Een jaar uit de luiers

Op dit moment van schrijven in de maand augustus mag ik trots zeggen dat Sjors sinds twee weken ook s’nachts zinnelijk is. Vorig jaar voor zijn tweede verjaardag ben ik overdag gestopt met de luiers. Al gauw sliep hij overdag zonder luier en drie welen terug weigerde hij om met een luier te gaan slapen snachts.

Het begin

Het is augustes 2016 als mijn man zijn arm breekt en dus ook geen luiers meer kan verschonen. Al een tijdje staat het potje in huis klaar om gebruikt te worden. Al meerdere keren hebben we er op spelende wijze verteld wat de bedoeling was. Sjors wist het wel en had er al eens op geplast.
Ik besloot om hem helemaal geen luier meer aan te doen en in zijn blote kont te laten lopen. Terwijl ik bezig was plaste hij binnen op de grond in de woonkamer. Ik maakte de boel schoon en terwijl ik bezig was schoot mij een gesprek binnen met een vrouw wie half in de wildernis van Amerika woont en half hier op het eiland.

 

Buiten plassen

Zij vertelde me dat ze vroeger de kinderen naar buiten stuurde uit de hut waar ze in woonden en ze buiten maar hun behoeften moesten doen.
Daar zat wel wat in dacht ik.
Terwijl zoonlief verder ging spelen riep ik hem en vertelde dat ik zijn potje buiten had gezet en als hij moest plassen hij naar buiten kon gaan. Of hij dan op het gras ging staan of op zijn potje ging zitten maakte me helemaal niks uit. Zolang mijn huis maar niet ondergeplast werd.

Hij liep gelijk naar buiten en nam plaats op het potje en zijn eerste keer was een feit. Ik wist niet dat het vanaf toen zo hard zou gaan en hij de volgende dag ook al poepte op zijn potje. Wat was ik trots op hem!

 

Luierloos wandelen

Na een weekje nam ik hem ook zonder luier mee uit wandelen en dat ging ook goed. Onder het mom van we doen het gelijk goed heb ik hem vanaf de eerste keren al geen luiers aan gedaan als we naar de winkel gingen. We hebben het wel opgebouwd dus eerst een blokje om en later door naar stal. Naar de winkel.was het nog geen vijf minuten en naar de paarden ongeveer 10 minuten. Natuurlijk ging het ook wel eens mis, maar dat hoort er nu eenmaal bij.

 

Slapen zonder luier

Nog geen twee a drie weken later sliep hij overdag ook zonder luier. Vanuit de woonkamer kon ik hem goed in de gaten houden en zo hoorde ik het als hij wakker begon te worden. Zodra hij wakker was zette ik hem gelijk op de wc of op het potje. Veel ongelukjes heeft hij niet gehad, behalve als hij niet ging slapen dan kwam het een enkele keer voor dat hij een ongelukje had.

 

De nachten

We waren net een paar dagen in Hongarije toen meneer weigerde een luier s’nachts aan te doen. Hij was en is immers al een grote jongen. De eerste nachten was zijn bed erg nat ondanks pogingen om hem voor het slapen minder te laten drinken en een paar keer naar de wc te latem gaan. Tot hij na een aantal natte nachten ineens opmerkte dat zijn bed niet nat was. Na 4 droge dagen heb ik zijn overige luiers aan de buren gebracht voor hun zoontje. Diezelfde nacht was zijn bed weer nat net als de nacht erna. Ik had er alle vertrouwen in dat het weer beter zou gaan en inderdaad hij was de nacht erna weer droog.

Tips:

  •  Zorg voor genoeg matrasbeschermers/ onderleggers.
  • Maak het bed dubbel op. Dus matrasbeschermers, matrashoes of molton en nogmaals een matrasbeschermer met een hoes erover. Dat gaat je een hoop gedoe schelen in de nacht om een heel bed te verschonen.
  • Let op het drinkgedrag van je kind. Er zijn kinderen die in de avond veel drinken en daardoor natuurlijk ook veel moeten plassen. Probeer ze overdag meer te laten drinken.
  • Wakker maken voor je zelf gaat slapen. Klinkt logisch, maar meneer weigerde wakker te worden dus ik laat hem maar liggen.
  • Zet voor je eigen gemak een potje of bij een jongen een fles neer om in te plassen. Dat is vooral fijn als de wc elke keer ver lopen is en je kind vaak wakker word.
  • Blijf geloven in je kind. Word in elk geval nooit boos als hij/zij een ongelukje of 10 ongelukjes krijgt. Daar word een kind alleen maar onzeker van.
  • Als je een kind hebt die wel een oefenbroekje aan wil doen scheelt dat ook weer een hoop nattigheid in bed. Hier wilde hij er niks van weten.

Hoe is het bij jou kind gegaan met zinnelijk worden? Heb je nog tips die ik erbij kan zetten?

Liefs Andrea

 

6 gedachten over “Een jaar uit de luiers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge