Zero waste in de badkamer

De badkamer is zo een plek waar allerlei shampoos en smeersels zich verzamelen. Vooral met meerdere mensen in een huis en met kleine kinderen kan die verzameling best uitgebreid zijn. De afgelopen jaren heb ik gemerkt dat er best veel dingen zijn waar we zonder kunnen. Hieronder vind je mijn zero waste tips. Desalniettemin staan er ook bij ons nog steeds producten in de kast waar ik makkelijk afscheid van kan nemen, maar mijn man nog graag gebruik van maakt.

Low poo of No poo (zero waste)

Low poo is een term die gebruikt wordt voor mensen die weinig shampoo gebruiken in het dagelijks leven. Dat is iets wat ook wij al jaren doen. We wassen onze haren alleen als het echt nodig is, maar meestal is wassen met water meer als voldoende. Met een fles baby shampoo van Weleda doen de oudste kinderen samen bijna een jaar mee. Voor Liselotte haar haar gebruik ik alleen shampoo wanneer ze bijvoorbeeld plak in haar haren heeft.

Voor ons te wassen gebruiken we voornamelijk gewoon water met eventueel wat zeep of olie op een doekje. Met warm water kom je al een heel eind en veel zeep hebben we niet nodig.

Shampoo bar

Na al maanden te hebben geroepen dat ik nu toch eindelijk eens een eigen shampoo bar wilde gaan maken besloot ik de benodigde spullen te bestellen. Vrijwel alles behalve een oude pan en thermometer heb ik voor het maken van een shampoo bar. Aangezien die ook nog eens een aantal weken moet blijven liggen besloot ik toch maar eentje te bestellen. Ik heb er eentje besteld van Werfzeep bij de webshop van greenjump.nl
Zo kan ik kijken of ik het wat vind en heb ik tijd genoeg om mijn eigen zeepjes te gaan maken.

Tandenborstel en tandpasta

Bamboe tandenborstel

Wij gebruiken al jaren een bamboe tandenborstel. Ik vind het op een of andere manier geen prettig idee om een plastic tandenborstel te gebruiken voor mijzelf en de kinderen. Daar komt nog bij dat een plastic tandenborstel niet biologisch afbreekbaar is en een bamboeborstel dat wel is.

Tandpasta

Met tandpasta heb ik een haat liefde relatie. Ik heb voor de kinderen momenteel een tube van het merk Urtekram en voor Liselotte een tube van Jack en Jill.
Het is best lastige om aan een goede natuurlijke tandpasta te komen. Ik gebruik geen Fluoride en gebruik het liefst zelfgemaakte tandpasta van kokosolie en backingsoda. Ik ben hier ook nog een beetje mee aan het experimenteren en heb nu bijvoorbeeld calciumpoeder gekocht om toe te voegen.

Ik heb een recept voor zelfgemaakte tandpasta gevonden die je tanden remineraliseren. Op deze site vind je het recept. Het is wel in het Engels, maar dat kan je heel makkelijk met google translate vertalen.
Verder heb ik ondervonden dat bij mij het fijnste werkt mijn tanden niet te veel te poetsen, maar goed te flossen en met tandenstokers te werken. Ik heb vrijwel nooit last van mijn tanden of kiezen ondanks dat ik niet met fluoride poets.


Een heel interessant boek vind ik het boek Genees tandbederf .Dit boek is geschreven door een vader die bij zijn peuter cariës (tandbederf) ontdekte en een andere manier zocht om dat te genezen. Hij ging aan de slag met o.a. voeding en het gebit van zijn dochtertje is tegenwoordig hartstikke gezond. Toevallig had ik het van de bieb geleend voor die dicht ging en kan ik hem extra lang doorlenen.

Scheren

Iets wat nog op mijn zero waste lijstje staat is een duurzaam scheermes. Alle mesjes die we nu gebruiken zijn min of meer van plastic en zijn wegwerp mesjes. Toch vind ik voor nu de investering te groot en dat geld stop ik nu liever in wolletjes of andere dingen voor de baby. Wij kopen nu scheermesjes bij de action voor iets meer dan een euro en een duurzaam scheermes kost iets van €37,50. Maar op een dag komt die er hoor :).

Voor scheerschuim gebruik ik eigenlijk gewoon wat er is. Dat kan een drupje babyshampoo zijn, maar ook wat olie of ik gebruik de shampoo bar.

Haarverzorging

Jarenlang maak ik gebruik van een houten borstel om mijn haren te borstelen. Toch heb Ik heb vorig jaar een Tangle teezer besteld (Ja ik weet het helaas niet duurzaam) en die werkt echt fantastisch bij het haar van Isabella en van mij. Isabella heeft van dat hele fijne peuterhaar wat snel in de klit gaat en ik krijg het er dan heel slecht uit. Wij gebruiken nu de Tangle teezer en borstelen het alleen nat uit en dan doe ik er wat druppels pure arganolie in. Op die manier blijft het de hele dag uit de klit (behalve als ze heel veel gaat koprollen en gek gaat doen).

Overige

Ik denk dat ik al een heel eind ben, maar er staan altijd nog wat extra producten in onze badkamer zoals kokosolie. Die is veelzijdig te gebruiken. Ik gebruik hem om mijn mond te spoelen, voor het scheren en om droge huid/lippen mee in te smeren. Verder staat er nog een potje charcoal, wat reisverpakkingen voor babyproducten van Naif, een potje lanoline, zonnebrandcrème, spuugdoekjes(om vieze kinderen te poetsen) en wat spullen van mijn man.

Zoals je hebt gelezen is niet onze hele badkamer Zero waste, maar ik kan toch wel zeggen dat we op de goede weg zijn. Wat zou jij als eerste vervangen als je voor Zero waste zou gaan? En welke producten zijn voor jou echt onmisbaar in de badkamer?

Liefs Andrea

P.s. Deze blog kan affiliatie links bevatten. Klik hier voor meer informatie over affiliatie marketing.

Een gedachte over “Zero waste in de badkamer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge