lang="nl-NL"> Waar douchen tijdens een roadtrip/vanlife? - Happymamalife
Site pictogram Happymamalife

Waar douchen tijdens een roadtrip/vanlife?

Het klinkt zo fantastisch om een x aantal maanden in een camper te gaan wonen. En dat is het ook geloof me! Maar er zijn natuurlijk ook praktische dingen waar je niet gelijk aan denkt misschien. Douchen is één van die dingen. Tenzij je beschikt over een super deluxe camper kom je er al snel achter dat een simpele camper niet heel handig is om in te douchen.
Wij hebben in onze camper een ruimte met een douche en wasbak. Daar zouden we prima in kunnen douchen, maar buiten dat het best een kleine ruimte is willen wij zo min mogelijk vocht in de camper binnen laten. De vraag is dus. Waar kan je douchen tijdens je reis?

In de camper

Dat is de meest voor de hand liggende optie als je op reis bent. Theoretische gezien is dat goed mogelijk. Zelf hebben wij ervoor gekozen om dat niet te doen in verband met de grote hoeveelheid vocht die je in de camper krijgt. Vooral met een oudere camper kan je dat beter vermijden.

Buiten de camper

En dan bedoel ik letterlijk erbuiten. Bij onze camper kan de sproeikop door het raampje en zouden we op die manier kunnen douchen. Ik heb campers gezien die een soort van douchegordijn aan de achterkant van de camper vast maakten en zo gingen douchen. Nu lijkt me dat nog lastig met de kraan aan en uit zetten (of warmer/ kouder), maar er bestaan ook draagbare douches. Meestal bestaat die uit een sproeikop die aan een waterpompje vast zit. Je vult dan een emmer met warm water zet het pompje erin en sluit het pompje aan op de accu.

Er zijn ook van die zwarte waterzakken met een sproeier eraan te koop. Het idee is dan dat het water verwarmd wordt door de zon en je zo energieneutraal kunt douchen.

Camping

Een camping is bij uitstek de ideale plek om even uitgebreid te douchen en eventueel je was weg te wassen. Voor ons met kinderen is het een fijne plek, waar ze even veilig kunnen spelen en rondrennen. Lang niet alle plekken zijn geschikt voor de kinderen om vrij rond te rennen. Op veel plekken heb je gewoon rekening te houden met af en aanrijdend verkeer, of we staan ergens langs een diepe of snelstromende rivier. Voor ons is een camping even tot rust komen, de was wassen en lekker uitgebreid douchen.

Sportschool

Als je voor een langere tijd op reis bent in hetzelfde land is het handig om een abonnement op de sportschool te nemen. Let dan wel op dat de sportschool door heel het land zit, anders ben je nog aan locatie gebonden. Wij kwamen voor het eerst op het idee toen we in Duitsland op zoek waren naar een camping die we niet konden vinden. We waren moe en wilden graag wassen en douchen. Dat wassen werd een dag later, maar douchen deden we door bij een sportschool binnen te lopen en te vragen of we er mochten douchen. Voor €10 euro mochten we alle vijf lekker douchen. Het waren gezamenlijke douches, maar ik had geluk er was niemand dus ik had de hele ruimte voor mijzelf.

Tankstations

Speciaal voor vrachtwagenchauffeurs zijn er langs de kant van de weg plekken te vinden waar je tegen een klein bedrag gebruik kan maken van een douche. Je betaald er een klein bedrag voor en kunt dan gebruik maken van een ruimte met douche, wasbak en wc. Als borg voor de sleutel kunnen ze vragen om een paspoort of autosleutel.

Wij hebben er voor het eerst gebruik van gemaakt in Duitsland. Er was bij deze zelfs ruimte genoeg om de kinderwagen mee te nemen. Op sommige plekken moet je eerst een trap af. Ik denk dat het niet overal mogelijk is om de wagen mee te nemen. De ruimtes zullen ook niet allemaal even groot zijn. Het is immers bedacht om de chauffeurs die niet thuiskomen te kunnen laten douchen.

Zwembaden

Mijn favoriete plek om te douchen -mits ze een fijne douche hebben- is een zwembad. We zwemmen graag en ook de kinderen vinden het heerlijk. Als er fijne douches zijn is dat mooi meegenomen. Wij duiken meestal eerst de douche in (buitenleven + kinderen = garantie voor vieze kinderen), brengen uren door in en rond het zwembad en douchen vervolgens uitgebreid. Soms om de beurt en soms tegelijkertijd.

Een heerlijke zwemvijver in Oostenrijk. Met buitendouche.

Zwem-meren / Zwemwater

Voor mij staan deze plekken op de absolute nummer 1! Voor mij is er niets fijner dan zwemmen. Als je vraagt hoe mijn ultieme vanlife eruit ziet, bestaan mijn dagen uit slowliving aan een rivier/zwemmeer wakker worden, zwemmen, ontbijten, zwemmen, en in de avond rond een kampvuur onder de sterrenhemel en als het mogelijk is een nachtduik. Of het nou een rivier, zee of zwemmeer is ik hou ervan! Nooit gedacht dat een zwemmeer zo een fijne zwemplek zou zijn!

Maar goed over dat douchen. Bij veel zwemplekken is er de mogelijkheid om gebruik te maken van een (koude) douche. Op het strand hier in Nederland aan de Grevelingen staan ze, in Oostenrijk bij verschillende zwemmeren en in Zuid- Frankrijk zag ik ze aan het strand in Frejus. Via de app park4night kan je kijken of er douches zijn. Soms staat er dat ze er zijn, maar zijn ze afgesloten (buiten het seizoen). Ik kijk altijd naar foto’s en lees de recente reacties.

Park4night

Via de app park4night kan je plekken selecteren op douche. Ik maak er graag gebruik van. Soms zijn er (betaalde) camperplaatsen te vinden met een douchegebouw. Soms werken die met muntjes of een pasje. Ik denk dat je bij veel plekken ook zonder te parkeren op de camperplaats gebruik kan maken van de douche.
Havens

Schijnbaar zijn er bij watersportlocaties ook openbare douches voor mensen die met de boot op reis zijn. Zelf heb ik er nog geen gebruik van gemaakt, maar ik zie wel eens staan dat er douches aanwezig zijn op zulke plaatsen.

Luxe

Waar we dan ook zijn met de camper, voor ons is een uitgebreide douche nemen echt een luxe. Al blijft mijn favoriete doucheplek bij een zwemmeer. Als we echt wild staan en er is een rivier of waterstroompje dichtbij, dan vul ik een wasmand vol met water voor de kinderen om ze wat uitgebreider te wassen. Verder is het meerdere malen per dag poetsen met een washandje/ doekje. Van het buitenleven blijven ze hier echt niet schoon haha.

Wat is jouw favoriete doucheplek?

Liefs andrea

PS. Deze blogpost kan affiliatie links bevatten. Dat betekend dat als je via de link iets bij de betreffende site besteld, ik daar een klein percentage  van krijg. Zo help je mij een klein beetje mee om de kosten voor mijn blog te minderen.

Onder het mom van brutale mensen hebben de halve wereld deel ik hieronder een aantal linkjes waarmee je mij kunt steunen. Dat kan door een aankopen te doen via één van de onderstaande linkjes of door via paypayl of buymeacoffee een bijdrage te geven voor mijn blog. Sommige links in mijn blog berichten bevatten een affiliatie link. Dat betekend dat als jij via mijn link iets besteld bij de betreffende shop ik er een klein percentage voor krijg. En het mooiste is het kost je helemaal niks! Zo kan je mij en mijn blog ondersteunen zonder dat het jou iets kost.

Blij met de te lezen content? Of wil je om de één of andere reden iets bijdragen aan de kosten van mijn blog? Via buymeacoffee kan je een koffie voor mij kopen. https://www.buymeacoffee.com/andreahml

Of via Paypal https://paypal.me/andreahml?country.x=NL&locale.x=nl_NL

Mobiele versie afsluiten