DIY gekleurde rijst om mee te spelen

Vandaag heb ik een leuke DIY voor jullie met gekleurde rijst om heerlijk mee te spelen. Vrijwel alle kinderen hoe jong of oud ze ook zijn zullen plezier hebben van het gekleurde rijst.  Sjors werd vanaf het eerste moment volledig aangetrokken door de mooie kleurtjes. Met de gekleurde rijst kan je eindeloos variëren.

Benodigdheden

 • Minimaal 1 kg rijst
 • Voedingsmiddelenkleurstof ( Ik nam die van Dr Oetker )
 • Hersluitbare diepvrieszakjes of ander stevige zakjes.
 • Beetje azijn (appel azijn is ook goed).
 • Kranten of keukenrol
 • Bakjes , lepels en een blik en handveger
 • Eventueel een doorzichtige fles of iets voor de allerkleinste

Hoe doe je het?

 1. Verdeel de rijst over verschillende zakjes in de hoeveelheidkleuren die je wilt. De voedingsmiddelen kleurstof van Dr Oetker zijn vier verschillende basiskleuren die je onderling nog kunt mengen voor meer kleuren.
 2. Doe bij elk zakje met rijst een klein scheutje azijn en een paar druppels kleurstof. Test een beetje uit hoeveel kleurstof je werkelijk nodig hebt. Bij de kleuren van Dr Oetker had ik een stuk of 5/6 druppels nodig. Bij een ander merk heb je wellicht minder nodig, dat zal je vanzelf wel merken.
 3. Kneed en meng de rijst gelijk na het toevoegen van de kleurstof door elkaar tot je de gewenste kleur hebt. Word het te licht dan kan je eventueel wat meer kleurstof toevoegen voor een donkerder resultaat.
 4. Als alle zakjes zijn gemengd kan je de rijst op wat kranten strooien en zo een tijdje goed laten drogen. Ik heb eerst aluminiumfolie weggelegd en daar keukenrol op gelegd om ze te laten drogen. Ik wist niet of het zou afgeven en aangezien het niet mijn tafel is kon ik het ook niet riskeren.
 5. Laat het goed drogen. Door het drogen verdwijnt de sterke azijn geur en geeft de rijst ook niet meer af.
 6. Geef de rijst met wat lepels en verschillende bakjes aan de kinderen en je zult merken dat ze er lekker mee aan de slag gaan.

spelen maar

Voor hele jonge kinderen kan je de rijst in een doorzichtige plastic pot of fles doen en eventueel de deksel erop vast lijmen. Zo kunnen ze ermee schudden of rollen zonder het in de mond te stoppen. Varieer met verschillende soorten lepels en bakjes en wees vooral niet bang voor een met rijst bezaaide grond. Even een blik en handveger erbij pakken en het is weer opgeruimd. Sjors schepte het met een mini schepje in de verschillende potjes die ik erbij had gezet. Iets later pakte hij zijn autootje met laadruimte erbij en vulde die met rijst.

Veel plezier met maken en spelen.

Liefs Andrea

3 gedachten over “DIY gekleurde rijst om mee te spelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge