Het leed dat ontzwangeren heet

Na negen maanden (of 38.1 week zoals ik) zwanger te zijn geweest komt de tijd van het ontzwangeren. Dit is de tijd die je lichaam zeker nodig heeft om te herstellen van de zwangerschap en de bevalling. Je lichaam heeft in deze tijd een heel nieuw mensje laten groeien tot deze er klaar voor is om buiten de baarmoeder te kunnen leven. Dat vergt nogal wat van je lichaam en na de bevalling is het niet allemaal ineens voorbij.
Welke klachten horen erbij het ontzwangeren?

Zweten
Tijdens de kraamweek had ik de hele tijd last van natte zweetvoeten. Ik werd er helemaal gek van en bedacht me dat ik het tijdens de kraamtijd van sjors ook had. Het hoorde bij het ontzwangeren.

Kraamtranen
De meeste vrouwen schijnen er in de kraamweek last van te krijgen. Ik heb eerlijk gezegd bij beide keren niet gehad. Het hoort erbij en bevallen is niet niks, ook de zorg die je er bij hebt gekregen is mooi maar kan ook zwaar zijn de eerste dagen en jaren ;).

Haaruitval
Hopelijk sla ik deze klacht ditmaal over al heb ik er weinig vertrouwen in omdat ik bij de vorige ook enorm last had van haaruitval.

Vermoeidheid
Je wil slapen, maar kan het niet als je er de kans voor krijgt. Ik was ook erg moe, maar kon slecht in slaap komen. Ik vind het mooi hoe je lichaam het regelt na de bevalling dat je ondanks dat je moe bent toch iets van adrenaline boost krijgt, zodat je de eerste nacht(en) zonder al te veel slaap kunt doorbrengen om zo goed voor je kindje te zorgen zonder om te vallen van de slaap.

Naweeën
Na de bevalling ben je nog niet klaar met de weeën. Naweeën zorgen ervoor dat je baarmoeder krimpt tot deze weer in zijn oude vorm terug is. Bij de eerste zwangerschap zijn deze weeën niet heel fijn, maar bij de volgende zwangerschap(en) kunnen deze nog heftiger zijn. Je kunt er tot ongeveer drie dagen na je bevalling last van hebben.

Pijnlijke borsten
Of je nou borstvoeding gaat geven of niet je zult merken dat je borsten hard en gespannen aan gaan voelen door de overproductie. Dit kan erg vervelend zijn. Je kunt als je er veel last van hebt wat afkolven of je baby extra veel aanleggen.

Constipatie en/of aambeien
Hier denk je liever niet teveel aan, maar schijnbaar hebben veel vrouwen last van constipatie en aambeien. Deze kunnen erg pijnlijk zijn en veel vrouwen durven dan ook niet goed naar de wc te gaan. Tijdens de zwangerschap moeten je darmen plaats maken voor de baby. Logisch is het dan ook dat deze na de bevalling weer op hun plek terug komen en dat kan klachten veroorzaken zoals constipatie of lucht in je darmen. Dat kan dan ook weer buikpijn veroorzaken en dat is zeker geen pretje.

Vergeetachtigheid
Deze mag zeker niet ontbreken als je het mij vraagt. Tja waarom zou ik mij ook druk maken om de dingen die ik vergeet. Het zal vast niet belangrijk zijn. Dit is ook weer een typische ontzwangerkwaal. Je baby is er en alle aandacht gaat naar de baby en de andere dingen zijn even niet belangrijk meer.

Er zijn zoals je ziet meer dan genoeg kwaaltjes die je kunt krijgen van het ontzwangeren. Het is dan ook belangrijk om goed naar jezelf te kijken en je lichaam de kans geven om zich te herstellen. Eet gezond, drink genoeg en probeer genoeg te bewegen(bouw het sporten langzaam op en forceer niks). Wil niet alles perfect doen, laat de was een keer staan en ruim morgen je huis verder op als je nu moe bent. Probeer zoveel mogelijk rust mee te pakken en ga gerust om 20.00 lekker slapen als je moe bent of probeer s’middags wat rust mee te pakken.

Ik ben nog volop aan het ontzwangeren en laat alles maar over me heen komen.
Heb jij veel last gehad van ontzwangeren?

Liefs Andrea

Een gedachte over “Het leed dat ontzwangeren heet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge