan kunnen genieten.

Liefs Andrea

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge