Buiten koken op zijn Hongaars in een Hongaarse kookpot

Hongaarse kookpot

Afgelopen zaterdag kwam de buurjongen naar me toe met de vraag of ik wilde komen eten bij hun. Tenminste dat is wat ik met behulp van Google translate eruit kon halen. Ik dacht prima leuk gezellig ik ben wel benieuwd naar een typisch Hongaars gerecht. In plaats daarvan kwam hij bij ons in de tuin buiten een Hongaarse maaltijd bereiden met een

Hongaarse kookpot

Ik dacht om vier uur in de middag te hebben hebben afgesproken, maar de buurjongen stond al vroeg bij mij op het pad met een ijzeren

14611080_1792255154321451_1127965908356069160_n
De uitjes in het vet

Hij zette het ijzeren ding en de pan klaar en begon hout te hakken voor het vuurtje te maken. Toen het vuur aan was zei hij tegen mij dat ik moest koken want hij kon dat niet zei hij. Uiteindelijk hebben we het samen gedaan want hij wist wel de volgorde en ik wist die niet. Toen de pan warm genoeg was hebben we de uitjes met het vet in de pan gedaan. Die hebben vervolgens lekker lang gestoofd. Ondertussen hield hij het vuur aan en ik roerde af en toe en hield Sjors in de gaten.

Toen de uitjes zacht waren gooiden we de paprika poeder in de pan en roerde het door de uitjes heen en lieten het heel even staan om water te halen wat erbij moest. Nadat het water erbij was gegoten hebben we de geschilde en gesneden aardappeltjes erbij gedaan om vervolgens lang te wachten bij het vuur tot de aardappels zacht waren. Toen kon de kip erbij en stond het hele prutje lekker te pruttelen op een vuurtje. Ook de oma van Kristof kwam nog even langs om te kijken en te proeven of het goed was. Sjors was ondertussen bij mij op schoot gekropen om lekker samen met mij aan het vuur te zitten en hij was ook al een beetje moe geworden van al het spelen.

14484863_1792255130988120_8494641030028911489_n
Het prutje

Uiteindelijk werd de pan voor mij naar binnen gebracht en gingen Kristof en zijn oma  weer naar huis toe.

Ik vond het een erg leuke verassing en weet nu al dat ik zelf ook voor zo’n driepoot met pan ga kijken. Je kan er zoveel mee maken en het lijkt me in de sneeuw ook wel iets hebben om te koken.

Liefs Andrea

Meer lezen over Hongarije? Boodschappen doen in Hongarije