5 dingen die ik mis als ik in Hongarije ben

Vrijwel alle Nederlanders in het buitenland zullen het beamen als je ze vraagt of ze iets missen in hun nieuwe thuisland. Ik ga het niet hebben over het missen van familie zoals opa’s en oma’s. Als je ergens een week of twee of misschien wel een maand op vakantie gaat en je weet dat je weer naar Nederland gaat heb je er niet zoveel erg in dat je iets mist. Gek genoeg zat ik net twee weken in Hongarije en -ik denk ook onder invloed van hormonen door mijn zwangerschap dat -ik verlangde ineens naar de snackbar. Hier vind je de dingen die ik mis.

1. Snackbar

Je weet pas wat je mist als je het niet meer hebt. De snackbar in het dorp waar we vrijwel wekelijks  te vinden waren. Die staat stipt op nr 1 van het missen. Ik was net twee weken in Hongarije en had ineens trek in alles wat maar met frituur te maken had. Een frikandel speciaal, kroket (eet ik niet zo vaak), heerlijke saté of gewoon een frietje met joppie saus. Het is dat ik zelf een frietpan had en verschillende snacks (lees enorm vette hamburgers) uitprobeerde anders had ik gerust 150km gereden voor een bezoek aan een friettent.

Achteraf is het maar goed dat ik dat nooit heb gedaan. De friettent waar ik naartoe wilde vorig jaar konden we van de zomer helemaal niet vinden. We gaan hier dus maar experimenteren met het zelf maken van snacks en sowieso wil ik wat minder vlees gaan eten en ik de laatste tijd liever een kaassoufflé dan een frikandel.

 

2. zuiver drinkwater

Eerlijk is eerlijk het water is niet drinkbaar tot het tegendeel is bewezen en zonder een test vind ik het zelf niet helemaal juist om nu al te beweren dat het niet drinkbaar is. De buren drinken er wel van, althans de oudste die het met alles toch al niet zo nauw nemen. Doordat ze zelf geen wateraansluiting hebben mogen ze het bij ons komen halen. Emmers vol sjouwen ze dagelijks naar hun eigen huis toe.

We douchen ermee en ik gebruik het om in te koken en poets mijn tanden ermee, maar meer dan een slok heb ik nog niet genomen en ga dat ook niet uitproberen. Voor de thee gebruik ik water uit flessen. Die flessen water zorgen nogal voor veel gedoe. We gebruiken met zijn allen nogal veel water en blijven achter met een hoop plastic afval wat ik juist wil vermijden.  Er wat geen statiegeld gerekend op petflessen wat gelijk nr 3 is op mijn lijstje wat ik mis vanuit Nederland.

Eigenlijk zijn we in Nederland gruwelijk verwend met ons drinkwater wat zomaar uit de kraan komt (en wat we ook veel verspillen helaas). De armere Hongaren hebben geen wateraansluiting en moeten soms best een eindje lopen om water te halen via een pomp. In sommige dorpen staan er waterpompen langs de kant van de weg. Ook in ons dorp heb ik er één zien staan.

 

3. Statiegeld

Als ik me ergens aan erger is het wel het niet scheiden van afval en de petflessen die enorm veel ruimte innemen in de vuilnisbak. Als ze tenminste in de vuilnisbakken worden gegooid, want helaas gebeurt dat door gebrek aan ruimte en verstand (ik zei niks haha) ook nog wel eens. Ik bedoel iedereen kan toch bedenken dat plastic niet in de natuur thuishoort. Ik denk dat als ze hier statiegeld invoeren het een hoop afval gaat schelen. Ook al pletten we de flessen dan nog vult de vuilnisbak zich razendsnel en ik gebruik niet eens wegwerpluiers.

4. Action , prijsmepper

Tijdens de eerste keer dat ik de stad in ging en op zoek ging naar knutselspullen kwam ik er achter dat het niet zo simpel was als ik had gehoopt om goedkope knutselspullen te vinden. Ik ben echt action verslaafd en baalde dan ook enorm dat ze hier niet zoiets hebben. Ze hadden gelukkig wel een winkel met duurdere maar wel kwaliteit knutselspullen. Buiten dat keek ik er graag rond en kon ik een beetje ideeën opdoen en nieuwe dingen uitproberen.

De prijsmepper heeft vaak rommel, maar soms zit er iets bij wat drie keer niks kost en ik gewoon niet kon laten liggen. Een aantal weken geleden kwamen we aan en wilde Sjors voor we de auto uitgingen nog wat drinken. Helaas sloot hij de dop niet goed wat er voor zorgde dat hij een plons water over zich heen kreeg. In de prijsmepper is er altijd een rommelig pad met kleding en viste we er een spotgoedkoop broekje uit wat hij gelijk voor peutergym kon gebruiken voor €0,25ct. Toevallig lagen er ook gymschoen voor slechts €1,25 en na even zoeken vonden we zijn maat. Dat soort winkels mis ik hier wel, maar misschien kom ik ze nog een keer tegen.

5. kringloopwinkels

Wat we in Nederland ook regelmatig deden was een rondje door de kringloopwinkels. Soms kochten we niks en soms een tas vol met meestal boeken of iets van speelgoed. Ik ben echt dol op snuffelen en zo de mooiste en leukste koopjes te vinden. Hier in Hongarije ben ik nog geen kringloopwinkel tegen gekomen. We zijn er tweedehandsproducten te vinden op de markt in Pécs, maar zo uitgebreid als in Nederland heb ik ze nog niet gezien. Ik denk dat het veel komt doordat de Hongaren alles net zo lang gebruiken tot het echt helemaal niet meer gemaakt kan worden. Ze maken ze een buggy bijvoorbeeld gewoon als er een wiel afbreekt, terwijl wij in Nederland deze al weg doen als we hem niet meer mooi vinden of hij is verkleurd. Ook op de marktplaats van Hongarije is het anders dan de Nederlandse. De kringloopwinkel staat in elk geval op mijn lijstje als ik in Nederland ben.

 

Deze dingen mis ik allemaal als ik in Hongarije ben. Waar zouden jullie niet zonder kunnen?

Liefs Andrea

 

 

Een gedachte over “5 dingen die ik mis als ik in Hongarije ben

  1. Sylvia - alovelyadventure schreef:

    Ja! Ben het met alle punten eens. Ook ik mis de snackbar en water moeten wij ook uit een fles drinken.. kraanwater zit teveel chloor in (hier ook geen statiegeld maar wel netjes plasticontainers bij de weg) kringloop winkels (ben ik verzot op) heb je hier wel maar met spullen die bijna de nieuwprijs hebben. Dus dan kan je het net zo goed nieuw kopen haha. Action mis ik niet echt.. Wij hebben hier de grote aliexpress winkels dus troep voor weinig haha. Hier koop ik dan ook vaak de knutselspullen ed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge