Hongarije update: De eerste drie weken #3

Dit is het derde deel van ons Hongaarse avontuur. Zoals je de komende tijd zal merken veranderen onze ideeën en gedachtes nogal vaak. Ook nu komt dat nog regelmatig voor.  Hoe meer tijd we hebben om ergens over na te denken hoe vaker het voorkomt dat we weer op een ander of nog beter idee stuiten. Ik ga dan ook niks verbeteren aan deze tekst en de komende tijd zullen jullie het zelf wel zien. Ik ga ook proberen om het filmpje dat ik de week dat we het huis hadden gekocht te bewerken zodat jullie een idee krijgen van ons huis hoe het eerst was en wat onze eerste plannen waren. Het eerste deel lees je hier  en het tweede deel hier

De eerste twee weken vlogen voorbij, vooral omdat je met andere samen bent en de eerste dingen in orde moet maken om goed te kunnen wonen. Zo moest er een koelkast en een fornuis komen omdat we daar nu eenmaal niet zonder kunnen. Na dagenlang geen maaltijden te konden koken hebben we uiteindelijk bij de praktiker(bouwmarkt) een elektrische kookplaat gekocht waar 2 pannen op konden.

We hebben ook de ruimte waar de keuken in komt met speciaal spul behandeld en daarna met witte verf geverfd, zodat de ruimte klaar is voor de plavuizen. Als deze ruimte af is gaan Sjors en ik daar bivakkeren omdat het met de kachel in de winter fijner zal zijn om te vertoeven en te slapen.

14502830_1789854144561552_2887157712602697287_n
Er staat een paard voor de deur.
Esmo

Esmo is tijdens de eerste weken ontsnapt. Ik had hem zoals ik al een paar keer eerder had gedaan in een afgezet stukje gezet net buiten het hek zodat hij daar kon grazen. Dit was denk de derde keer dat hij erin stond en hij hoorde/zag iets ofzo. Hij begon rondjes te rennen en bleef maar rennen tot hij door het draad rende en zo verder het mais in galoppeerde. We (de buurman, buurjongen en ik) rende achter hem aan en volgde zijn sporen naar waar hij heen ging. Ook merkte we aan het blaffen van de honden dat hij richting het begin van het dorp aan het rennen was.

Na een heel gedoe om lang/door het mais te rennen kwamen we op straat aan waar de bewoners al riepen welke kant hij op was gerend. We zagen hem al niet meer zo ver was hij weg, ik had ook geen telefoon bij om Thijs te bellen dat hij zijn richting uitkwam. Er kwam een klein autotje aangereden en die stopte voor mij en ik zei; ‘lo’ (paard). Hij zei ja en wees de kant uit. Kristof(buurjongen ) en zijn vader zeiden dat ik mee mocht rijden met die mannen. Dus ik en Kristof de auto in we reden snel in de richting van Esmo.

Esmo wist niet waar hij heen moest rennen en was al op de terug weg. De mannen stopte de auto en ik bedankte hun en riep Esmo waarop hij direct stil stond en naar me toe gelopen kwam. Hij had gelukkig een halster aan en we konden weer naar huis toe lopen. Hij is heel de avond nog onrustig geweest en draaide maar rond in de stal. Gelukkig stond hij rond een uur of 21.00 rustig te eten. Ik vermoed dat er in het mais een beest of wat dan ook heeft gezeten want de rest van de dagen ervoor en erna is hij niet meer in paniek geweest.

 

Zwemmen

We zijn op de dag dat we de kookplaat kochten ook wezen zwemmen. We gingen eerst naar het Orfu meer toe en nadat we daar hadden gezwommen zijn we direct naar een Thermaalbad gegaan aangezien de temperatuur van het meer niet heel warm meer was helaas. We zijn er wel allemaal in geweest. Zelfs Sjors heeft gezwommen ondanks dat het niet heel warm meer was.

 

Markt Pécs

Op zondag zijn we naar de markt in Pécs geweest. Het is een grote markt waar je vroeg bij moet zijn aangezien ze al vroeg in de middag beginnen met opruimen. We hebben heerlijke snacks gegeten en rondgekeken wat er allemaal te koop was. Veel verse groente en fruit, maar ook veel kleding. In het achterste gedeelte zaten mensen die kleding en spullen verkochten zonder de prijs erop. Als je niet oplet rekenen ze veel te voor hun spullen. Sjors had van een man een gratis appel gehad. Het kost al niet veel, maar als ze het dan gratis geven is altijd leuk.

 

Koelkast

Na de markt zijn we naar het Orfu meer gereden en hebben we daar op het gratis wifi netwerk gezeten en heb ik druk gezocht naar een koelkast. Ik had op drie verschillende gereageerd en uiteindelijk had Thijs de man gebeld uit het plaatsje Kaposhomok wat ik speciaal voor Melvin en Thijs had gevonden, die zijn echt verslaafd aan het woordje homok wat niks anders dan zand is…
En we gingen op weg, we kwamen langs wegen waar in de verste verte niemand te zien was en kwamen op een mooi uitzichtpunt uit toen we dachten er klopt iets niet. En helaas waren bijna 20km omgereden door de tomtom, we konden dus weer helemaal omdraaien en kwamen uit bij een betere verbindingsweg namelijk die van Kaposvár naar Kaposhomók.
De koelkast paste zoals verwacht niet in de auto en werd stevig op het dak vastgebonden. Dat ging prima. Toen hadden wij een koelkast en konden we koken.

In de dagen erna hebben we veel in de tuin gezeten omdat het lekker weer was. Zodra de zon er was werd het warm en zodra die weg was werd het echt fris. We hebben in die tijd ook een boiler gehad die ermee stopte waardoor we dagenlang geen warm water hadden en konden douche. Op aanraden van de makelaar hebben we een nieuwe thermostaat gekocht en kunnen we boiler repareren ook weer op de lijst erbij schrijven. Wat een gedoe zeg, hij weigerde 2 dagen na die gemaakt was iets te doen en uiteindelijk werkte hij ineens weer en nu doet hij het nog steeds.

Op vrijdag vertrokken Thijs, Melvin en mijn moeder weer naar Nederland en zijn Sjors en ik Alleen achtergebleven. Het was even wennen om alleen te zijn en alles alleen te moeten doen, maar uiteindelijk is het wel te doen. We spreken elkaar meerdere keren per dag via skype, maar toch zal ik hem wel in het echt even willen knuffelen of gewoon in het echt samen praten i.p.v. via een schermpje die bij hem nog onduidelijk is ook.

14516400_1791519357728364_7148775399684986248_n
Sjors in nieuwe kleren in de speeltuin aan het begin van onze straat.

Sjors en ik vullen onze dagen met knutselen, tekenen en lekkere dingen maken. Ik wist niet dat ik koken zo leuk vond. We hebben al pepernoten(ja vroeg hé ) gemaakt en al een paar keer appelmoes waar Sjors helemaal gek op is en nog meer lekkere dingen. Het is gezellig met zijn tweetjes al zou een beetje hulp van Thijs niet erg zijn als meneer weer eens naar de Cee(WC) moet of een boterham met pindakaas wil als hij er al 3 op heeft.

Afgelopen zaterdag heeft onze buurjongen voor ons een Hongaarse maaltijd gemaakt buiten op een vuurtje met een ketel. Het was erg leuk om mee te maken en het eten was ook lekker. Het was een soort van soep met aardappels en kip.

14484863_1792255130988120_8494641030028911489_n.jpg
De soep

Dit waren de eerste drie weken.
Word vervolgd…

 

2 gedachten over “Hongarije update: De eerste drie weken #3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge