Tips tegen luieruitslag

Luieruitslag
Elke baby krijgt vroeg of laat last van luieruitslag en dat is alles behalve fijn voor zo’n kleintje. De billetjes zijn dan helemaal rood en geïrriteerd en soms is het zo erg dat het zelfs bloed. De billetjes schoonmaken is dan ook een regelrechte ramp, je kleintje huilt van de pijn en probeert weg te draaien en strekt zijn benen. Je smeert er wat zinkzalf op en en trekt de luier aan, terwijl je kleintje weer huilt van de pijn. Na een paar troostende woordjes en een knuffel is het weer goed tot tot hij weer verschoond moet worden.

Symptomen 
Rode, geïrriteerde huid en soms zelfs open bloedende plekjes.

Hoe komt het?
Luieruitslag ontstaat door de urinezuur in de ontlasting. Het komt vooral veel voor bij het krijgen van tandjes en kiezen, dan is de ontlasting zuurder dan normaal en hebben veel kindjes last van diarree. Ook kan het voorkomen dat de luieruitslag zo hardnekkig is dat het een schimmel is geworden. Die gaat erg moeilijk weg. Ik ging op zoek naar handige tips tegen luieruitslag het liefst zo natuurlijk mogelijk. Ook kwam ik erachter dat de ingrediënten in de zinkzalf die ik gebruikte zelfs stoffen bevat die juist voor een geïrriteerde huid zorgen, en dat lijkt me niet helemaal de bedoeling.

Ik heb wat tips verzameld voor je.

Troebele appel azijn
Appel azijn op baby billen? Ja appelazijn! En het werkt echt. Appelazijn is schimmelwerend en zorgt er dus voor dat de schimmel die er is wordt bestrijd. Appelazijn kun je beter niet puur op de huid smeren dit prikt namelijk enorm en dat is niet zo fijn voor je kleintje.
maiz
Maizena 
Maizena word veel gebruikt bij luieruitslag. Het zorgt ervoor dat het vocht opvangt zodat de billen droog worden.
Tip: Doe maizena in een zoutpotje of lege talkpoederbuis dat strooit iets makkelijker.
Wel meld ik dat ik ook reacties lees van mensen die zeggen dat maizena zorgt voor gisten en dat zo ook schimmels kunnen ontstaan, echter zijn dit allemaal theoriecomplotten en heb ik nog niemand gezien die dat ook daadwerkelijk heeft meegemaakt. Eigenlijk zijn diegene die het gebruiken er heel erg tevreden over.

Opgeklopt eiwit
Scheidt het eigeel van het eiwit en klop het eiwit door elkaar, smeer het op de luieruitslag en laat even een beetje opdrogen.

Johannesolie, olijfolie, sesamolie
Olie is vettig en voedt de huid. De olie kan je ook gebruiken voor het schoonmaken van de billen.

Vit E en Propolis
Neem 3-4 Vitamine E capsules (dosering 400IE). Snijd deze open en doe de vette vloeistof op een schoteltje. Neem een capsule “Propolis”. Dit is het stofje dat bijenvolken gebruiken ter bescherming van hun “burcht” tegen ziektekiemen en schimmels etc. Vermeng de propolis poeder met de vitamine E vloeistof.Het stinkt en ziet er teerachtig uit maar werkt goed. Smeer dit mengsel op de plekken. Het beste is in de ochtend en voor het slapen gaan.

Dode zeezout en Etherische sandelhoutolie
Vul een badje met een kopje dode zeezout en doe er wat druppels sandelhoutolie in. Sandelhout is een etherische olie die goed werkt bij huidirritaties, wonden en eczeem. De olie is zeer huidvriendelijk.

Weleda billenbalsem
Natuurlijk zijn er ook billenbalsems te koop die wel werken en waar geen irriterende stoffen inzitten. Ik vind de billenbalsem van Weleda erg goed werken zowel de calendula als de Witte Malva die ik heb getest werken goed.
Sommige zweren bij sudocréme maar ik kan daar helaas niet over mee praten, bij mij werkt die helemaal niet.

Algemene hygiëne
Als je kindje last heeft van luieruitslag is het in die periode erg belangrijk om de luier extra veel te verschonen. Zo krijgt het ammoniakzuur geen kans om het huidje binnen te dringen. Ook in de nacht is het belangrijk om de luier extra te verschonen als je kindje wakker word van de pijn of gewoon voor een voeding. Als hij doorslaapt kan je hem beter laten liggen.
Beter kan je de billentjes bij elke verschoning even wassen met wat water en een doekje of olie en een doekje in plaats van de gebruikelijke billendoekjes. In deze doekjes zitten stoffen in die niet in je voordeel werken bij een luieruitslag.

Talkpoeder
Veel mensen gebruiken talkpoeder om zo de billen droog te krijgen, maar dat kan je veel beter niet doen.
Talkpoeder is erg pijnlijk op open plekjes en kan je daarom beter vermijden bij het verschonen van luieruitslag.
Je kan in plaats van talkpoeder maizena gebruiken of je droogt de billen met een föhn.

Schimmelinfectie?
Controleer goed of het blijft bij een luieruitslag of dat het een schimmelinfectie is. Een schimmelinfectie gaat meestal niet zomaar over en is heel erg pijnlijk voor je kindje. Een bezoek aan de dokter is dan verstandig. Je krijgt van de dokter een zalfje mee en dan gaat het normaal gesproken snel mee weg. Natuurlijk kan je eerst zelf proberen met bovenstaande tips.

Hebben jullie nog andere tips die ik erbij kan zetten?
Liefs Andrea

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge