Kraambezoek etiquette

Hoera er is een baby geboren en je hebt een geboortekaartje ontvangen en mag dus langskomen. Helaas zijn er vaak genoeg kleine of grote ergenissen van de ouders die voorkomen hadden kunnen worden. Bezoek dat onaangekondigd voor de deur staat of veel te lang blijft zijn veelgehoorde ergenissen. Als je het kraambezoek etiquette van hieronder volgt komt het vast en zeker goed!


De familie gaat voor

Dat lijkt me niet meer dan normaal om eerst de familie de kans te geven om de baby te bewonderen. Hoe nieuwsgierig je waarschijnlijk ook bent hou je nog even in om niet gelijk langs te willen gaan.

Laat het gezin bijkomen
Dit geld ook voor de familie. Je hoort voornamelijk over opa’s en oma’s die veel te nieuwsgierig zijn om te wachten wanneer ze worden uitgenodigd. Zo staan er regelmatig al (schoon)ouders of zussen voor de deur die vinden dat zij het eerste recht hebben om de baby te bewonderen. Ik weet dat het moeilijk is, maar laat eerst de ouders even bijkomen en hun bepalen wanneer je mag komen. Ze zullen je dankbaar zijn!

Op afspraak

Als je langs wil komen bel dan even voor een afspraak en sta niet onverwachts voor de deur. Als kersverse ouders heb je meer te doen dan onverwacht bezoek amuseren. Stel dat er bij mij onaangekondigd bezoek voor de deur staat kunnen ze gelijk weer vertrekken en terug komen wanneer het ons uitkomt. ( oei die klinkt wel hard, maar er is ook nog zoiets als rekening houden met de ouders.)

 Heb respect voor rusttijden
Op het geboortekaartje staat meestal vermeld rond welke tijd de ouders en baby rusten. Bel de ouders niet  op die tijden en plan zeker geen afspraak om langs te komen. De ouders hebben hun rust hard genoeg nodig. Als je echt niet anders kan is er vast in overleg wel wat mogelijk.

Blijf niet te lang
Hoe lang is normaal voor een kraambezoek? Ik weet het niet. De één heeft er na een half uur al  genoeg van en de ander vind het niet erg dat je anderhalf uur blijft. Ik zou niet langer dan drie kwartier blijven. Kijk naar wat de ouders willen. Let op hun hints, geven ze je bijvoorbeeld geen 2e kopje thee dan weet je dat het tijd is om te vertrekken.

Goedbedoelde adviezen
Kijk uit met goedbedoelde adviezen. De ouders hebben al genoeg voor hun kiezen gekregen en willen zelf hun manier ontdekken die bij hun past. Hoe goed je het ook bedoeld laat het lekker achterwege voor deze keer.

Foto’s

Zet nooit geen foto’s openbaar van de baby zonder toestemming van de ouders. Niet iedereen vind dat leuk.

Hygiëne
Was altijd je handen voor je de baby aanraakt. Rook ook nooit in de buurt van de baby, maar wacht daarmee tot je weg bent of ga buiten staan.

Vasthouden
Een baby vasthouden is meer uitzondering dan regel op een kraambezoek. Vraag er dan ook niet om. De baby heeft al genoeg meegemaakt en moet wennen aan het nieuwe leven buiten de warme en veilige plek in mama’s buik.

Kinderen
Als je je eigen kinderen mee neemt tijdens kraambezoek hou ze dan zelf goed in de gaten.

Praten
Begin niet over je werk of buurman die vervelend was, je bent immers op kraambezoek en de ouders zijn trots op hun baby en zitten helemaal niet te wachten op jou verhaal.

Voor de ouders onder ons, wat was jouw grootste ergernis van het kraambezoek? Wat ging er goed en wat niet?

Liefs Andrea

11 gedachten over “Kraambezoek etiquette

 1. Rachel schreef:

  Bij de eerste was mijn tolerantie voor kraambezoek veel hoger, maar daar ben ik vaak tegen de muur gelopen dat ik mensen te lang liet zitten. Een uurtje is echt meer dan genoeg. Als de kleine sliep of gegeten had voor het bezoek was het vaak wat langer vol te houden, maar zoiets kan je met een kleine niet plannen.

 2. Sandy schreef:

  Wij hadden heel weinig kraambezoek, en degenen die kwamen waren gelukkig allemaal geduldig en begripvol, zeker na de zware bevalling. Het enige wat misliep: door stakingen van de post en de toestanden na de bevalling kregen de mensen het geboortekaartje pas na bijna 2 weken. Daar kreeg ik commentaar op. Die persoon is geen vriendin meer.

 3. Marla schreef:

  Ik heb nog geen ervaring ermee, maar wie weet wat er nog komen gaat. 🙂 Wel goed om rekening mee te houden, want je vergeet al snel dat het allemaal heel erg vermoeiend kan zijn!

 4. Sylvia schreef:

  Ik ben zelf van mening dat het gezin eerst zelf maar eens bij moet komen van alles wat er rondom hen gebeurt is. En dan pas de kraamvisite. Tegenwoordig moet iedereen in de picture staan met de pasgeborene eer de mama en papa er zelf van kan genieten.
  Enne.. het is geldT en iet geld 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge