Klussen met kleine kinderen

Sinds wij een huis hebben gekocht zijn er eigenlijk altijd wel klussen te doen in en rond het huis. Het huis zelf moest en moet compleet gerenoveerd worden en daar gaan aardig wat uurtjes inzitten. Dacht ik vroeger met Sjors veel tijd over te hebben is dat sinds de komst van Isabella veranderd. Met Sjors kon ik prima even wat klussen zodra hij sliep of in de box lag. Hij was wat dat betreft een ideale baby. Door de jaren heen hebben we veel geklust en eigenlijk altijd met Sjors er gewoon bij en Isabella nu ook.

betrekken

Ik ben een moeder die haar kinderen betrekt bij het geen wat ik aan het doen ben of ga doen. Door mijn kinderen erbij te betrekken hoop ik dat ze zich niet buiten gesloten voelen en leren ze er nog wat van. Als ik bijvoorbeeld iets ga verven geef ik Sjors een eigen plank en kinderverf om mee te kliederen. Toen hij wat jonger was nam hij genoegen met een droge kwast of roller om zo mee te helpen. Nu hij wat ouder is wil hij graag mee helpen en geef ik hem of eigen verf of gewoon een roller met water. Daar kan hij dan de stoeptegels of de muur mee ‘verven’.

Hetzelfde doe ik als ik ga klussen met hout. Toen we bezig waren met zijn zandbak mocht hij met zijn eigen zaag ook helpen zagen. Later mocht hij onder begeleiding wat spijkers in een boomstronk slaan met een echt hamer. De spijkers sloegen wij er al een stukje in of lieten hem ze met een knijper vasthouden. Dit deden we wel onder begeleiding omdat we weten hoe pijnlijk het kan zijn als een hamer op je vingers terecht komt.

 

Afleiden

Ben je bezig met een gevaarlijke klus of met veel stof dan zorg je er natuurlijk voor dat je kind even uit de buurt is. Het makkelijkst is dan om te klussen als ze liggen te slapen. Omdat Sjors niet elke dag slaapt moeten we hem ook wel eens afleiden. Meestal dan we dat met wat autootjes en heel af en toe (echt heel weinig) mag hij eventjes een filmpje kijken op tv of onze telefoon. Als we echt iets moeten doen waar we heel lang aan bezig zijn dan vragen we of er iemand met hem wil komen spelen of brengen hem even weg zodat hij alle aandacht krijgt. Eigenlijk houdt hij zich zelf erg goed bezig behalve als hij moe is.

 

profiteren

Wat wij ook doen is profiteren van de situatie en deze zo ombuigen dat het leuk is voor een kind. Zo hadden we van de gaten waar de riolering kwam te liggen een autobaan gemaakt. De bergen zand waren heuvels en met planken eroverheen had hij een eigen brug. De brug kon hij zelf overheen lopen en de auto’s konden eroverheen rijden.

Mijn ervaring is dat kinderen het ook wel eens leuk vinden dat alles buiten de lijntjes is. Sjors heeft nu een speelkeukentje met een echte kraan zonder water gekregen. Dat hebben we gewoon even tegen de muur geschroefd en dat kan nu zolang er nog niks netjes is gemaakt gewoon. We zouden ook nog een nep stopcontact op kunnen hangen voor hem met een stekker. We hebben zoveel van dit soort spul op voorraad dat we best wel iets voor hem kunnen gebruiken.

 

baby

klussen met een baby zoals Isabella gaat moeilijker dan met een baby die vaste tijden slaapt en zelf slaapt. Ik kan met Isabella helemaal niet zoveel zelf klussen en probeer dan ook dingen te doen die wel lukken. Zo lukt het me wel om  een plank te zagen, maar ga ik niet de hele muur kaal maken want dat stoft weer te veel.

Wel heb ik vanmiddag wat gaten verder open gemaakt die ik hopelijk nog dicht krijg voor we naar Nederland gaan. Ik had Isabella in de wagen gezet waar ze eindelijk even rustig in bleef zitten en had de regenhoes eromheen gedaan zodat dat gene wat er aan stof vrij kwam niet naar haar kwam. Ook had ik de deur open gezet en was ik aan de ene kant van de deur bezig en zij stond aan de andere kant. Later heeft Sjors haar even zoet gehouden door wat heen en weer te wandelen met de wagen.

 

Klussen is leuk! Laat je niet weerhouden door kleine kinderen of mensen die beweren dat het niet te doen is. Het is handiger om zonder kinderen te klussen, maar voor diegene die niet anders kunnen of willen is het een uitkomst.

Liefs Andrea

 

Een gedachte over “Klussen met kleine kinderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge