Hobby: Winacties op facebook

Waarschuwing! Het is verslavend als je eenmaal iets gewonnen hebt smaakt dat naar meer.

De één speelt spelletjes op internet en de ander maakt zelf kaarten. Zoveel mensen, zoveel hobby’s. Één van de vele dingen die ik graag doe is meedoen aan win-acties op Facebook. Fietsen, telefoons, laptops, boeken, kleding, sieraden en nog veel meer. Ik zag ze toen ik zwanger was van Sjors voorbij komen en geloofde er eigenlijk vrij weinig van.
Tot ik op een forum las van iemand die regelmatig wat had gewonnen. Ik dacht nog van ja er zijn nu eenmaal mensen die met dat soort dingen veel geluk hebben en vaak wat winnen. Nooit gedacht dat ik ook één van hen zou zijn.

Deel, like en win
De drie magische woorden van de facebook winacties, tegenwoordig vragen ze je ook om je vrienden te taggen of te reageren op het bericht. Er worden dus steeds meer eisen aan gesteld en niet al je vrienden zitten te wachten op zoveel spam. Het is meestal heel simpel, je moet de pagina liken, het bericht een like geven en delen (openbaar) en je dingt mee naar een prijs! Doordat de handelingen zo snel zijn kan je binnen een korte tijd veel delen en liken.

Mijn eerste prijs
Ik weet nog goed hoe verbaasd ik was toen ik mijn naam zag staan bij een win-actie die ik had gewonnen. Het was een tijdschriften pakket mijn allereerste prijs. Ondertussen is de lijst behoorlijk lang aan het worden. Ik heb van alles gewonnen van een spuugdoekje, dvd of een leuk pakket, tot €75,- schoptegoed via 100%NL of een buckas paardendeken van meer dan €100,-! Teveel om op te noemen. Ik doe alleen mee aan acties die ik echt leuk vind.

Mijn mooiste prijs
Mijn mooiste prijs is denk wel een foto armband waar ik heel trots een foto van mijn toen nog kleine zoontje in heb laten zetten en de tekst ‘i love you to the moon and back’. Die is echt prachtig.

Winactie toeristen
Sommige mensen vinden het niet eerlijk dat we zoveel mee doen en veel winnen. Maar eigenlijk heeft iemand die één keer meedoet evenveel kans als ons. Alleen doordat we aan meer prijzen mee doen is de kans dat we iets winnen hoger. Stel een actie heeft 400 deelnemers dan is de kans nog steeds 1/400 dat je wat wint. Een bedrijf of webshop heeft als doel zoveel mogelijk likes op facebook krijgen. En nee wij zijn niet nep wij zijn allemaal nog steeds echt mensen of we nu een echte naam of schuilnaam(voor vrienden niet te spammen) gebruiken we kunnen allemaal een potentiële koper worden van het bedrijf.
Ergens las ik ooit dat de winkans op een actie ongeveer 1/400 is om te winnen. Al denk ik eerder dat de winkans veel hoger ligt. Zo heb ik afgelopen week een boek, enkelbandje, boekenlegger en nog 2 boeken gewonnen. Ik deed mee aan acties met 16 deelnemers, maar ook met acties aan 6000 deelnemers. Zo varieert de winkans dus van 1/16 tot 1/6000 en is daarmee een stuk hoger dan de kan op de loterij.

How to do
Meld je aan op facebook en kijk of je vrienden al een actie hebben gedeeld waar je aan mee kunt doen. Verder kan je bedrijfjes uit de buurt zoeken om te kijken of hun toevallig nog een winactie hebben lopen. Kan je niks vinden dan kan je de zoekfunctie gebruiken om een winactie te vinden. Je typt dan in : deel, like win of winactie. Je kan zelfs op plaatsnaam en datum zoeken.

Winkans verhogen?
– Doe mee aan kleine winacties met weinig deelnemers.
– Zorg dat je de pagina goed liked en dat je het gedeelde bericht openbaar deelt.
– Laat een leuke reactie achter (geen zielig verhaal)
– Tag of nodig mensen uit een pagina leuk te vinden.
De onderste maken niet uit voor meer winkans, maar een leuk bericht word meestal wel op prijs gesteld door een bedrijf.

Ga op zoek naar mensen die veel meedoen. Als je aan meerdere winacties mee doet zie je meestal veel dezelfde namen voorbij komen. In deze berichten worden meestal ook veel vrienden getagt en als je ziet dat er op hun pagina veel acties voorbijkomen kan je gerust een vriendschapverzoek sturen. Als ze je niet willen accepteren dan doen ze dat niet, maar meestal accepteren ze je wel.

Heb jij wel eens wat gewonnen via facebook?

Ook op anders socialmedia worden steeds meer winacties georganiseerd. Denk aan Twitter, Instagram en zelfs youtube.

Veel plezier,
Liefs Andrea

26 gedachten over “Hobby: Winacties op facebook

 1. Dafne schreef:

  Ieder z’n hobby 😉 Ik ben niet zo’n fan van winacties. Voornamelijk omdat veel mensen graag een originele reactie willen of dat je aan moet geven waarom jij juist zo graag wilt winnen.

 2. Mylou schreef:

  Winnen is leuk hè? Ik doe dan niet zo veel mee met like & deel acties, maar wel acties waarin ik iemand moet taggen inderdaad. Ik heb eigenlijk mijn vaste kliekje mensen die ik daarin mag taggen en die mij ook in van alles taggen. Ooit geloofde ik er ook niet zo in, maar inmiddels heb ik ook al leuke dingen gewonnen!

 3. Eke schreef:

  Ik heb in het verleden regelmatig wat gewonnen, maar heb nu de rijd niet echt meer om goed mee te doen. Ook vind ik het voor mijn fb-vrienden heel irritant als ik vaak van die acties deel. Maar als iets echt leuk is, doe ik wel mee.

 4. Fleur schreef:

  Ik heb heel vaal meegedaan aan winactie en ook heel veel gewonnen. Niet via FB, maar via winacties op websites. Helaas heb ik er nu niet zoveel tijd meer voor, maar het is zeker verslavend en levert leuke pakjes van de postbode op

 5. Katrien schreef:

  Wat leuk dat je al zoveel gewonnen hebt! Mij is het nog maar één keer gelukt hoor. Ik snap wel dat het uiteindelijk verslavend kan werken, ik doe het zelf ook al wel vaak nu ik er zo over nadenk 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge