Als je gaat emigreren komt er veel bij kijken, zeker als er ook dieren zijn die mee moeten. Ik heb het hier over katten en konijnen. Let op regels en wetten kunnen veranderen en het kan zijn dat als je naar een land gaat waar wij niet doorheen zijn gereden dat er andere regels gelden. Voor zover ik weet geld de informatie hieronder in elk land wat lid is van de EU en zijn er alleen met honden andere regels. Toch doe je er goed aan om ruim voor vertrek even de Nederlandse ambassade in het land van je bestemming te mailen. Wellicht zijn er scherpere maatregels genomen omdat er in het land van bestemming uitbraken zijn van één of andere ziekte. Je weet het nooit. Better safe than sorry.
Reisinformatie:
Katten:
– Europees paspoort
– Chip
– Rabiës inenting (min. 21 dagen van te voren)
Konijnen:
– Gezondheidsverklaring (10 dagen geldig)
De voorbereiding
Begin op tijd met het voorbereiden van de reis. Prik een datum voor vertrek en maak op tijd een afspraak met de dierenarts voor de inentingen en gezondheidsverklaringen.
Een goede voorbereiding is erg belangrijk. In ons geval begonnen we 3 maanden van te voren al met het plannen van de reis en de vaccinaties in te plannen bij de dierenarts. Zo moet de rabiës vaccinatie voor de katten minimaal 21 dagen van te voren worden gegeven en is een gezondheidsverklaring voor een konijn maar 10 dagen geldig.
Neem ook even een kijkje op de site van licg .
Plan je reis van te voren zoveel als mogelijk is. Als je met dieren reist kun je beter een dag uitkiezen dat het niet te warm voor ze is of zoveel mogelijk in de vroege ochtend of avond gaan rijden.
De reis
Als je de reis niet in één dag kunt rijden zoek dan van te voren uit waar je kunt overnachten met je dieren.
Het is verstandig om ook voor de zekerheid wat adressen achter de hand te hebben van andere plaatsen waar je langs komt. Mocht je onverwachts tegenslag hebben en je je bestemming of overnachting niet kunnen bereiken. Dan is het erg handig om wat plekken achter de hand te hebben waar je welkom bent met je dieren. Je weet nooit of je onderweg urenlang in een file moet staan en of je autopech krijgt.
Reisplanning
Maak voor jezelf een reisplanning met plekken waar je kan rusten en je dieren even kan laten rusten. Zorg dat je bij elke stop lang genoeg stil staat om de dieren hun rust te gunnen en te laten drinken en eten.
Konijnen moeten eten! Als ze dat niet doen kunnen de darmen komen stil te liggen en dat kan dodelijk zijn. Neem wat lekkers voor ze mee zoals; wortels en wat groen als ze dat gewend zijn. Voor de zekerheid kan je een potje olvarit wortelpuree voor baby’s meenemen en een spuitje. Zo kan je ze als het moet door middel van dwangvoeren eten toedienen.
Onze konijnen wilde niet echt veel drinken, maar hebben wel veel groen gegeten. Ik plukte op plekken waar het mogelijk was ook paardenbloemblad en gras voor ze. Kijk dan wel uit met waar je het plukt.
De katten heb ik juist expres niet teveel eten gegeven in verband met mogelijk spugen in de auto. Tijdens het rusten kregen ze droge brokken en uiteraard water.
Reismandje
Bereid je dieren thuis voor op de reismandjes/hokken. De katten hebben we gewoon in een kattenreismand vervoerd. . De konijnen hebben we in een groot binnenhok voor konijnen vervoerd, het is voor een konijn wel zo prettig languit te kunnen liggen en aangezien mijn Franse hangoor dat in een gewone reismand niet kon.
Zorg ervoor dat je konijnen een donker plekje hebben waar ze zich terug kunnen trekken. Dat geeft minder stress voor ze dan dat ze de hele tijd lichtflitsen zijn van tunnels of lantaarnpalen.
Als het enigszins mogelijk is zorg dan dat je je nieuwe huis al dierproef hebt gemaakt of een ruimte hebt die je kan inrichten als dierenruimte. Als je onverhoopt erg laat aankomt na een vermoeiende reis is het fijn dat je niet nog eens voor je dieren een plek moet zoeken en afzetten. En ook je dieren zullen je dankbaar zijn dat ze niet nog langer gevangen hoeven te zitten.
De reis
Geef je dieren ruim van te voren nog even de kans om te eten en te drinken of gebruik te maken van de kattenbak, zo weet je zeker dat ze goed gegeten hebben voor vertrek. Word er op de dag dat je vertrekt een hittegolf verwacht? Vertrek indien het mogelijk is dan op een andere dag. De hitte in de auto kan ondraaglijk zijn voor de dieren en ze kunnen hieraan zelfs overlijden.
Laat tijdens een stop nooit de dieren los in de auto of buiten de auto loslopen. De snelweg is een gevaarlijk terrein en de kans dat een kat ontsnapt is veel te groot. Je kan natuurlijk wel je kat even eruit laten als je zelf in de auto zit en de deuren en ramen goed gesloten zijn, maar zorg dat je kat nooit kan ontsnappen!!
Bied tijdens een stop drinken aan en een beetje voer aan de katten en geef de konijnen iets wat ze lekker vinden. Ze zijn waarschijnlijk gestrest dus geef ze voldoende pauze om tot rust te komen en wat te eten en drinken.
Zorg bij aankomst tijdens een tussenstop eerst voor je dieren en dan voor jezelf! Een dier kan niet voor zichzelf zorgen en wachten duurt voor hun een eeuwigheid.
Aankomst
Zet de dieren met hun hok en al in hun (tijdelijke) verblijf of kamer. Zet vers water en wat voer neer en laat ze zelf uit hun hokje kruipen om de nieuwe omgeving te ontdekken. Dat doen ze het beste vanuit de veiligheid van hun reismand.
Hou de dieren nog een paar dagen goed in de gaten om te kijken of ze goed eten en drinken en of ze niet stijf gaan lopen na de lange reis of ergens anders last van hebben.
Dierenarts
Zorg dat je voor je vertrekt een adres en telefoonnummer hebt van een dierenarts in je nieuwe thuisland. Zo kun je indien nodig gelijk iemand bellen voor een noodgeval zonder eerst uren te moeten zoeken naar een dierenarts.
Eerste hulp
Al sinds dat ik dieren heb zorg ik dat ik altijd wel iets van medicatie in huis heb. Zo ook op de reis heb ik medicatie meegenomen.
Dwangvoer en spullen die voor iedereen te koop zijn:
– Tekentang
– Betadine of ander spul voor wondjes.
– Blikje smack van hills voor de kat(verkrijgbaar bij de DA het is spul voor katten die niet willen eten)
– Olvarit wortelpuree vanaf 3 maanden met een spuitje om eventueel te dwangvoeren.
– Homeopatische druppels om bv rustig te worden
– Reistabletjes voor dieren (Hebben wij niet gedaan)
– Echinea weerstand voor in het water van je dieren te doen. (Goed voor het immunsysteem bij stress)
Verbanden voor grote of diepere wonden.
Meer lezen over mijn konijnen? Maak kennis met de bewoners van de Keutelberg
Op zoek naar een goedkoop huisje in het buitenland?
Lees dan eens : Een huis kopen voor minder dan €10.000 kan dat?
Wow, ik wist eigenlijk niet dat er zoveel bij kijken komt! Ik heb zelf geen huisdieren dus hierover hoef ik mij gelukkig geen zorgen te maken.
Als ik zou emigreren en als ik dat met dieren zou doen, zou ik zeker deze blogpost erbij pakken. Helder en overzichtelijk. Mijn complimenten.
Heel behulpzaam voor veel mensen die in de voorbereidingen daar misschien niet bij stilstaan. Een kat en konijn is toch echt heel anders dan een hond wat dat betreft.
Wat een handige informatie zeg! Ik ga het delen op Expat Mama’s. Als je gaat emigreren wil je inderdaad vaak je huisdieren wel graag meenemen.
Echt wel handige info, dit! Ik ben zelf niet meteen van plan te emigreren, maar als ik ga samenwonen met mijn vriend kan ik hier zeker ook wel wat tips uit halen!
Handige tips, ik kan snappen dat veel mensen hier nog wat aan kunnen hebben! Ik wist niet dat er zoveel bij kwam kijken. X A
Zeer handige tips voor iets waar mensen niet altijd aan denken als ze naar het buitenland verhuizen of op reis gaan en ze hun huisdier(en) willen meenemen
Leuk om weten :).
Zelf geen plannen om te emigreren met mijn huisdier.
We verhuizen binnen 2 weken naar de andere kant van de stad en vraag me al af hoe ik dat ga aanpakken, haha.
Veel succes met de verhuizing!
Ik ben al ruim 13 maanden aan het trainen met mijn kat , iedere week een auto rit , dit met haar mandje waar ze altijd in ligt, vanaf dat ze 3 maanden oud is mee begonnen,
Ze mauwt niet , heeeeel soms wel , gaat dan vaak op mijn schoot liggen , maar je merkt wel dat ze het nog steeds eng vind , en dit bij een ritje van 15 min , ik ga in voorjaar naar spanje 21 uur rijden , maar ik ben bang dat ik haar weg moet doen , ondanks alle moeite en trainen , want ze moet dan 4 keer perjaar in de auto zitten ,
medicijnen geprobeerd , relizen , en nog 2 andere maar werkt allemaal niet
Ik denk dat het wel was gelukt als ik vanaf 8 weken oud was begonnen en dan 3-4 keer perweek een auto rit
Heb je al iets van Bach bloesem geprobeerd? https://bloesemdroom.net/bach-bloesem-remedies/ Dat schijnt ook wel eens te werken. Of als je er open voor staat een Homeopaat voor dieren, wellicht dat hun iets samen kunnen stellen speciaal voor je kat. Ik heb er zelf geen ervaring mee en nog nooit nodig gehad, maar ik hoor er wel goede dingen over. Misschien er eens één mailen of bellen voor meer informatie of iets. Het zou zonde zijn als je haar weg zou moeten doen.
Persoonlijk zou ik zelf overwegen om haar toch een keer de lange rit mee te laten maken. Wellicht dat ze het eerst eng vind, maar naarmate de rit vordert ze er vrede mee gaat krijgen. Een kwartier is niks in vergelijking met 21 uur.
Onze katten hoefden maar één keer de lange reis mee te maken. Eén van hun vond het autorijden altijd erg leuk en lag dan ook regelmatig op de hoedenplank toen ze klein was. Onze andere kat was een ex zwerfkat en aan komen lopen en vond eigenlijk alles prima. Eigenlijk vond alleen Bengel het niet zo leuk en laat zij nou net de poes zijn die we vanuit Hongarije weer terug naar Nederland hebben genomen en ze moet nog een keer mee terug als we definitief Vertrekken. Ze heeft de terugreis naar Nederland geen kik gegeven. Maar goed alle katten zijn anders dus daar kan ik geen uitspraak over doen. Ik wil je in elk geval heel veel succes wensen en ik hoop echt dat je een oplossing vind.