Tradities

Terwijl ik op zondag avond voor het vierde jaar op rij samen met man en Sjors de heldere sterrenhemel bekijk, weet ik waar ik de eerstvolgende blog over wil bloggen. Namelijk over tradities. Vrijwel elk gezin of familie heeft zo zijn eigen tradities. Kijk maar naar verjaardagen, feestdagen of schoolvakanties, elk gezin viert het op zijn eigen manier. Vallende sterren kijken en een wens doen hoort bij één van onze tradities. Benieuwd naar onze tradities? Lees snel verder! 

Verjaardagen

Het duurt nog slechts twee ruime weken voordat ons zoontje Sjors zijn vierde verjaardag mag gaan vieren. Voordat hij geboren werd versierden we trouw elk jaar de kamer voor elkaar met slingers en ballonnen. Soms werd er goed uitgepakt met persoonlijke teksten(op ballonnen of de muur) en fop-cadeautjes voor elkaar. Sinds Sjors er is pakken we voor hem ook grootst uit met vele slingers en ballonnen. Hij heeft wel de mazzel dat we voor hem extra uitpakken met b.v. Nijntje of Woezel en Pip feestartikelen. De afgelopen jaren hebben we zijn verjaardag op een neutrale plek gehouden. Zo waren we vorig jaar op het strand en vierden we het jaar ervoor het in het bos op de heide.

Dit jaar nodigen we wat van zijn vriendjes uit de straat uit en zijn we van plan om wat Hollandse spelletjes te doen. Zo willen we in plaats van koekhappen dormi happen. Dormies zijn zachtjes kinderkoekjes in de vorm van een beertje. Verder willen we de tuin versieren en wat liedjes draaien die ze leuk vinden. Sommige Engelstalige hits kennen ze hier ook en al springend op de trampoline zingen en dansen ze erop mee.

sinterklaasfeest stavenisse

 Feestdagen

Toen we nog geen kinderen hadden vierden we gewoon sinterklaas door. We hadden dan wel geen schoentje gezet, maar maakten surprises voor elkaar en verrasten elkaar met een kleinigheidje. Nu de kinderen er zijn gingen we trouw door met het maken van surprises en daarnaast hielden we gewoon pakjes avond/middag voor de kinderen. We vinden het leuk om elkaar in de watten te leggen en gewoon een gezellige avond te hebben met onze families en veel vrienden.

kerst

De feestdagen brengen we meestal door met onze families. Het levert naast een hoop mooie momenten ook elk jaar een hoop gedoe op met plannen maken. Het leukste is toch wel om met beide ouders met het hele gezin te kunnen afspreken. Onze beide zusjes hebben elk ook eigen ‘schoon’familie om rekening mee te houden dus goed plannen is een must! Dit jaar zullen we de feestdagen voornamelijk met ons eigen gezin doorbrengen in alle rust.

We hebben wel onze ouders uitgenodigd en gezegd dat ze welkom zijn met de kerst en wij met alle liefde en plezier voor het kerstdiner willen zorgen. Maar omdat ze hun eigen leven hebben en ook met werk en andere gezinsleden zitten hoeven we daar waarschijnlijk niet op te rekenen. Jammer maar dat hoort nu eenmaal bij de keuze voor in het buitenland te gaan wonen. Stiekem is het misschien ook wel even fijn om in december 0,0% rekening te hoeven houden met de plannen van een ander.

oud & nieuw

Vorig jaar hebben we voor het eerst oud en nieuw gevierd in Hongarije! We zaten op de eerste rang wat betreft vuurwerk en hebben daar dan ook enorm van genoten. Dit jaar zal het ongeveer hetzelfde verlopen denk ik. Vrij rustig en misschien weer een mooie vuurwerkshow van de mensen uit de straat. Dit jaar gaan we zelf oliebollen bakken(Ik moet niet vergeten mix mee te laten brengen vanuit Nederland). In Nederland aten we wekenlang op zaterdag een oliebol bij het kraampje van de boerenbond in Tholen. Die hebben echt de lekkerste oliebollen die ik ooit heb geproefd! Als je er in de buurt bent rond die tijd moet je er echt één gaan proberen!

pasen

Pasen meestal met een brunch bij één van onze ouders of we ontbijten lekker uitgebreid met een paasbrood met ons eigen gezin. Bij onze bordjes vinden we meestal een chocolade paashaas met chocolade eieren erbij. Na het ontbijt gaan we paaseitjes zoeken in en rondom huis. Daarna gingen we meestal naar onze ouders toe om daar weer eieren te gaan zoeken en gezellig met elkaar te gaan eten. Afgelopen paasfeest hebben we heerlijke asperges gegeten en verse aardbeien bij het ontbijt. Jammie!

vallende sterren

Omdat ik helaas zelf geen mooie foto’s kan maken van onze prachtige sterrenhemel, heb ik maar een mooie op internet opgezocht.

Vallende sterren

Toen Sjors bijna een jaar oud was kwam ik een artikel tegen over de meteorenzwerm PerseÏden. In en rond de nacht van dertien augustus zouden er vallende sterren te zien zijn in Nederland. Dat wilde ik zeker graag zien! Zo doende heb ik mijn man gespekt en bleven we uren op met wat lekkers om de vallende sterren te zien en dat met resultaat! We fantaseerden over wat we zouden wensen en wezen elkaar op de vallende sterren. Sommige flitsen zeer snel voorbij en andere konden we langer van genieten.

Sinds 2015 hebben we elk jaar trouw naar de vallende sterren gekeken. Vorig jaar was ik samen met mijn broertje en dit jaar heeft ook Sjors voor het eerst mogen genieten van de sterrenhemel. We lagen samen gezellig naast elkaar op de trampoline (Sjors en ik) en tussen zijn gekwebbel door heb ik toch een aantal sterren gezien. Ik kan dus nu wel zeggen dat dit één van onze tradities is en verder gaat worden. We zijn heel benieuwd hoe de sterrenhemel er in Afrika uit ziet en hopen dat binnen een aantal jaar met eigen ogen te kunnen bewonderen. Al mag ik ook niet klagen met de heldere sterren hemel hier in Hongarije zonder luchtvervuiling en heel vaak helder.

zaterdag snoepdag

Zaterdag is sinds een paar maanden onze vaste snoepjesdag. Op deze dag komt de ijsboer langs de deur en mag hij in de winkel iets lekkers uitzoeken; koekjes(dormi), een broodje, snoepjes(spekjes o.i.d.), nootjes, fruit of chipjes in elk geval iets wat hij zelf wil hebben en lekker vind. Wij nemen meestal een ijsje, bounty of iets wat gezonder is zoals een zakje nootjes of dadels. Bij het ontbijt of bij de lunch zetten we ook de hagelslag op tafel zolang die aanwezig is in huis dan ;). Voor ons werkt het om zo zuinig te zijn met de hagelslag. Hier in Hongarije ben ik het nog niet tegengekomen en af en toe is het gewoon lekker om te hebben.

zondag telefoonvrije dag

In januari dit jaar zijn wij begonnen met een telefoonloze dag in te voeren en tot op heden is dat aardig gelukt. Heel af en toe zet ik even de laptop aan om wat eventuele berichtjes te beantwoorden via messenger bij gebrek aan whats app. Dat zijn enkele minuten en zo kort dat niemand er eigenlijk last van heeft. Op zondag ontbijten we altijd net iets uitgebreider dan de rest van de week. Althans dat is wat we proberen om te doen. We ontbijten eigenlijk best vaak uitgebreid het enige verschil is dat we op zondag meestal een gekookt eitje erbij eten.

 

Nu ben ik eigenlijk best benieuwd of jullie ook tradities hebben en wat voor tradities jullie dan hebben?

Liefs Andrea

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge