Bladeren slaan

Bladeren slaan is een leuke activiteit om te ondernemen met je kinderen. De leeftijd maakt niet zoveel uit. Zowel een peuter, kleuter als ouder kind zal het erg leuk vinden om te doen. Het is eenvoudig en je hebt er niet zoveel voor nodig.

Benodigheden:

  • Rubberen hamer
  • Lap wit katoen of een ander natuurlijk materiaal (linnen).
  • Verschillende blaadjes.

Help je kind om een blaadje tussen twee stroken stof te plaatsen. Ik heb gebruik gemaakt van een kapot laken. Laat hem/haar met de rubberen hamer slaan op de stof. Zodra de hamer het blad raakt komt het bladgroen(chlorofyl) uit het blad en wordt het door de stof opgenomen.

Je kunt het ook met gekleurde bladeren in de herfst proberen. Zolang ze niet droog zijn is het mogelijk om de kleuren over te krijgen op de stof. De kleuren rood/paarsachtig zijn afkomstig van een soort suiker uit de boom in plaats van het bladgroen.

Je kan er een wetenschappelijk experiment van maken door als uitleg te geven dat de bladeren als het ware waterballonnen zijn. Wanneer je er op slaat breken ze en komt het bladgroen/ chlorofyl vrij. Verder is het een goede activiteit voor de grove motoriek.

Ook leuk om verschillende soorten bladeren te slaan. Zo kan ontdekken ze al spelenderwijze de verschillende vormen, kleuren, soorten te herkennen. Onze kinderen hebben ontdekt dat het ene blad groen blijft na het slaan en het andere snel bruin kleurt.

Veel plezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge