Verschillen 1e en 2e zwangerschap

Hallo allemaal,

Op dit moment van schrijven ben ik 35 weken en 4 dagen zwanger. Deze zwangerschap is in alle opzichten anders dan mijn zwangerschap van Sjors.

Huisvesting
Als allereerst hebben wij nu natuurlijk in Hongarije ons eigen huis, maar blijf ik tijdens de zwangerschap en eerste tijd erna in Nederland wonen bij mijn schoonouders in.
Dit zorgt niet alleen voor wat meer stress voor ons maar ook voor Sjors. Je eigen huis is natuurlijk iets heel anders dan inwonen bij andere mensen. Niet alles kan en mag zomaar want je leeft toch in een ruimte van een ander. Nu moet ik zeggen dat wij toch wel veel geluk hebben met een eigen badkamer met bad en wc en een van alle gemakken voorziene kookruimte waar zo nu en dan kooklessen gegeven worden(alles is dus voor handen en een groot fornuis met 6 pitten is erg makkelijk). Toch is het anders omdat het niet onze spullen zijn en we ook niet willen dat Sjors overal aan zit en vies maakt. Er zijn mooie grote ramen en kleine peuters denken niet na over dat ze met pindakaas handen op het raam wrijven om die ene vogel te laten zien.

Gezondheid
Hoewel ik me over het algemeen wel redelijk heb gevoeld ben ik bij deze zwangerschap iets vaker misselijk geweest in het eerste trimester. Of het nu kwam doordat ik bij mijn eerste zwangerschap voor niemand hoefde te zorgen en op mijn eigen tempo kon eten en opstaan of omdat elke baby natuurlijk anders is dat weet ik niet. Zal vast een combinatie zijn van beiden. Zo werkte ik tijdens mijn 1e zwangerschap tot ongeveer 22 weken door en gaf paardrijles tot bijna 35 weken? en liep toen elke zaterdag best veel, terwijl ik bij deze zwangerschap helemaal niks hoef te doen en nu al weken amper meer kan doen. Ik kan amper naar de supermarkt lopen zonder veel pijn en vermoeid te worden. Misschien is het iets waar ik me even overheen moet zetten of ik moet me erbij neer leggen, ik wacht het even af.
Tijdens de eerste zwangerschap had ik last van een te lage bloeddruk waardoor ik rond de 20 weken was flauwgevallen in het gemeentehuis en ik mijn man er maar net van kon overtuigen dat ik echt geen ambulance nodig had. Die periode zorgde ik ervoor dat ik altijd zoute dropjes bij de hand had, zodat ik zodra ik duizelig werd even iets van zout kon innemen.
Terwijl ik bij deze zwangerschap één keer flauw ben gevallen tijdens het bloedprikken en dat het dit keer echt heel eng was, ik was in een andere wereld en hoorde niks meer.

Verschil eerste en tweede zwangerschap

Huisvesting
1e: Eigen huis, tuin en beestjes
2e: Eigen huis in het buitenland en tijdelijk inwonend bij mijn schoonouders

Werk:
1e: Tot 22 weken gewerkt en tot minimaal 34 weken ponyrijles gegeven.
2e: Fulltime Huismama van een peuter.

Gezondheid:
1e: 2 keer misselijk geweest verder geen klachten gehad.
2e: stuk vaker misselijk geweest en nu al weken moeizamer lopen.

Flauwvallen:
1e: Door een te lage bloeddruk rond de 20 weken in het gemeentehuis.
2e: Waarschijnlijk door stress tijdens het bloedprikken veel heftiger dan vorige keer.

Eetgewoontes:
1e: Milkshakes en softijs!
2e: (te) veel chocolade en softijs lust ik nog steeds heel graag, maar niet zoveel.

Jongen/meisje:
1e: Jongen (verrassing)
2e: Verrassing

Wat wil ik anders doen?
Bevallen, Vaccinaties, dragen

Bevallen:
Bij de eerste bevalling ben ik er open en vol vertrouwen in de geboorte in gegaan en ik zou wel zien hoe het zou gaan. Zo wil ik mijn tweede bevalling ook ingaan alleen nu heb ik wel mijn eisen en wensen die ik graag net iets anders zou willen zien als dat mogelijk is.
De eerste bevalling is ondanks een knip en inscheuren en alles wat erbij hoort best goed verlopen. Graag zou ik nu ik zoveel meer op mezelf kan vertrouwen zien dat ik de baby zelf kan opvangen en zo lang mogelijk huid op huid contact wil hebben. Dit houdt dus in dat de apgar score ook ietsjes langer moet wachten.
Verder heb ik als wens dat de navelstreng later word doorgeknipt of dat een uur later is weet ik nog niet precies. Bij Sjors is die nadat hij helemaal was uitgeklopt pas doorgeknipt, maar ik ben erg benieuwd wat er gebeurt als hij nog iets langer blijft zitten.
Bij de tweede bevalling ga ik gebruik maken van een geboorte-tens. Dit apparaatje moet mij helpen om de rug-weeën beter op te vangen (als ik die deze bevalling ook krijg).

Aan de ene kant zie ik er een klein beetje tegenop aangezien de verloskundige al heeft gezegd dat er sowieso een knip gezet gaat worden, terwijl ik er aan de andere kant juist weer open in wil gaan en de bevalling niet als heel heftig heb ervaren bij de eerste. Ik merkte dat ik tijdens de bevalling helemaal door de adrenaline werd overvallen waardoor alles eigenlijk vanzelf ging. Alleen die adrenaline verdween toen ik voor de hechtingen naar het ziekenhuis moest en daar half nuchter gehecht moest worden. Ik ga er hopelijk net zo nuchter in als de eerste keer en ik denk niet dat dit kindje ook met zijn armpjes over elkaar geboren word.

Dragen:
Sjors was 3 maanden toen ik mijn draagdoek kreeg. Een rekbare van bykai waar ik hem veel mee droeg. Alleen als je eenmaal begint met dragen kan je niet meer stoppen en ga je opzoek naar meer en meer. Zo kwam ik uit bij de geweven draagdoeken en ondanks dat ik er toen het budget niet voor had om een nieuwe te kopen, weerhield dit mij niet om via marktplaats mijn allereerste geweven draagdoek te kopen van Little frog voor €35,-. Ondanks dat dit één van de goedkopere doeken is hebben die doek, Sjors en ik behoorlijk wat draaguren gemaakt. We liepen naar stal, naar het strand en naar de winkel en zelfs een keer naar oma 6km verderop. Ook hebben we succesvol de avondvierdaagse uitgelopen in de draagdoek. De doek is mee op reis geweest naar Hongarije tijdens onze zoektocht naar ons huis en naar de Belgische Ardenne waar ik ook heerlijk heb gedragen. Tijdens mijn zwangerschap heb ik Sjors nog gedragen bij de kerstmarkt in Pécs en ook heb ik de doek gebruikt voor ondersteuning te geven aan mijn steeds zwaarder wordende buik.

Komende babytijd wil ik de baby graag ook dragen. Het lijkt me heel fijn om mijn handen leeg te hebben om met Sjors te gaan wandelen en spelen terwijl de baby lekker dicht bij mij in de doek zit. Mocht er budget over zijn en mocht ik een mooie doek tegenkomen dan komt er ook zeker een mooie doek bij. Op mijn verlangenlijstje staat ook de nieuwste Tula free to Grow. Deze drager kan vanaf de geboorte tot aan de peuterleeftijd. Een drager lijkt me sowieso erg handig.

Vaccineren:
Misschien wel het meest pijnlijke punt op dit moment. Ons eerste kindje hebben we gewoon gevaccineerd omdat dat immers zo hoorde. Naarmate hij ouder werd en al een aantal prikjes had gehad werden we erop gewezen dat er ook zoiets bestond als de vaccinaties uitstellen. Ik begon me in te lezen en een bekende met een jong kind was onder tussen ziekenhuis in/uit aan het lopen om te achterhalen hoe hun eerst zo gezonde kind nu ineens veranderde. Ik liet het woord BMR vallen en ze keek me aan en vroeg of dat zou kunnen en dat de dokter ook zoiets had laten vallen. Toen ging er bij mij een knop om en melde ik bij het CB dat ik de vaccinaties wilde uitstellen en de BMR niet wilde geven. Dit was uiteindelijk prima en de vaccinaties die heeft hij nooit meer gehad en komen er ook niet meer in.
Ondanks dat hij helemaal niet reageerde op de prikjes heb ik wel het idee dat hij na zijn eerste vaccinatie erge eczeem heeft gekregen. Heel zijn wangen, armen en benen zaten eronder en ook had hij een paar keer oorontsteking gehad. Als ik toen wist wat ik nu weet had ik hem helemaal nooit gevaccineerd.
Heb je wel eens gekeken wat er eigenlijk in een vaccinatie zit? Waarschijnlijk niet. Ik ben niet voor of tegen vaccineren iedereen moet het zelf weten je doet het immers voor de gezondheid van je kindje, maar je iets meer verdiepen in de mogelijkheden zoals het uitstellen of weglaten van vaccinaties zouden meer mensen mogen doen.

Wat ging er bij jouw anders of wilde je anders tijdens je tweede zwangerschap?

Liefs Andrea

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge