Sinterklaas kapoentje wat strooi je in mijn schoentje?

Het is alweer bijna zover dat sinterklaas en zijn zwarte pieten aankomen in Nederland. Ik hoop dat we dit jaar een droge dag hebben als sinterklaas aankomt. Vorig jaar regende het bij ons helaas en stond er een vrij koude wind waardoor we al snel naar huis terug gingen. Ik dacht vorig jaar voor het laatst de intocht in Nederland mee gemaakt te hebben en dit jaar in Hongarije te zijn. Helaas (of gelukkig) krijgen we nog een kans om de intocht van sinterklaas life mee te maken.  Lees hier mijn sinterklaastips van vorig jaar.

Hongaarse sinterklaas

De Hongaarse sinterklaas heet  mikulas (mikoelaasj) en hij heeft in plaats van zwarte pieten een krampusz bij zich. Dat is een soort van duiveltje. Omdat een echte krampusz te eng is voor kinderen – Ik zou bang van ze worden als ik die tegen zou komen-  word deze vaak vervangen door kinderen met duivelsoortjes. Kijk maar eens naar de afbeelding hieronder. Als je geen nachtmerries wil krijgen scrol dan gauw verder haha.

 

De traditie van het zetten van een schoentje zoals wij in Nederland doen kennen ze hier niet. Hier hangen/zetten ze afhankelijk van de streek een gepoetste schoen of sok op bij het raam. Deze word dan gevuld met iets zoets, een klein cadeautje en een heel klein gouden roetje. Of zoals in een andere streek twee poppetjes een duiveltje en een sint nicolaaspoppetje. Op zes december komt mikolaas meestal op school en leest dan voor uit het grote boek net als sinterklaas bij ons doet.

 

onze plannen

Meestal gaan we naar de intocht op twee verschillende locaties (bij mijn moeder in het dorp en in Tholen.  In Tholen kijken we hoe de boot aankomt met de pieten en word er vooral lekker gesnoept. We zijn nog nooit mee gegaan naar de zaal waar wat word georganiseerd. Meestal kruipen we voor de tv om de intocht op tv te kijken. De week erna is het in het dorp van mijn moeder en daar komt sinterklaas meestal aan met de auto. Dan lopen we met de optocht mee naar een zaaltje waar de kinderen vermaakt worden en ze aan het einde een zakje pepernoten en een mandarijn. Het leuke is het kost helemaal niks!

 

surprise  en/of pakjesavond

Bijna elk jaar maken we surprises voor elkaar. De spanning van het lootjes trekken, de zoektocht naar de juiste cadeautjes ik vind het allemaal even leuk. Dit jaar is het maar even afwachten wat we gaan doen en met wie we eventueel surprises zouden doen. Dit jaar is het voor Isabella in elk geval haar eerste Sinterklaas en is ook mijn vader in beeld en dat is ook al heel wat jaren geleden. We hebben genoeg in te halen in elk geval. Stiekem hoop ik dat we lekker los kunnen met knutselen.

Pakjesavond vieren we sowieso of we dat nu in de avond doen of aan het einde van de middag voor Sjors doen zodat hij niet te moe word ik weet het niet. Elk jaar maken we er in ieder geval een feestje van met veel lekkers (oh ik denk ineens aan een banketstaaf jammie) en gewoon gezellig bij elkaar zijn. Sjors vind het geweldig om zoveel pakjes te mogen uitpakken. Hij neemt me gewoon weer mee terug naar mijn eigen kindertijd. De spanning die ik toen als kind voelde voel ik nu ook als ik naar mijn kinderen kijk. Ik ben zo benieuwd wat hij van zijn cadeautjes gaat vinden.

Wat zijn jullie plannen voor sinterklaas?

Liefs Andrea

 

 

3 gedachten over “Sinterklaas kapoentje wat strooi je in mijn schoentje?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge