Revieuw : Tom Tom start 50

Vorig jaar hebben we een nieuw navigatiesysteem aangekocht. Een Tom Tom start 50.  Bij vele een onmisbaar hulpmiddel om op de goede bestemming aan te komen. Benieuwd naar mijn ervaring? Lees gauw verder.

Let op! Dit product is niet meer leverbaar nieuw.

Omdat dit product mogelijk nog wel tweedehands in omloop is plaats ik toch even een revieuw.

Specificaties:
 • Merk: TomTom
 • Beeld: 5 inch
 • Resolutie: 480 x 272 pixels
 • Touchscherm: ja
 • Kaartdekking Europa en wat omliggende landen en levenslange kaartupdates.
 • GPS type: Auto
 • Rijbaanbegeleiding , 8gb intern geheugen en micro de kaart ingang.
 • Accu/Batterij: batterij
 • Accu/Batterij duur: max. 2 uur
 • Afmetingen: hoogte 8.26 cm, breedte 12.54 cm, diepte 2.38 cm en gewicht 167 gram
 • Inhoud verpakking:  Auto-oplader en USB kabel
 • Kleur: zwart

Prijs € 159 (08-08-2017,
www.tomtom.com)

 

Mijn ervaring

In 2009 hebben we onze eerste navigatiesysteem gekocht. Een TomTom die ons in de hele BeNeLux de weg wees. Wat hebben we veel plezier van die TomTom gehad en hij doet het nog steeds prima. Hij is een beetje langzamer met opstarten en de batterij loopt sneller leeg als eerst, maar de weg weet hij overal.
Toen we vorig jaar naar Hongarije gingen hadden we natuurlijk een navigatiesysteem nodig die ook in Hongarije de weg weet. Voor de verjaardag van Thijs vroegen we om cadeaubonnen om zo de TomTom die we op het oog hadden te financieren. Na veel op Google te hebben gezocht kwamen we uit op de TomTom start 42 EU 45. Met 45 landen waaronder ook Hongarije, Bulgarije en Roemenië besloten we voor deze te gaan. Ondanks dat niet alle landen in de EU zitten vonden we het toch fijn om deze erbij te hebben mochten we in de toekomst een buurland bezoeken we geen nieuwe navigatiesysteem hoeven aan te schaffen.

Op het eerste gezicht waren we gelijk blij door het heldere en grotere scherm. Ondanks Dat ik niet gelijk doorhad hoe ik deze moest instellen was ik in eerste instantie erg blij met onze nieuwe aanwinst. Nadat ik eenmaal doorhad hoe makkelijk het eigenlijk was om hem in te stellen waren we alsnog erg tevreden. Tot we op reis gingen naar Hongarije en dat de weg die ik wilde rijden niet als alternatieve route te vinden was. Ik moest dus ongeveer van grote stad naar grote stad rijden wilde ik mijn weg rijden.

 

Toeristische route

Vanaf Nederland naar Wenen wijst hij ons prima de weg. Om extra tolwegen te vermijden wilde ik zo’n 60km van Wenen de grens over. Vanaf dat punt krijgen we ruzie. Ik heb een weg in gedachten met 2 x 70 a 80km snelweg in de route, maar volgens de TomTom is dat absoluut onmogelijk. We kunnen niet anders dan om 9 uur in de avond in het donker de weg van de TomTom aanhouden die ons maar liefst meer dan 3 uur door kilometerslange binnendoor weggentjes stuurt.  Ik was moe en snapte maar niet hoe het mogelijk was om met een nieuwe TomTom  (geupdate) over zulke wegen gestuurd te worden. Hoe we hem ook instelden korte of snelste route of een alternatieve route hij werkte niet mee.  Daarom rij ik liever zonder navigatie en vertrouw op mijn eigen gevoel die me de juiste weg wijst. ( en natuurlijk mijn gezonde verstand.)

 

Zelf opletten

Hoewel veel mensen graag op hun navigatie vertrouwen adviseer ik graag om toch zelf goed de bordjes in de gaten te houden. Dat kom ik met de TomTom regelmatig tegen dat de TomTom me links wil sturen, maar de bordjes aangeven om rechts aan te houden. Bij nieuwe stukken, maar ook jarenoude stukken weg wijst de TomTom me soms verkeerd. Dat zal vast niet alleen aan de TomTom liggen, maar ik meld het er toch even bij.

Mijn man rijdt in etappes met de TomTom en stelt hem in Nederland in op Wenen. Vanaf Wenen stelt hij hem in op Kaposvár  een plaats op ongeveer 20 minuten rijden van ons huis vandaan en dan stuurt de TomTom hem wel goed. Als hij onze plaatsnaam intypt word hij weer via een andere route gestuurd.  Wel belde hij me halverwege op om te vragen of hij goed reed. De TomTom probeerde hem bij een nieuw aangelegen weg naar de verkeerde kant te sturen.

 

Dag/nacht stand

Als deze stand vergelijken met de oude TomTom zien we dat deze veel minder fel kan. Dat zal vast energie besparen, maar handig is het niet als je in het donker of bijna donker rijd. We reden een tunnel door en vroegen ons serieus af waarom hij niet feller kon. Ook als het schemerig is is de weg soms slecht te zien.

 

Korte accuduur

Helaas gaat de batterij los van de stroom niet lang mee. De accuduur is erg kort namelijk maar een uur. Erg onhandig aangezien ik graag mijn telefoon bij laat laden in de auto en de TomTom voor mijn gevoel snel uitvalt. Een uur stelt namelijk niks voor op een reis van meer dan 16 autorijuren inclusief files.

Het voelt nu alsof ik de TomTom helemaal aan het afkraken ben. Helaas is dit wat wij/ ik heb ervaren met de TomTom en af en toe nog steeds ervaar. Als ik op een specifieke plek moet zijn is een goede TomTom erg belangrijk. Ik kom er uiteindelijk wel, maar via de Bush Bush zoals wij het noemen of een toeristische route.

 

Conclusie

Geen TomTom voor mij meer. Sowieso rij ik liever zonder navigatie, maar mocht deze ooit stuk gaan dan kijk ik liever naar een ander merk denk ik.

 

Rij jij wel eens met een navigatiesysteem, en welke heb jij? Ben je er wel tevreden over?

Liefs Andrea

Bron:https://www.tomtom.com/nl_nl/drive/car/products/start-50-europe/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge