Boodschappen doen in Hongarije

Ben je benieuwd hoe het is om in Hongarije boodschappen te doen? Zit er veel verschil in vergelijking met Nederland? Ben je benieuwd lees gauw verder.

In Hongarije zijn in de meeste dorpjes wel een buurtsuper met de basisproducten te vinden. In ons dorp hebben we  buiten de winkel om ook nog rijdende winkels die  langs komen rijden. Zo krijgen we vrijwel dagelijks de bakker, een rijdende winkel en Posta ( postkantoor) langs de deur. Met hun bekende deuntjes horen we ze al van verre aankomen.

Normale supermarkt

Tja wat is normaal? De winkels die we hier in de grotere steden vinden zijn te vergelijken met de Nederlandse winkels. Zo hebben we o.a. een Lidl, Spar  en een enorme Tesco in de buurt. De winkels in Hongarije zijn over het algemeen erg vroeg open en sluiten later. Verder zijn op feestdagen de winkels gewoon echt dicht. Als je niet weet wanneer er een feestdag is sta je gewoon voor een dichte deur.

 

Tesco

De Tesco is een hypermarchee, een enorme super markt met gedeelte nonfood en meestal.wat kleinere winkeltjes/eetgelegenheden in het pand zelf. De Tesco in Kaposvár is 24/7 geopend en ik dacht dat deze winkel ook als een grote uitzondering op feestdagen is geopend. De meeste tesco’s beschikken over een geldwisselkantoor, meestal een Western Union. Ondanks dat dit enorme winkels zijn zijn ze niet altijd goedkoper dan de kleine winkeltjes in de dorpjes.

 

Posta

Een postkantoor op wielen met een pinautomaat in het busje. Wat moest ik lachen toen de beste man zijn busje opentrok en er een heus pinautomaat tevoorschijn kwam. Wat een geweldige uitvinding van de Hongaren zeg! De posta is zoals ik al had gezegd een rijdend postkantoor. Je kan er brieven of pakjes aan meegeven of krijgen, rekeningen betalen en geld terug ontvangen van de rekeningen eigenlijk alles wat je bij een postkantoor ook kunt doen. Als er post voor je is stopt het busje voor je huis en laat via een melodie weten dat ze je nodig hebben.  De chauffeur die bij ons dorp rijd is een heel vriendelijke en behulpzame man. Ik vind het ook een echt leuke ervaring om het mee te maken.

Rijdende winkels

Elke dag rijden we sowieso een bakker en supermarkt door de straat. Met hun melodieën horen we ze al van verre aankomen. De melodieën variëren van ‘welkom in smurfenland’ tot aan het stuk van piraat’s off the Caraïben. Sjors staat trouw voor het raam te kijken of rent met een rotgang het huis uit om naar de bussen te gaan kijken. Behalve een bakker en super komt ook regelmatig een ijsboer, fam Frost(diepvriesman) , dierenvoerverkoper, kledingverkoper en een man die pasta’s en enzo verkoopt.

De rijdende winkels komen het hele jaar door langs. Of het nu vriest of 40 graden is ik hoor of zie ze altijd. Ik vind het wel makkelijk en zou er eigenlijk ook meer willen kopen dan bij de gewone supermarkten. Omdat ik de taal nog niet zo goed beheers en de verkopers niet tot last wil zijn, beperk ik me liever tot de producten die ik al wel bij naam ken. De verkopers zijn stuk voor stuk aardige hardwerkende mensen. Ik vraag me wel eens af op ze ooit eens vrij nemen aangezien ik soms elke dag 7 dagen per week dezelfde verkoper zie.

 

Buurtsuper

In ons dorp zit een kleine winkel waar ik maar heel af en toe kom. Voor brood en wat spulletjes rij ik liever naar het dorp hier even verderop. Ik vind ten eerste het personeel in deze winkel veel vriendelijker. Ten tweede heb je er ook net iets meer keuze uit een groter assortiment. Ik vind klantvriendelijkheid enorm belangrijk. Het zal in ons eigen dorp ook door gebrek aan taalkennis komen, maar na twee keer een poging te hebben gedaan om een brood mee te krijgen heb ik het opgegeven en rij ik naar Szentlaslo.

Wat voor winkel anders dan in Nederland heb je wel eens ervaren? Wat vind je belangrijk aan een winkel?

Liefs Andrea

 

20 gedachten over “Boodschappen doen in Hongarije

 1. Krystle schreef:

  Haha die Posta fat lijkt me ook wel grappig. Toen wij 10 jaar geleden naar Duitsland gingen verhuizen kon je bijna nog nergens pinnen in het dorp dat vond ik erg vervelend. Gelukkig is het nu iets beter

 2. Sylvia schreef:

  Wat een leuk concept die rijdende winkels. Ken alleen vanuit Nl de ijscoman, Bofrost en heel vroeger de srv wagen. Die hebben we nu niet meer. In Spanje kennen we het concept ook een klein beetje en dat is de Waterman. Kraanwater is hier namelijk niet te drinken dus je moest flessen water kopen. Wij gebruiken altijd 4 flessen van 8 liter per week dus. Ja die man is een echte uitkomst

 3. Sylvia schreef:

  In 1 woord geweldig! Ik hou hier zo van he? Net als dat wij vroeger de srvman hadden. Waar is die tijd toch gebleven zeg. Wij komen veel in Sicilië, en de winkels daar zijn ook huge! En je kan er dan ook echt alles krijgen, tot nonfood toe. Maar ik vind de kleinere winkels toch wel cute hoor, ik kan mij er beter in vinden.

 4. Rinette schreef:

  De klantvriendelijkheid vind ik belangrijk en een ruim assortiment. Je wilt niet elke keer misgrijpen als je een product zoekt. Wat leuk trouwens die posta! Hartstikke handig lijkt me dat!

 5. Sandy schreef:

  Schitterend die posta! WIj zijn zelf 1 keer met vakantie geweest, Bulgarije was dat. Wat mij nog het meest bijstond is dat er bij de Sparm (Spar) bij de ingang een man in soort legerkleding stond, een bewaker. Hij had een flink pistool op zijn heup hangen, dikke kisten aan en keek nors om zich heen…..dus, welkom bij de Sparm, haha!

 6. Anja schreef:

  Wat leuk zeg al die rijdende winkels en ook wel heel handig. Toen wij in Suriname woonden had je daar alleen maar Chinese supermarkten. Dat zijn winkels waar ze naast etenswaren ook veel andere dingen verkopen waaronder kleding, tassen, schoenen, keukenspullen en nog veel meer. Meeste gaan om 8:00 uur open en blijven open tot 22:00 of zelfs nog later. Vrije dag kennen de Chinezen eigenlijk niet: er wordt 7 dagen per week, 365 dagen per jaar gewerkt.

 7. Gyorgy schreef:

  Leuk geschreven.
  Wat een uitkomst zeg, die Posta aan huis indien je afgelegen woont! Sowieso zijn rijdende winkels bijzonder handig maar meestal ook prijzig. Hier in Nederland althans. En juist de prijs van producten is heel belangrijk. Als het personeel dan ook nog vriendelijk en behulpzaam is ben ik helemaal tevreden. Daar rijd ik graag een stukje voor om.
  Ik ben eigenlijk nieuwsgierig naar de prijzen van levensmiddelen in een gemiddelde Hongaarse supermarkt of buurtwinkel. Wellicht heeft u daar wat informatie over?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge