Hoe overleef je een hittegolf (36°c+) met jonge kinderen

Op het moment dat ik deze blog schrijf(2017) staat er buiten op de thermometer dat het 39°c is. We zitten midden in een hittegolf. Als ik google weer erbij pak zie ik dat het de komende dagen nog warmer word en toch zeker tot na het weekend zo blijft. Tijd voor grondige aanpassingen in ons leven dus.


Terwijl het bij jullie in nederland volgens internet niet boven de 24°c komt. (wat overings net zo warm is als in ons huis) Zie ik verschillende waarschuwingen en tips voorbij komen op facebook en internet. Zo is in Hongarije schijnbaar de zon op zijn warmst tussen 14.00 en 17.00 en kan je in Nederland beter tussen 12.00 en 16.00 de zon vermijden.

Verder word er aangegeven dat vooral oudere en erg jonge kinderen kwetsbaar zijn voor de warmt. (Lekker dan ik zit hier met 39°c met een baby graag op me geplakt zit in de drager en een peuter die een siësta dikke onzin vind. ‘Ik heb al geslapen mama!’ Word me keer op keer toegeroepen en na al 100x voetje van de vloer te hebben gespeeld -in verband met binnenblijven- word hij het ook wel beu. Uiteindelijk ligt hij dan toch nog een uur of 2 te slapen in zijn drakenbed, ondanks dat hij ‘helemaal niet moe’ was.

Hier wat tips (stel je voor het word 39°c in Nederland en dat een dag of 3/4)

Drinken
Dat kan schijnbaar niet vaak genoeg gezegd worden. Twee tot drie liter vocht moet je toch wel minimaal per dag binnen krijgen! Als je borstvoeding geeft nog meer. Als je te weinig drinkt kan je bloed verdikken wat gevaarlijk is. Vocht vind je trouwens ook in groentes en fruit. Het is niet voor niks dat er in heel Hongarije veel kramen met watermeloenen te vinden zijn langs de weg. Ook groente zoals komkommers bevatten veel vocht.

Vermijd het om ijskoud water te drinken. Doordat het zo warm is krijgt je lichaam een opdonder door het ijskoude water of drinken. Beter kan je water op kamertemperatuur of lauwe/warme thee drinken.

Zo warm was het op 2 augustus in de avond.

Siësta
Vermijd contact met de zon tussen 14.00 en 17.00(hier in Hongarije dan. Blijf lekker binnen en hou je rustig. Het is niet voor niks dat er zoveel gewaarschuwd word om rustig aan te doen. Een dag of 2 warme temperaturen is te doen, maar langer aanhoudende warmte is een grotere aanslag op je lichaam. Je lichaam moet deze letterlijk bloedhete temperaturen al verwerken en door te veel te doen moet je lichaam nog meer verwerken.

S’avonds buiten spelen
Het is niet voor niks dat er om deze tijden geen kip buiten te zien is. Onze straat is s’morgens vroeg actief en later in de avond. S’avonds is iedereen buiten te vinden jong en oud. Zo ook wij met Sjors en Isabella. Sjors heeft dinsdag tot 22.00 buiten gespeeld met de kinderen uit de straat. Het is hier een stuk eerder donker dan in Nederland, maar ook eerder licht in de ochtend.

Blijf uit de zon
De UV straling is door de wolkeloze dag en hitte erg hoog. Vooral een klein kinderlichaam is zo rood door de zon. Er word geadviseerd om ook in te smeren in de schaduw. Wij blijven zo veel mogelijk uit de zon die s’morgens al meedogenloos aan de hemel staat te branden. Ook pony Esmo zoekt de schaduw op net als de katten. Pas in de avond komen ze weer tevoorschijn.

Pas op met glas of plastic flessen
Deze tip kwam ik vandaag tegen en ik mpet eerlijk zeggen dat ik er best van schrok. Mijn (sorry onze) auto ligt bezaaid met troep(bloos) waaronder veel flessen water. Als de zon er op staat te branden kan het schijnbaar als een vergrootglas werken waardoor er brand kan ontstaan. Dat willen we natuurlijk niet hebben in onze auto’s. Ook stukjes glas in het bos of in je tuin kunnen zorgen voor schroeiend gras en moet dus vermeden worden. Ik ga het truckje eens uitproberen om vuur te maken met een stuk glas. Ik ben benieuwd.

Blijf eten
De hitte vergt veel van je lichaam en daarom is het belangrijk om goed te blijven eten. Kies voor gerechten met licht verteerbare groentes en/of fruit. Vermijd zwaar vallende gerechten en uitdrogende producten.

Let ook op of je voldoende zout binnen krijgt. Zouten zijn erg belangrijk in ons lichaam. Als je te weinig zout binnen krijgt kan je snel uitdrogen. Let vooral op kleine kinderen.
Hier in Hongarije strooien ze royaal met zout. Ze doen zout op hun komkommer, watermeloen en eigenlijk op alles strooien ze zout. Toen we een keer in Nederland waren en eten bestelden bij een Turkse winkel kregen we komkommer met zout geserveerd voor Sjors. De eigenaar van de winkel vertelde dat dat heel normaal was om er zout op te strooien in hun land. Ik denk dat het in warmere landen normaal is om meer zout te gebruiken.

Kinderen en dieren
Het kan niet genoeg gezegd worden, let op je kinderen en dieren! Laat ze nooit maar dan ook nooit in de auto achter! Dat gebeurd helaas nog te veel en ik hou het geen minuut vol in een potdichte auto die vol in de zon staat met deze temperaturen!
Zorg dat er altijd genoeg water is voor je dieren en dat ze kunnen schuilen. Laat ook je kind onbeperkt drinken en hou ook goed in de gaten of ze genoeg vocht binnen krijgen!

Dit waren mijn tips, heb je nog aanvullingen? Wat doen jullie als het zo warm is?

Liefs Andrea

15 gedachten over “Hoe overleef je een hittegolf (36°c+) met jonge kinderen

  • admin schreef:

   We hebben de afgelopen weken inderdaad regelmatig wat onweer gehad en een aantal weken terug was er in een dorp in de buurt zelfs veel schade door extreem grote hagelstenen. Als ik de kranten moet geloven krijgen wij na de hitte onze portie onweer en grote hagelstenen nog. Dus ik ben erg benieuwd.

 1. Kristof schreef:

  Handig artikel, eigenlijk allemaal logisch maar het kan zeker geen kwaad om alles nog eens op een rijtje te zetten.

  Wij vertrekken volgende week naar het zuiden dus het gaat nog van pas komen!

 2. Thomas Culinair schreef:

  Een beetje zon is leuk, maar zo’n hittegolf is voor niemand leuk volgens mij. Wij houden de gordijnen altijd dicht, het lijkt dan net een bunker, maar het scheelt toch weer iets… Dan doen we ’s avonds alle ramen tegen over elkaar open, zodat het een beetje door kan tochten… Verder gewoon rustig aan doen en voldoende rusten 🙂

 3. Romy schreef:

  Ooh wat een ramp zo’n hittegolf..! Dan is het echt overleven. Vindbhet knap hoe je dat doet met kinderen en dieren! Dat van die plastic flessen en glas is voor mij ook nieuw! Bedankt voor het delen van dit interessante stuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge