Mei plastic vrij : Zo hou je je feest vrij van plastic!

De maand mei staat in het teken van plastic, eigenlijk in het verminderen hiervan. Je vind hier meer informatie over de actie. We kennen allemaal de vele foto’s en filmpjes van o.a. zeedieren die verstrikt zijn geraakt in het plastic of eens zo mooie stranden die vol liggen met afval. Ik vind het vreselijk om te zien dat de aarde en dieren er zo onder moet lijden.
Eén ding is zeker het gebruik van plastic moet drastisch omlaag. En aangezien er bij een feestje veel gebruik word gemaakt van wegwerpartikelen wilde ik hier graag aandacht aan besteden. Hieronder vind je een aantal alternatieven voor een plastic vrij feestje.

De zomer staat weer voor de deur en leent zich perfect voor een tuinfeest, BBQ, of een verjaardag. De winkels staan vol met plastic bekers, borden en wegwerpbestek. Al deze wegwerp producten komen ook weer op de afvalhoop terecht. Dat is helemaal niet nodig en daarom heb ik een aantal alternatieve producten op een rijtje gezet.

plastic bekers, borden en wegwerpbestek

Als ik denk aan een verjaardag/feest dan moet ik gelijk aan plastic bekers, borden en bestek denken. Als er iets is op een feestje wat er veel doorheen gaat zijn het wel deze dingen. Logisch natuurlijk, want het bespaard je enorm veel afwas. Vooral bij een groter feest of een BBQ gaan er veel borden en bekers doorheen.
Om het gebruik van plastic drastisch te minderen van een feest zou het een logische keuze zijn om gebruik te maken van normale borden, bekers en bestek.
Vind je dat te veel werk dan zou je kunnen kijken voor een goed alternatief zoals kartonnen wegwerpbekers, wegwerp borden van palmblad of houten wegwerpbestek.


versieringen, slingers en ballonnen

Bij een feestje kunnen versieringen zoals slingers en ballonnen natuurlijk niet ontbreken. Een tuinfeest kan leuk aangekleed worden met mooie bloemen en kaarsen, maar op een verjaardagsfeest horen toch echt slingers of ballonnen als je het mij vraagt. Vooral op kinderverjaardagen kunnen die niet ontbreken.
Gelukkig zijn er een aantal goede duurzame alternatieven die net zo mooi zijn.

Heb je wel eens gehoord van slingers gemaakt van stof? Je kan ze in alle kleuren, patronen en maten vinden die je maar wil. Je kan ze op de normale manier in een driehoek krijgen, er een andere vorm van maken of ze personaliseren met een naam erop.
Ze zijn van allerlei manieren te maken, je kan creatief zijn met een oude krant of een landkaart. Haken of breien kan ook. Zo kan je voor elk feestje een slinger maken die bij het feestje past.

Balonnen

Ballonnen horen bij een feestje, tenminste de kinderen vinden het leuk en zelf kan ik het ook niet laten om mee te doen. Ze zijn zo lekker licht en makkelijk de lucht in te slaan. Gelukkig hoeven we ze niet te missen. Er bestaan ballonnen die gemaakt zijn van natuurlatex. Deze ballonnen kunnen op en duur worden gecomposteerd en daarom zijn ze een stuk beter voor het milieu als de andere ballonnen.

tafelkleed

Een tafelkleed staat feestelijk op de tafel. Er zijn gelukkig goede alternatieven te vinden zoals kleden van papier en kleden van stof. De stoffen kan je eindeloos gebruiken, maar die van papier is handig voor eenmalig gebruik.

Nog wat tips:
  1. Vind je de kartonnen wegwerpbekers te saai voor een kinderfeestje? Dan kan je de bekers versieren met een leuke tekening of door een mooi plaatje erop te plakken.
  2. Heb je al plastic borden in huis, wees er dan terughoudend mee en gebruik het alleen wanneer het echt nodig is. Laat mensen hun eigen beker bijvullen en met een BBQ niet bij elke hap een ander bord pakken.
  3. Probeer bij het boodschappen doen voor het feest ook op te letten of je geen onnodige producten met plastic mee neemt. Neem losse groente en fruit mee als het mogelijk is en maak natuurlijk gebruik van een herbruikbare boodschappentas en wasbare groente/fruit zakjes.
  4. Slingers van plastic kan je natuurlijk ook hergebruiken. Ik heb een aantal jaar geleden(toen ik wat minder bezig was met milieuvervuiling enzo) slingers van Woezel en Pip gekocht en die gebruiken we nu nog steeds op verjaardagen.

Neem voor meer tips voor een leven zonder plastic en de lekkerste recepten eens een kijkje op de blog van Donna Caramella.
Wil je meer weten over duurzaamheid en hoe verschillende bloggers daar mee omgaan dan kan je kijkje nemen op onze facebook pagina.

Heb je nog tips, aanvullingen of andere leuke plastic vrije ideeën? Laat dat dan hieronder weten.

Liefs Andrea

PS. Deze blogpost kan affiliatie linken bevatten. Dat betekend dat als je via de link iets bij de betreffende site besteld, ik daar een klein percentage  van krijg. Zo help je mij een klein beetje mee om de kosten voor mijn blog te minderen.

3 gedachten over “Mei plastic vrij : Zo hou je je feest vrij van plastic!

  1. Anke schreef:

    Mijn plastic cava glazen blijf ik afwassen. Heb ooit eens een voorraad gekocht, evenals potjes voor dessertjes. Ik blijf ze zo lang mogelijk hergebruiken.
    Ze gaan intussen al even mee. Als er vervanging nodig is, ja dan gaan we zeker op zoek naar alternatieven. Papieren rietjes zijn al ingeburgerd. De alternatieven zijn gelukkig ook bij de leveranciers doorgedrongen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge