Ambachtsmarkt in Magyarlukafa

Elk jaar word er in Magyarlukafa een ambachtsmarkt gehouden. Zondag 22 oktober ben ik er voor de tweede keer naartoe geweest. Toen we aankwamen voelden we gelijk de heerlijke sfeer van de markt al hangen. Het rook er naar allerlei heerlijke lekkernijen die er werden verkocht en naar kampvuur welke op meerdere plekken was. Kijk snel mee naar de foto’s en wie weet ga je er een keer naartoe. 

oude ambachten

Er zijn zoals de naam al doet vermoeden een aantal oude ambachten te bewonderen. We mochten niet overal foto’s maken ik denk omdat ze bang zijn dat we hun producten na gaan maken. Er stonden o.a. kraampjes met houten producten zoals speelgoed en instrumenten, een leerbewerker die verkocht leren riemen en portemonnees, diverse kraampjes met honing of jam, aardewerk stukken zoals schalen of borden, soep die geserveerd werd uit een kom van brooddeeg gemaakt, wollen en vilten producten en nog veel meer.

spelletjes

Voor de kinderen was er ook meer dan genoeg te doen. Zo konden ze ponyrijden (helaas wel op een manier waar ik niet voor zou kiezen), mais bewerken, oude spellen uitproberen en in een ouderwetste draaimolen. De draaimolen werd met de hand gedraaid en bestaat uit vier mandjes waar de kinderen in kunnen zitten. De eerste keer dat ik die zag vond ik dat echt heel erg leuk en ook Sjors was heel blij dat hij er weer in mocht. In Pécs vorig jaar met kerst kostte het geld en nu was alles gratis wat erg leuk was.

Er stond een ouderwetse wasteil en een man legde uit hoe het vroeger werkte, maar de aandacht werd al getrokken door het malen van mais met een ouderwetse steen. Dat vond Sjors interessanter en hij mocht zelf ook helpen. Nadat de mais gemalen was moest het worden gezeefd zodat de meel van de mais gescheiden werd. Leuk om dat hele proces te zien en te ervaren.

Volksdans

Er liepen mensen in klederdracht rond en overal werden er stukjes opgevoerd, er werd gedanst, muziek gemaakt en er liepen mannen rond op hele hoge stelten die een stukje opvoerden. Er hangt echt een hele relaxte sfeer en ergens vind ik het dan ook erg jammer dat het maar één keer per jaar is.

eten

Aan eten geen gebrek op de ambachtsmarkt. Overal staan er kraampjes met lekkernijen zoals soep of gepofte tamme kastanjes jammie. Een friettent zal je hier niet tegenkomen, bijna nergens in Hongarije trouwens. Wel vette worst, enorme hamburgers, of een pizzapunt. Ook hebben ze heerlijke ‘deegrollen’ met suiker welke je met stukje bij stukje af kan scheuren om op te eten. Wij hebben dit keer lekker gezond tamme kastanjes en een stuk kaas gegeten jammie.

Liefs Andrea

 

3 gedachten over “Ambachtsmarkt in Magyarlukafa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge