Zondag is een telefoonloze dag bij ons

Zo eindelijk dat werd tijd zeg voor een artikel over de keuze om zondag als offline dag te nemen. Zondag is onze telefoonloze dag zoals ik het noem.  Ik vertel wat het inhoud en waarom we(ik) ervoor hebben gekozen om elke zondag de telefoons weg te leggen op vliegtuigstand. Wat een rust geeft dat zeg zo een digitale detox. 

telefoonverslaafd

Oei dat woord wil ik niet schrijven, maar ik doe het toch. Of ik mezelf nu wel of niet telefoonverslaafd mag noemen ik weet het niet, maar ik wil in elk geval wel eens even mijn rust terug.

Even terug naar de tijd dat ik nog jong was en nog zonder telefoon het huis uit ging. Stel je eens voor dat er wat gebeurd. Ik vraag me wel eens af hoe dat vroeger ging zo zonder telefoon. ik had toen ik jong was zo’n simpel ding om te sms’en en te bellen. Af en toe maakte ik er een vage foto mee, maar verder zat dat ding altijd opgeborgen. Hoe anders is dat nu met een goede camera en internet waar ik ook ben altijd beschikbaar is. De whats appjes blijven binnen stromen en Facebook blijft maar ‘leuke’ updates tevoorschijn toveren. Ik word er gek van en heb elke keer tijd te kort. De kinderen willen aandacht en mijn tijd vliegt veel te snel voorbij terwijl ik de hele dag thuis ben.

Halve aandacht

Ik check nog even mijn mail, want stel er komt een mail binnen dat ik de loterij heb gewonnen -waar ik trouwens helemaal niet aan mee doe- in plaats van die eeuwige reclames en spamberichten. Ondertussen sta ik te koken en twee kinderen bezig te houden. Thijs belt  ondertussen : ‘O Sjors zei je wat?’,’Sorry wat zei je?’ ‘je broek is nat? Nee toch!’.  Dag Thijs ik bel je zo terug. Sjors krijgt schone kleren en ik word weer gebeld en merk dat de broccoli helemaal tot moes gekookt is… tot zover mijn ergernissen. Het is helemaal niet zo erg dat mijn eten tot moes gekookt word wat bijna niet kan ik stoom de broccoli altijd gaar, maar het gaat om het principe dat met de telefoon erbij ik nooit de volle 100% aandacht erbij kan houden.

Zondag offline dag

Ik was het zat en wilde eens een tijdje proberen of ik nog wel een dag zonder telefoon zou kunnen. Ik besloot het erop te wagen om een maand lang elke zondag een telefoon loze dag te houden. Vanaf de eerste telefoonloze dag merkte ik wat een rust ik ervan kreeg en hoeveel dingen hoe klein ook er ongemerkt doorheen glippen op een dag. Ik merkte op dat het volle maan was op een avond dat ik normaal met mijn neus in de laptop zat om te bloggen of op YouTube/netflix een filmpje keek. Ik nam mijn telefoon expres niet mee als we weg gingen en liet hem de hele dag op vliegtuigstand staan met de Wi-Fi uit. Als die op vliegtuigstand staat krijg je geen oproepen binnen en dat is wel zo rustig.

loslaten

In het begin is het erg lastig om zonder telefoon op stap te gaan of een dag niet te gebruiken. Wat als er wat gebeurd en ik niemand kan bereiken of wat als de auto stuk gaat dan sta ik daar, dat soort dingen spookten door mijn hooft. Ik ging voor mezelf na of die angsten reëel zijn en wat de consequenties zijn als er wat gebeurt  en ik mijn telefoon niet bij zou hebben. De conclusie was dus dat als ik met de auto weg zou gaan de telefoon prima in de tas mee kon gaan en als ik zou gaan wandelen zijn er altijd wel mensen in de buurt om te helpen. Door het gewoon te doen merk je dat er helemaal geen probleem hoeft te zijn.

Nadelen

Het enige echte nadeel wat ik heb ervaren is dat ik op een rustige wandeling een foto wilde maken van Sjors bij zijn hut, maar dit niet ging omdat ik geen telefoon bij had. Dat is nu niet bepaald een heel groot probleem, maar als blogger maak je vaak en veel foto’s dus eigenlijk is het wel een probleem als je begrijpt wat ik bedoel.

conclusie

Ik vind het heerlijk om eens een dagje helemaal vrij te zijn en zou de toekomst graag voor me zien om nog een extra telefoonloze dag in te plannen. Of een strakkere planning maken voor dagelijks gebruik een soort van schermtijd voor mijzelf. Hoe ik dat dan voor me zou zien zal zijn dat ik de hele dag ‘offline’ ben en pas als de kinderen op bed liggen mijn ding ga doen. Ik ga het in elk geval proberen wanneer ik daar voor mijn gevoel klaar voor ben.

Zou het jou lukken om een hele dag zonder telefoon/ internet te kunnen? Dus in de morgen niet gewekt worden door de wekker op je telefoon en niet appen of Facebook checken? Ik ben erg benieuwd als je het ook hebt gedaan of van plan bent.

Liefs Andrea

4 gedachten over “Zondag is een telefoonloze dag bij ons

    • admin schreef:

      Dankje :), ik vind het heerlijk om een dag echt even nergens aan te denken en gewoon alle aandacht naar de kinderen en omgeving te laten gaan. Met bloggen is het soms wel even lastig, ik zit er ook vaak te veel op. Een beetje laat maar hopelijk heb je een fijne vakantie en ik ben erg benieuwd of het gelukt is om een digitale break te nemen.

    • admin schreef:

      Dankje :), ik zou in de toekomst graag willen dat we buiten de telefoon loze zondag door de weeks ook geen laptop/telefoon gebruiken, maar pas als de kinderen op bed liggen. De kinderen zijn nog jong dus missen ze het (nog) niet en ik merk dat er stiekem veel tijd verloren gaat op een dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge