Een huis kopen voor minder dan €10.000 kan dat?


Droom je net als wij van een leven zonder hoge kosten en vind je het niet erg om wat te klussen aan je huis? Dan kan je voor minder dan €10.000 makkelijk een huis vinden met een lap grond erbij. Ideaal voor iedereen die zelfvoorzienend wil gaan leven of voor digital nomads die een goedkope thuisbasis zoeken.

Waar vind je zo’n huis?

Niet in Nederland helaas. Ze zijn vooral in landen als Hongarije, Roemenïe, Bulgarije en soms ook in Zweden te vinden. Waarschijnlijk zijn er meer oostblok landen met leuke huizen prijzen, maar van deze landen weet ik uit eigen ervaring dat je voor weinig geld iets kan kopen. Wij zelf hebben zelfs minder dan €5000 voor ons huis betaald dus zelf voor nog minder kan je wat vinden.

wijnhuis
Een wijnhuisje wat toen te koop stond voor 1.200.000FT

Wat kan je verwachten van een huis voor die prijs?

Tja wat verwacht je zelf? Vier muren en misschien een dak? Voor deze prijzen kan je gewoon een huis vinden met een dak, stromend water en aangesloten op de stroom. Het is aan jou zelf om te kijken wat de staat van het huis is. Ons eerste huis had een oude badkamer, buitenwc (wel met stromend water), en een speksteen-houtkachel. Ons 2e huis heeft een goed dak, en een redelijke badkamer. De badkamer is aan renovatie toe, maar er is stromend water en als we een boiler ophangen ook warm water en een wc die het doet.

Er staan huizen te koop voor die prijs met een zeer slecht dak, maar er staan er ook voor minder op waar je als je het niet erg vind om geen moderne badkamer te hebben bij wijze van zo in kan trekken. Je hebt dan stromend (warm) water en een wc waar je gebruik van kunt maken. Een keuken is meestal een ander verhaal. In Hongarije is het gebruikelijk om je eigen keuken mee te nemen, maar wie weet vind je een huis met een keuken er nog in.
Waar moet je opletten?

Buiten de bouwkundige staat van het huis is het ook de moeite waard om eens de omgeving onder de loep te nemen. Als je huis in een dorp staat wat leegloopt of al halfleeg staat moet je je afvragen of je daar wel wilt wonen. Ook is het belangrijk om te kijken of er veel criminaliteit in de omgeving is. Als er veel huizen zijn met tralies voor de ramen zou ik daar voorbij gaan.

Verder is het belangrijk om te checken of er geen schulden op het huis zitten en of het huis wel verkocht kan worden. Soms kunnen de vorige bewoners de stroom niet betalen, waardoor ze afgesloten zijn. Dat kan zorgen voor extra onnodige en soms hoge kosten.
Deze zijn te voorkomen door een goede Notaris (in Hongarije is dit een advocaat) en/of makelaar te zoeken.

Waar vind ik deze huizen?

Vroeger toen we nog aan het dromen waren keken we altijd op de site www.huisenaanbod.nl Daar kan je o.a. huizen in Hongarije en Bulgarije op vinden voor een leuke prijs. Ik heb geen ervaring met het ook daadwerkelijk aankopen van een huis via deze site, maar dat zal vast goed komen.

Hongarije

Voor Hongarije kan je gebruik maken de site http://www.jofogas.hu . Deze site is alleen in het Hongaars, maar ik laat hem op mijn internet browser altijd vertalen naar het Nederlands. Niet alle tekst klopt dan en soms vertaalt hij het in de meest rare zinnen, maar ik kan er best goed mee uit de voeten.
Onze huizen hebben we uiteindelijk via een makelaar gekocht. We dachten eerst dat Nederlandse makelaars alleen maar dure huizen te koop hadden staan, maar uiteindelijk bleek dat ze ook goedkope huizen hadden staan.

Voor Roemenië heb je de site http://www.olx.ro .

Wat wij altijd doen is een maximum prijs ingeven wat wij voor een huis willen uitgeven en dan de resultaten van laag naar hoog zetten. Bij de Hongaarse en Roemeense site moet je bij de vraagprijs de prijs in Forinten(Hongarije) of Lei (Roemenië) invullen. Ik gebruik hiervoor bijvoorbeeld de site https://www.wisselkoers.nl/ om de koers te berekenen.

Let wel op dat de uiteindelijke prijs die je betaald afhankelijk is van de wisselkoers op dat moment. Hou er rekening mee dat het vrijwel altijd extra geld kost om geld om te wisselen. Als je buitenlands geld pint kan dat per bank flink verschillen.

Voor wie is zo een huis ideaal?

Deze huizen zijn ideaal voor mensen die niet zoveel geld hebben, maar toch dromen van een vrijer en mogelijk zelfvoorzienend leven. Veel huizen hebben een behoorlijke lap grond erbij wat groot genoeg is om een grote moestuin aan te leggen en dieren te houden.
Wel moet je je goed realiseren dat het emigreren naar een zogenoemd Oostblokland voor sommige mensen een enorme cultuurschok kan zijn.

Leef je droom!

Ik hoop dat ik je zo op weg kan helpen om je droom een beetje betaalbaarder te maken. Als je wat zoekt of hebt gevonden en/of wat aan mijn blog hebt gehad zou ik het leuk vinden als je een reactie achterlaat.

Liefs Andrea

4 gedachten over “Een huis kopen voor minder dan €10.000 kan dat?

    • admin schreef:

      We wonen nu tijdelijk in Nederland omdat ik zwanger ben en ik de zorg in Nederland beter vind dan in Hongarije tijdens de bevalling en erna. Daar mag je man niet bij de bevalling zijn en moet je drie dagen in het ziekenhuis verblijven. Je baby mag niet bij jou blijven en word om de paar uur gebracht om te voeden.

  1. Frederique schreef:

    Als je voor dit soort prijzen kunt kopen, dan kun je er ook echt iets moois van maken want je kunt er dan ook meer instoppen dan als je een peperduur huis zou kopen voor 30 keer die prijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge