Sparen en besparen 9 tips

Iedereen heeft wel iets waarvoor hij of zij wil sparen, b.v. een huis, nieuwe auto of gewoon voor een buffer achter de hand te hebben. Zelf dacht ik dat ik al heel goed op weg was om goed te besparen, maar ben erachter gekomen dat het altijd beter kan.

Sommige dingen kosten even tijd, maar verdienen zichzelf makkelijk terug als je bekijkt hoeveel je ermee kan besparen op jaarbasis. Hier komt mijn lijst.

1. Uitgaven

Hieronder vallen al je maandelijkse rekeningen zoals; huur, gas/water/licht/verzekeringen/abonnementen/boodschappengeld/brandstof enzovoort.
Je kan als je goed vergelijkt en je alleen verzekerd voor de dingen die je echt nodig hebt een hoop besparen. Ook kan je je tijdschriften/kranten abonnementen eens goed onder de loep nemen of je echt wel zoveel geld eraan wil uitgeven, en misschien kan je je abonnement zelfs wel delen met je vriendin/zus of je moeder. Of je favoriete tijdschrift lenen bij de bibliotheek.

2. Automatisch incasso en papieren facturen

Als je op je facturen kijkt of op internet kijkt bij je betaalgegevens kan je erachter komen dat je op de rekeningen nog best wat kan besparen. Zo moet ik voor mijn zorgverzekering €1,50 per factuur extra betalen omdat ik het per post binnen krijg. Als ze het van mijn rekening kunnen afschrijven bespaar ik €18 per jaar voor mijn zorgverzekering. En zo zijn er meer van dat soort geintjes heb ik ondervonden. Mijn Telefoon provider rekent bijna €2,50 extra bij een factuur en dat is dan bijna €30 op jaarbasis. Dat is bij elkaar bijna €50 wat ik kan besparen op slecht twee maandelijkse facturen. €50 euro! daar kan ik een paar leuke kleren van kopen of op mijn rekening zetten als buffer.

3. Kleine bedragen

Een broodje hier, een kopje thee daar, met al die kleine bedragen kom je op jaarbasis ook al uit op een hoog bedrag aan uitgaven. Een bedrag wat je liever had willen sparen. Stel dat je elke dag als je naar je werk gaat bij de benzinepomp een flesje drinken van €1,50 koopt dan ben je op jaar basis al gauw €390 kwijt op basis van 52 weken in een jaar en 5 dagen per week. En dat voor alleen maar een flesje drinken of kop koffie die je neemt. Als je de flesjes drinken bij je wekelijkse boodschappen rekent bespaar je minstens de helft. Als je flesjes water koopt bespaar je zelfs nog meer en als je je flesje elke dag met kraanwater vult kost het bijna niks.
Neem een portemonnee mee en elke keer als je iets wil kopen doe je het geld in de portemonnee, dit geld ook voor een frietje/ broodje in de supermarkt die je niet nodig hebt. Je zal zien dat je een hoop kan besparen.

4.Sale 

Ben je dol op shoppen? Geef jezelf elke maand een vast budget om mee te winkelen. Pin dit geld af en geef ook absoluut niet meer uit dan je bedoeling is. Heb je geld over dan bewaar je dat voor de volgende keer dat je gaat shoppen, zo heb je de volgende maand iets extra’s. Nog veel beter is alleen te gaan shoppen zodra de ramen weer volgeplakt zijn met sale, kleding shoppen met korting is altijd leuk. Als je op tijd erbij bent heb je nog volop keuze uit alle kleren, ga je later dan zul je merken dat niet alles nog beschikbaar is en heb je de kans dat jouw maat er niet meer is, maar als er wel wat tussen hangt kan je misschien zelfs profiteren van de hoogste korting die er is.

5. Tweedehands 

Koop je kleding tweedehands! Dit is helemaal niet zo raar meer, iedereen doet het tegenwoordig. Sommige items zijn niet tot nauwelijks gedragen en die koop je dan voor een bodemprijs. Niet alleen kleding koop je tweedehands, maar ook meubels, witgoed, dierenspullen en boeken kan je kopen. Sla je slag! En vergeet niet zelf ook je spullen te verkopen zodat je quitte staat met je uitgaven.

6. Sparen

Als je dat eenmaal door hebt is het helemaal niet moeilijk en werkt het zelfs verslavend. Om te beginnen kan je bijvoorbeeld je lege flessen inleveren en die centen die je terug krijgt kan je in een spaarpot doen. Ook kan je met je zelfs afspreken dat je al het muntgeld wat in je portemonnee zit elke week in een spaarpot gooit of alleen de 1,2,5,10,20 en 50ct munten te sparen. Dat lijkt weinig maar dat valt best mee als je alles bij elkaar op telt. Ik spaar het liefst met de munten gescheiden op waarde, dat vind ik leuk om te doen en ik heb nu iets van 4 spaarpotjes in huis verstopt met kleingeld. Ook zeg ik tegen mijn man dat ik bijzondere munten spaar en leg die weer op een andere plek weg. Zo lijken het allemaal kleine bedragen, maar is het best een lekker bedrag aan het worden.
Wat ik ook doe is elke keer dat ik onverwachts een extra lesje geef, dat ik dat geld ook apart leg. Ik zou het anders immers ook niet hebben gehad om uit te geven.

7. Spaardoel

Als je een doel hebt om voor te sparen is het ook al een stuk makkelijker. Op mijn spaarrekening kan ik invullen hoeveel ik wil sparen en dat word dan met een cirkel weergeven hoeveel ik nog moet. Dat werkt erg motiverend al zeg ik het zelf. Ook hou ik alles bij in een boekje. Zo kan ik precies zijn hoeveel er bij is gekomen en hoeveel ik nog nodig heb voor ik mijn doel heb bereikt.

wgzb2w


8. week spaarkaart (zie hierboven)

De kaart lijkt op een bingo kaart en het is dan ook de bedoeling dat je elke week een bedrag aankruist want in je spaarpot verdwijnt. Elke week stop je een bedrag in je spaarpot en na 52 weken heb je €1378 gespaard.
Tip: stop als je het kan missen grote bedragen in de spaarpot want als je dan een keer een week hebt waar je bijna niks aan overhoud kan je die week een klein bedrag afstrepen.

9. Koopzegels

Een makkelijke manier van sparen is door bij je boodschappen ook koopzegels te kopen. Het zijn kleine bedragen die zich opstapelen en die kan je meestal makkelijk missen. De rente is hoger dan de rente die je krijgt als je het geld op de bank zou zetten. Zegeltjes plakken kan ook nog eens erg verslavend werken.

Er staan sites vol met bespaartips op het internet. Wil je graag (be)sparen? Doe er je voordeel mee en veel succes!
Kan jij goed sparen? En wat vind je van de spaarkaart?

Liefs Andrea

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge