Mama test uit : Wassen met klimop/hedera.

Klimop

Duurzaam wasmiddel

Dat je heel eenvoudig zelf goed en goedkoop wasmiddel kan maken wist ik al. Al jarenlang maak ik gebruik van een eigen gemaakt wasmiddel of van wasnoten. Dat je de was schoon kan krijgen met speciale wasnoten wist ik al maar dat je ook kan wassen met wilde kastanjes en klimop is nieuw voor mij.

Klimop/Hedera

Pas geleden kwam ik iemand tegen op het www die al jarenlang wast met klimop uit eigen tuin. ”Wat!” Dacht ik. Dat ga ik ook proberen. Toevallig heb ik in de tuin van ons tijdelijke huisje (leg ik nog wel uit) wat klimop gevonden op de heg die tussen onze tuin en die van de buren in staat. Tijd om het uit te testen dus! Als het zo goed werkt als meerdere beweren dan is het en goedkoop en goed voor het milieu.

Pluk 6-8 grote blaadjes. Ik heb dit formaat geplukt.

Hoe gebruik je het?

  1. Je plukt 6-8 grote blaadjes af van de plant.
  2. Dan scheur je ze in zodat het sap sneller vrijkomt.
  3. Vervolgens stop je zin in een wasnetje of sok die je dichtknoopt.
  4. Stop het zakje in de wasmachine en zet de was aan op de gewenste temperatuur en stand.
Ik heb de blaadjes gescheurd en in een oude sok gedaan.

Mijn ervaring:

Het is een beetje een apart idee om klimop uit de tuin te plukken en mee te wassen, maar als het werkt ben ik blij. Ik vind de klimop stinken en niet zo fijn om te scheuren. Ik hoop niet dat mijn was zo gaat stinken.

Als de wasmachine klaar is valt het alles mee wat geur betreft. Omdat ik gewend ben dat door de wasnoten de was neutraal ruikt vind ik het niet raar dat er geen geur aan zit. Dat zal voor iedereen die gewend is om met geurende wasmiddel te wassen wel wennen zijn. De volgende keer ga ik het proberen met een paar etherische druppels erbij te doen.
De was komt dus neutraal geurend uit de machine, maar schoon is het wel. Ik had een 30 graden wasje waar ook een broekje waarin Isabella een (plas)ongelukje heeft gehad gewassen. Ik rook er niks meer van.

Mijn conclusie is dus dat je prima klimop kan gebruiken om een normaal vervuilde was mee te wassen.

Wat ik ook nog wil maken en uitproberen is:

  • Wasmiddel van wilde kastanjes
  • Een shampoo bar maken
  • Natuurlijke anti vlek middel
  • Afwasmiddel maken

Liefs Andrea
5 gedachten over “Mama test uit : Wassen met klimop/hedera.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge