Diamond painting

Misschien heb je er al wel eens van gehoord en misschien zegt het je helemaal niks. Ik heb het over Diamond painting. Diamond painting is een soort van borduren met steentjes in plaats van met draad. Het is de bedoeling dat je de juiste steentjes op zijn plaats plakt zodat er na afloop een schilderij ontstaat. Je kan kant en klare afbeeldingen bestellen maar ook je eigen foto mailen en zo je eigen schilderij maken.

Het werkt lekker ontspannend als je ermee bezig bent en je hebt er best een flink aantal uren plezier aan. Hoelang je bezig bent ligt natuurlijk ook aan de grote van je painting en aan hoe snel je werkt.

Wat zit erbij?
– Zakjes met strass steentjes (dit kunnen ronde of vierkanten zijn)
– Bakje
– Wax
– Pen
– Pincet
– Vel met voorgedrukte symbolen of letters
– Legenda met de nr van de steentjes en de symbolen
Diamond painting
Hoe doe je het?
1. Als je je bestelling binnen hebt controleer dan eerst of alle steentjes erbij zitten. Je krijgt zakjes met nummers erop en op je papier/painting staan diezelfde nummers met de symbolen.
Je kan ook je steentjes in kleine bakjes of een pillendoos sorteren. Dit heb ik gedaan en dat werkte het beste voor mij.
2. Dan kies je waar je wilt beginnen. Werk stukje voor stukje om te voorkomen dat de plakkende laag vies word of zijn plakkende werking verliest.
3. Je kan door middel van de pen of het pincet de steentjes beetpakken en op het vel plakken. Het makkelijkste vond ik om de steentjes op het groene bakje te doen. Vervolgens de pen in de wax duwen en de steentjes vast te pakken met de pen en ze zo op hun plaats te plakken. Het is best een priegel werkje en het kan zijn dat er een steentje verkeerd geplakt word, dit is heel makkelijk goed te maken door de pincet te gebruiken voor het steentje los te maken en goed op zijn plek te leggen.
4. De eerste rij is best lastig om goed recht te maken. Ik voelde na afloop of de steentje goed vlak lagen en duwde met het papier tegen de steentjes met mijn vingers zodat ze mooi recht kwamen te liggen.

Waar koop je ze?
De diamond paintings zijn te koop bij o.a. Aliexpress, Wish en div. Nederlandse webwinkels.
Bestel je een painting in Nederland dan heb je die meestal de volgende dag wel in huis.
Nadeel is dat de prijzen in Nederland vele malen hoger zijn dan de prijzen die je betaald bij aliexpress.
Ik heb mijn painting dan ook bij aliexpress besteld en ben erg tevreden over de painting. Bij aliexpress betaal je niet alleen veel minder, maar hoef je ook geen verzendkosten te betalen. Nadeel is dat je soms wel 12 weken moet wachten tot je bestelling binnen is. Mijn ervaring is dat de meeste wel binnen 3 weken binnen zijn, maar daar moet je maar net geluk mee hebben.

Full of Partial
Het verschil tussen een full painting en aan partial painting is dat de full helemaal geplakt moet worden en de partial slechts een deel van de painting hoeft te plakken. Bij partial is de achtergrond gewoon een afbeelding waarop je een klein gedeelte hoeft te beplakken met de steentjes, terwijl je bij de full de hele afbeelding zelf moet beplakken. Persoonlijk vind ik de full mooier, maar ook daar heeft iedereen zijn eigen voorkeur voor.

bijna klaar

bijna klaar


Kosten
De kosten voor de painting variëren van ongeveer €5-€20 op alie express inclusief verzendkosten.
Bij de Nederlandsewebwinkels betaal je al gauw meer dan €20 euro voor een painting.
De prijzen worden bepaald door de grote van de painting, 3D/5D en of je een eigen foto wil gebruiken of een bestaande afbeelding kiest. Mijn painting kostte rond de €12 inclusief verzendkosten en heeft een formaat van 30×40. Ik heb hem bij Alieexpress besteld.

Welke maat kies je?
Hoe groter de painting hoe mooier de afbeelding/foto uiteindelijk word. Ik had gekozen voor 30×40 omdat dat mij de ideale maat leek om te kijken of het iets voor mij zou zijn en de foto zou dan redelijk mooi uitkomen.
Als je voor een eigen foto wilt gaan, vraag dan bij verschillende verkopers(alie) een voorbeeld layout aan. Zo kun je kijken welke maat ze adviseren en zal je merken dat er bij de verkopers ook kwaliteit verschil te zien zal zijn.

Welke foto of afbeelding?
Let op met foto’s met fel licht en te veel pixels. Ik probeerde een foto in te sturen die door een fotograaf gemaakt is, maar dat ging niet met mijn maat en zelfs een grotere maat was niet genoeg om ook maar een gedeelte mooi op de foto te krijgen.

Let ook goed op de verkoper mocht je via Aliexpress bestellen. Je kan onder het product hun aantal sterren en beoordelingen lezen van kopers die je voor zijn gegaan.

Ben je ook enthousiast geworden? Ik wens je alvast heel veel plezier met het uitzoeken en maken van je painting.

Kan je niet wachten en wil je meer weten? Er is op Facebook ook een leuke groep die dol is op Diamond painting en je kan er mee praten, ideeën opdoen, tips vandaan halen en vragen stellen. Neem gerust eens een kijkje.

Liefs Andrea16 gedachten over “Diamond painting

 1. Annemarieke Germeraad schreef:

  Beste Andrea,

  Ik las je verhaal en uitleg over Diamond Painting, erg leuk beschreven. Ik heb alleen een opmerking, je beschrijft het verschil tussen 3D en 5D, dat 5D partial is. Dit klopt niet, ik verkoop diamond paintings in mijn shop. Deze zijn allemaal 5 D en full.

  Groeten Annemarieke

  • admin schreef:

   Hallo Annemarieke,

   Bedankt voor je reactie en feedback. Je hebt gelijk ja. Ik ga het zo snel mogelijk veranderen.
   Dankjewel 🙂
   Groetjes Andrea

  • Lea jansen schreef:

   Ik heb een veaag aan u qls uk een bewerking op d3 computer maak van 5000 bij 4000 welke formaat heb ik dan.heb ik dan ook een duidelijk afdruk bij fotocustum
   Mvg lea

  • admin schreef:

   Hallo Debby,

   Bedoelt u met een eigen foto of een kant en klare afbeelding?
   Ik heb hem via de app van AliExpress besteld.
   Als u een bepaalde afbeelding in gedachten heeft kunt u bij de zoekbalk intypen wat u wilt b.v. diamant painting dieren.
   Dan de afbeelding aanklikken die u wilt (er kunnen meerdere aanbieders zijn van dezelfde afbeelding en de prijzen kunnen ook verschillen). Dan kunt u de gewenste grote selecteren van de painting en ziet u gelijk wat deze gaat kosten.
   Betalen kunt u o.a. via Ideal

   Eigen foto
   Als u een eigen foto wilt bestellen kunt u het beste bij verschillende aanbieders een foto sturen om te kijken bij welke aanbieder het resultaat het mooiste is. Dat kunt u doen door hun een bericht te sturen. In de app moet u naar beneden scrollen totdat u uitkomt bij ‘winkelinformatie’. Daar staat ‘contact opnemen met de verkoper’ en via daar kunt u een bericht met foto insturen om een layout op te vragen.
   Op de website staat aan de linkerkant een kopje met ‘neem contact met de verkoper op’.

   Tip: Kijk bij de aanbieder hoeveel bestellingen deze heeft gehad en lees de feedback even door. Als er veel positieve meldingen zijn kunt u gerust bij deze verkoper bestellen.

   Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen met deze informatie en wens je alvast veel succes en plezier met de painting.

   Groetjes Andrea

 2. Tamara schreef:

  Ik had er eigenlijk nooit van gehoord, maar het is niet duur. Lijkt me de moeite waard om eens te proberen. Ik zou zelf dan kiezen voor een eigen foto, dat is toch wel heel erg leuk! 🙂 Leuk klusje voor de zomervakantie haha.

 3. Marleen Zoë schreef:

  Ziet er leuk uit als ik in een creatieve mood ben! Als ik klaar ben met verhuizen dan kan ik weer tijd maken voor creativiteit 😛 Wel leuke tip dat je dit kan vinden op Aliexpress, dat wist ik namelijk niet!

 4. Linda schreef:

  Diamant Painting is de beste hobby die ik ben tegengekomen in deze moeilijke tijd. Ik heb gekocht bij https://pixelsensteken.nl/ en heb een uitstekende ervaring gehad: levertijd vijf sterren, kwaliteit 5 sterren, aandacht 5 sterren. De laatste die ik heb gemaakt was 40x50cm, nu ga ik een grotere maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge