Hongarije update: het begin #1

Deze blogpost is al eerder verschenen op een ander blog van mij die ik speciaal voor bekende en familie heb aangemaakt. Toch wil ik ons avontuur ook graag met anderen delen en heb ik besloten om regelmatig een update te geven. Nadat alles is bijgewerkt post ik ook hier zo nu en dan iets over ons huis in Hongarije en alles erom heen.

Dit stukje verscheen in 2016.
Hallo,

Zoals vele van jullie waarschijnlijk al weten hebben wij in juni ons droomhuis gekocht in Hongarije. Na jarenlang dromen en praten over een huisje in het buitenland is het dit jaar werkelijkheid geworden. In september zullen we er heen vertrekken met een hoop spullen en onze katten, konijnen en pony Esmo. We hebben er ontzettend veel zin in om aan onze Hongaarse avontuur te beginnen.

Baranya
In de mooie provincie Baranya vonden wij op 6/7 juni ons droomhuis. Na vele dagen te hebben rondgereden en te hebben genoten van de mensen en de omgeving kwamen de eerste bezichtigingen op ons pad. Het eerste huis lag in het Mescekgebergte in het plaatsje Szalatnak en was een behoorlijk groot huis, met veel grond en een ruïne op het terrein. Het huis moest veel aan gebeuren en ook de ruïne zou moeten afgebroken worden. We hadden nog meer huisjes op de planning staan om te bezichtigen en waren nog niet eens bij makelaars langs geweest.

Makelaars
De Hongaarse makelaars die wij bezocht hadden vielen best tegen. Een makelaarskantoor in Pécs deed niet eens de moeite om ons te verstaan. Een andere makelaar heeft een hele lijst met huizen voor ons gemaakt die we zouden gaan bezichtigen, maar een collega van hem leidde ons rond naar stukken bouwgrond waar we niet naar op zoek waren en die ook nog eens voor het dubbele aan ons verkocht zouden worden dan als er op internet voor gevraagd werd. Voor mensen die echt opzoek zijn naar een nieuwbouw wijk is dat natuurlijk ideaal, maar niet voor ons. Wij zijn op zoek naar een rustigere plek, ruimte en vrijheid.

Na 1 telefoontje met een Nederlandse makelaar – die op internet goed staat aangeschreven- konden we langskomen om te zien of er wat voor ons tussen zou zitten. Hij liet het één en ander zien wat hij had en zodoende kwamen we uit bij ons huis wat we nu hebben. We moesten eerst maar eens gaan kijken of we het wat vonden. We reden naar het huis toe en waren gelijk enthousiast en belden na wat rondkijken de makelaar op om te vragen of er iemand was die de sleutel had zodat we ook binnen konden rondkijken. Al snel kwamen er mensen met de sleutel aan en konden we binnen rondkijken.

20160619_102820

De tuin vanaf de voorkant gezien. Achter het hek ligt ook nog een lap grond.

We waren het snel eens dat we het huis wilden hebben en ook de prijsafspraak was diezelfde avond nog rond. Nog 7 dagen moesten we wachten om te kunnen betalen(max bedrag per dag pinnen is niet zo hoog) We hebben de dagen rond het Orfu meer doorgebracht en zijn naar het Thermaalbad geweest en een markt bezocht.

De dag voor we gingen tekenen zijn we nog even langs de makelaar gereden om een praatje te houden en hebben we overnacht op de parkeerplaats van de Spar. Zo leuk dat je hier overal kan staan en er geen kip naar kraait. Nadat we getekend hadden kregen we gelijk de sleutel en mochten we het huis in om te douchen en gebruik te kunnen maken van de wc. Het is normaal dat de oude eigenaren nog een aantal weken de tijd krijgen om de woning te ontruimen, dus waren we erg verbaasd maar ook blij dat we de sleutels als kregen.

20160607_155540.jpg

Dit word de paardenstal.

We hebben genoten maar ook al het één en ander voorbereid op de verbouwing van het huis. Alle maten zijn opgemeten en we zijn begonnen met de lemen muren kaal te maken. We ontdekten dat er meerdere keren per dag busjes langsgereden kwamen met van alles van een supermarkt tot dierenwinkel en ijsboer. De deuntjes zijn echt heel leuk en Sjors denk elke keer dat de ijsboer er komt.

We hebben in die week ook kennis gemaakt met de buren en hebben een jongeman gevonden die klusjes bij ons wil doen die wij zelf niet kunnen/willen. Het Hongaarse loon ligt echt heel laag.

Groetjes  Andrea

 

7 gedachten over “Hongarije update: het begin #1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge