Emigreren- Onze leermomenten

Wie denkt dat je foutloos kan emigreren heeft het fout. Wat je ook doet in je leven niet alles gaat goed en dat is helemaal niet erg het hoort erbij. We wisten al toen we het huis kochten dat niet alles even soepel zou verlopen en dat als je samenleeft met een vrouw die alles zelf wil dat het zeker te weten fout zal gaan. Ik bedoel ik heb nog nooit een huis opgeknapt, een muur gestukt of een vloer gelegd. Enige ervaring met klussen heb ik wel en ook zit er ergens nog een beetje gezond verstand dat me verteld of iets echt wel of helemaal niet kan. Met de uitspraak van Pipi langkous in mijn hoofd – ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan”-  ben en ga ik nog steeds vrolijk verder.  Hier vind je onze leermomenten. 

1. waterleiding

Wie denkt dat de waterleiding in een ongestookt lemen huis met muren van 60cm dik niet bevriest moet ik helaas teleurstellen. Erg dom maar wij dachten dat het wel zou gaan. De huizen houden in de zomer de warmte buiten en in de winter de ergste kou buiten. Omdat de buurman voor onze dieren zorgde en water nodig had( hun hebben geen aansluiting) dachten wij we laten het water aan. Erg leuk dat het kraantje buiten inderdaad niet bevriest, maar daar had de leiding binnen maling aan…

Wij kwamen dus aan in een ijskoud huis met een laagje ijs op de niet geïsoleerde ramen met leidingen die bevroren waren. Nadat de kachel werd opgestookt en het huis langzaam opwarmde spoelde het water overal waar het maar kon. De hoofdkraan werd dichtgedraaid en de schade werd hersteld. Dit jaar hebben we een extra kraantje bij de waterput geplaatst om zo de boel in huis af te sluiten als het vriest en we er niet zijn.

 

2. Eerst werk dan geld

Iedereen weet dat er eerst iets gedaan moet worden voordat je moet betalen. Het stelt bij ons wat geld betreft helemaal niks voor, maar het is een principekwestie. Als je iets beloofd moet je het nakomen tenminste dat lijkt mij normaal, maar de vorige eigenaren helaas niet. Met de makelaar erbij is mondeling afgesproken dat het stuk grond achter ons huis omgeploegd achter gelaten zou worden. Er stond op de dag van overdracht mais op en i.v.m. één of ander pachtrecht moesten we wachten tot het mais eraf was. Prima dat zou ergens in September/ oktober zijn dachten we. Geen probleem als het eraf was en omgeploegd zou zijn was het prima en zouden we het land kunnen laten rechttrekken en inzaaien.

Oktober werd November en uiteindelijk februari en er was nog niks gedaan. De belofte was nog steeds dat het gedaan zou worden door één of andere geheimzinnige boer waar niemand zijn naam van wist of een adres. Helaas was dit een gevalletje van uitstel komt afstel en nemen wij ons verlies deze keer, maar de volgende keer houden we gewoon het geld achter voor het geen wat word beloofd.

 

3. Zwanger en alleen zijn

Tja dit had ik een beetje overschat. Ik wist op het moment dat we de huur opzegden niet dat ik zwanger was en toen ik er uiteindelijk achter kwam was het al te laat en stonden we op het punt te vertrekken. Misschien als ik niet zo ziek was geweest en mijn man niet zo miste dan had ik gewoon mijn zwangerschap uitgezeten in Hongarije. Het was helaas niet alleen dit allemaal ook het niet thuis mogen bevallen en verplicht in het ziekenhuis blijven spraken mij tegen. En misschien het ergst van allemaal was dat ze hier baby’s direct na de geboorte al een vaccinatie geven wilde ik absoluut niet.

Ook wilde ik mijn baby bij me houden en voeden op verzoek in plaats van ergens op een kamertje in het ziekhuis met andere baby’s te laten liggen en op de klok even brengen om te voeden en meer niet. Brr ik moet daar niet aan denken arm babytje. Gelukkig is onze lieve Isabella geboren in Nederland en dat thuis. Ik had het ziekenhuis niet eens meer gehaald als ik zou willen zo snel was ze er.

 

4. Vloertegels leggen

Ja leuk! Dat dacht ik toen ik eraan begon en begon enthousiast te tegelen. De eerste tegels lagen en met wat gedoe met de tegels waterpas te leggen dacht ik dat ik er was. Tot bleek dat er tegels niet goed vast lagen en ze hol klonken. Tegels die hol zijn zijn dus niet goed! Ach ja geen probleem dan leggen we ze toch weer opnieuw. Dat is een kleinigheidje en ik vind het helemaal niet erg dat het niet gelijk goed is gegaan. Dat had ik ook helemaal niet verwacht. Ook liggen de tegels niet helemaal 100% recht, maar wat kan mij dat schelen. Ik/wij hebben het wel helemaal zelf gedaan en daar mogen we best trotst op zijn.

5. Onderschat nooit een wc

De wc daar mogen we best wel een beetje blij mee zijn. Of misschien wel een heel wat meer blij mee zijn! Na een jaar lang geen wc te hebben gehad staat hij eindelijk binnen te pronken!

Vorig jaar in oktober raakte de wc verstopt en moesten we over op geen wc/ een camping toiletje. Dat was helaas geen pretje die moest elke paar dagen leeggegooid worden en was niet zo makkelijk als een normaal toilet.  Er mocht niet te veel wc papier in en je moest er van dat spul in gooien om het zeg maar vloeibaar te houden. Deze werkvakantie (voor mijn man en schoonpa dan) is er besloten om gelijk een riool aan te leggen en ook een wc. Joepie! Ik ben er in elk geval enorm blij mee!

6. Verstopt bad

We hebben in de oude badkamer een bad en wasmachine staan. Elke dag was het weer een heel gedoe om dat bad leeg te scheppen met een emmer omdat het riool daar verstopt zit. Regelmatig hadden we natte voeten omdat het putje weer eens verstopt zat. Van de week had Sjors er zelfs een zwembad van gemaakt en was niet alleen de badkamer nat maar ook heel de ruimte ernaast. Hij stond verschrikt om hulp te roepen en ik kon met mijn sloffen door het water naar het bad rennen om de stop er terug in te doen. Sjors moet in Nederland namelijk altijd de stop eruit halen en hier mag het juist niet… Jammer maar helaas het kan gebeuren en als het goed is duurt het geen maanden meer voor de nieuwe badkamer klaar is.

7.Daken zijn scheef

Dat het dak scheef is, is in Hongarije eerder regel dan uitzondering. Alleen dat het zo moeilijk zou zijn om dakgoten voor het oog netjes op te hangen was niet over na gedacht. Ach ja uiteindelijk ziet het er netjes uit  en al is een huis zonder dakgoten mooier, ze zijn functioneel en houden straks het huis weer netjes en droog van onderen.

8.deur opmeten

Schaam schaam, eigenlijk moet ik gewoon niks zeggen haha. We hebben toen we nieuwe deuren en ramen gingen bestellen de complete deur en kozijn opgemeten. Stom genoeg hebben we er niet bij stil gestaan dat de dorpel van de oude deur een stuk hoger lag als de huidige. De deur en kozijn werden netjes op de juiste maat aangeleverd, maar paste in eerste instantie niet goed op de plek waar die hoorde. Het kozijn was een stuk groter en lager als de eerste waardoor de deur niet open zou kunnen. Man man wat heeft mijn schoonvader een werk eraan gehad om dat ding boven de deur weg te halen en de ruimte goed passend te maken. Ik ben echt blij dat hij dat voor ons heeft gedaan.

 

Wat een lijst hebben we al zeg! Ik weet wel zeker dat er nog meer bij komt we zijn immers nog lang niet klaar met verbouwen. Zo zie je maar dat een verbouwing/ emigratie niet zonder slag of stoot verloopt. Wat waren jou leermomenten?

Liefs AndreaEen gedachte over “Emigreren- Onze leermomenten

  1. Mariëlle | Me-licious schreef:

    Zelf ben ik niet gemigreerd, maar ik vind het wel fascineren om het allemaal te lezen. Mijn intensie is om als ik gepensioneerd ben naar een warm land te verhuizen. Waarom ik dit nu niet doe? Simpel vanwege mijn ouders en de vele nichtjes en neefjes. Ook heb ik hier nu een goede baan waar ik blij van wordt 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge