Wat is Unschooling?

Unschooling

Unschooling is simpelweg een leven zonder school. Het betekend dat je kinderen niet naar school stuurt en ook geen schoolse omgeving thuis creëert.
Unschooling is compleet het tegenovergestelde van traditioneel onderwijs.

Unschoolers volgen geen curriculum (leerplan). Het volgen van een leerplan is iets wat unschooling kinderen juist niet doen. Kinderen leren vanuit hun eigen interesses en volgen ieder hun eigen weg.
Elk kind is helemaal uniek. Er is geen kind precies hetzelfde als een ander kind. Unschoolers leren alleen datgene waar ze daadwerkelijk in geïnteresseerd zijn. De dingen waar hun interesses niet liggen en ze niet willen leren , leren ze gewoon niet. Zo simpel is het.

” Let’s raise a generation of children who know deep in their bones that their worth is rooted in who they are and not what they do.”

Unschooling is iets natuurlijks

Unschooling is iets wat ieder mens en ieder dier van nature al zolang we bestaan gewoon doet. Elk gezond mensenkind komt ter wereld en leert helemaal vanzelf om om te rollen, te gaan zitten, kruipen, optrekken en uiteindelijk te gaan staan en lopen. Dit is een heel natuurlijk proces wat al eeuwenlang door alle mensenbaby’s word gevolgd. Niet alleen mensen, maar ook dieren groeien op die manier op.

Appels rapen

Kinderen hun eigen onderwijs laten bepalen. 

Een van de meest controversiële punten van unschooling is dat kinderen zelf verantwoordelijk zijn voor hun eigen onderwijs. De meeste mensen denken dat kinderen daar zelf geen verantwoording voor kunnen dragen. Dat we ze naar school moeten sturen en ze moeten vertellen wat ze moeten weten. Unschoolers zijn van mening dat kinderen degenen moeten zijn die het voortouw moeten nemen in hun eigen onderwijs en dat ze hiertoe zeer goed in staat zijn. Wij geloven dat het hun recht is om te kunnen kiezen wat hen interesseert en de manier hoe ze willen leren. Leren is een recht geen verplichting Er is nooit sprake van gedwongen leren bij unschooling

Vertrouw erop dat kinderen alles zullen leren wat ze moeten weten.

Wij geloven dat kinderen alles zullen leren wat ze voor hun eigen leven moeten weten. We vertrouwen erop dat kinderen zullen leren wanneer ze er klaar voor zijn en er interesse in hebben. Ook als dat beteken dat ze een heel andere tijdlijn zullen volgen dan kinderen die naar school gaan.
We maken ons geen zorgen als ze bijvoorbeeld op 6-jarige leeftijd niet willen leren lezen. Uiteindelijk, wanneer ze het willen leren en het belangrijk voor ze is, zullen ze starten met het leren lezen. Dit gebeurd op geheel eigen wijze. Sommige duiken gelijk een moeilijk boek in en anderen starten met het lezen van de kentekenplaten. Woorden zijn immers overal te vinden in ons dagelijks leven.
Radical unschooling

Wanneer je begint met unschooling en je kinderen steeds meer gaat vertrouwen, wees dan niet verbaasd als dit vertrouwen ook in andere delen van je leven doordringt. Als je ziet hoe bedreven kinderen zijn, krijg je een nieuw perspectief. 
Je weet dat ze het verdienen om gerespecteerd te worden en dat ze de kans krijgen om hun eigen keuzes te maken. Unschoolers respecteren hun ouders, zonder straffen en beloningen te gebruiken. Radicaal unschoolers hebben de controle over hun eigen leven, met begeleiding en steun van ouders. 
Zo gaan ze slapen wanneer ze moe zijn, , kiezen wat en wanneer ze iets willen eten en trekken de kleding aan die ze aan willen trekken.

Unschooling is een manier van leven.

Voor unschoolers is tijd doorbrengen met familie en vrienden een belangrijk onderdeel van het leven. Unschooling is een leefstijl. Veel tijd samen doorbrengen met het gezin is erg belangrijk. Dat is ook één van de redenen dat veel rondreizende gezinnen kiezen voor unschooling.

Leren van het leven. 

Unschoolers leren van de wereld om hen heen! Ouders bieden veel mogelijkheden en middelen voor de kinderen om te leren in en van het echte leven. We geven ze veel ervaringen, zodat ze de kans krijgen om te ontdekken wat hen interesseert. 
We ondersteunen en begeleiden ze bij alles wat ze moeten doen. Ook betrekken we anderen bij onze gemeenschap, bestaande uit familieleden, vrienden, buren en b.v. de bakker bakker. Soms volgen we zelfs lessen, waarbij we leren van veel verschillende inspirerende mensen. Ook bezoeken we open dagen, museums, volgen workshops en gaan vooral zelf veel op onderzoek uit.

Unschooling is…

Fantastisch! De vrijheid die een kind heeft om zichzelf te ontwikkelen op zijn eigen tempo en zijn eigen interesses te ontdekken is ronduit geweldig!
Vertrouwen. Unschooling valt of staat met het vertrouwen van het kind. Als je erop vertrouwt dat je kind alles leert wat hij/zij nodig heeft in zijn leven is dat fantastisch! Het is fijn om mensen te hebben die in je geloven en vertrouwen dat je alles kunt leren wat je maar wilt.
Vrijheid. Alles leren wat je maar wilt op je eigen tempo en tijd om te doen wat zo belangrijk is voor kinderen. Tijd om te spelen en zo spelenderwijs dingen leren.

”En terwijl je speelt en je, je nooit verveelt, Leer je zoveel dingen met een lach. ”

Bron: Citaat uit het liedje van nijntje

Unschooling is niet…

Niks leren. Mensen die voor het eerst over unschooling horen denken algauw dat de kinderen helemaal niks leren en kinderen gewoon hun gang mogen gaan. Dat is juist helemaal niet zo. Ouders die hun kinderen unschoolen zijn juist heel betrokken bij de ontwikkeling van hun kinderen. Deze ouders staan juist klaar om hun kind te helpen, naar ze te luisteren, ze te begeleiden en zijn erg betrokken bij de ontwikkeling van hun kinderen.
Natuurlijk zijn er ook grenzen en limieten allen worden deze niet autoritair afgedwongen. Er is ruimte voor de gevoelens en behoefte van de kinderen.
Juist omdat ze niet afhankelijk zijn van een leerplan is het zo belangrijk om echt aanwezig te zijn om zo op de interesses in te spelen van hun kind.

In combinatie met school. Unschooling en traditioneel onderwijs staan lijnrecht tegenover elkaar. Het is dus niet iets om even in het weekend erbij te doen. Natuurlijk kan je in het weekend je kind volgen in zijn/haar interesses, maar dat zou ik geen unschooling noemen.

Voor bepaalde vakken. Unschooling is een manier van leven waar je achter staat of niet. Enkel unschooling toepassen voor bepaalde vakken of interesses is geen echte unschooling. Op dat moment zou je een signaal uitzenden aan je kind dat je hem/haar niet voldoende vertrouwt om zichzelf te ontwikkelen. Juist dat onvoorwaardelijke vertrouwen hebben in een kind is zo ontzettend belangrijk.

Proefwerken. Als een kind iets leert en er niemand die het toetst, is het dan wel echt gebeurd? Unschoolers zouden ja zeggen! Scholen en de overheid zouden zeggen dat het niet zo was. Ze willen bewijs zien door middel van een toets. Unschoolers hebben geen toetsen nodig om te weten dat kinderen wat geleerd hebben. Ze kijken naar wat hun kind kan en hebben het volste vertrouwen erin dat een kind leert wat hij /zij nodig heeft.
We leren dat er meerdere wegen naar Rome zijn. Dat iedereen het op zijn eigen manier doet en er geen goed of fout is.

Eenzaam. Unschoolers zijn niet eenzaam. Het is een groot taboe dat kinderen die thuisonderwijs krijgen geen sociale contacten hebben. Sociale contacten zijn niet alleen te vinden in een klaslokaal. Of de unschoolers nu rondreizen of een vast woonplek hebben sociale contacten zijn er in overvloed. Denk b.v. aan kinderen uit de buurt, op sportclubjes en bijeenkomsten voor thuisonderwijs kinderen.

Zo dat was een hele lap tekst. Ik hoop jullie nu een beetje een idee te hebben gegeven over unschooling.

Liefs Andrea

Wil je meer lezen over thuisonderwijs kan je hier een kijkje nemen :Kletsen over thuisonderwijs (TO)
Komende tijd zal ik achter de schermen werken aan meerdere blogs over verschillende manieren van thuisonderwijs.

PS. Deze blogpost kan affiliatie links bevatten. Dat betekend dat als je via de link iets bij de betreffende site besteld, ik daar een klein percentage  van krijg. Zo help je mij een klein beetje mee om de kosten voor mijn blog te minderen.

Onder het mom van brutale mensen hebben de halve wereld deel ik hieronder een aantal linkjes waarmee je mij kunt steunen. Dat kan door een aankopen te doen via één van de onderstaande linkjes of door via paypayl of buymeacoffee een bijdrage te geven voor mijn blog. Sommige links in mijn blog berichten bevatten een affiliatie link. Dat betekend dat als jij via mijn link iets besteld bij de betreffende shop ik er een klein percentage voor krijg. En het mooiste is het kost je helemaal niks! Zo kan je mij en mijn blog ondersteunen zonder dat het jou iets kost.

Blij met de te lezen content? Of wil je om de één of andere reden iets bijdragen aan de kosten van mijn blog? Via buymeacoffee kan je een koffie voor mij kopen. https://www.buymeacoffee.com/andreahml

Of via Paypal https://paypal.me/andreahml?country.x=NL&locale.x=nl_NL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge