Bloggers met een groene missie
Samen met een aantal bloggers hebben we besloten om de maand september in het teken te laten staan van een duurzaam leven met zo min mogelijk afval. Op https://goddessinabox.be vind je meer over bloggers met een groene missie en kan je zien wie er allemaal mee doet. Mocht je mijn blog nog niet kennen we zijn geëmigreerd naar Hongarije waar we met ons gezin zoveel mogelijk zelfvoorzienend willen gaan leven. Stapje voor stapje knappen we ons huis steeds meer op en willen we ook een eetbare tuin creëren met veel eetbare planten/bomen. Ik ga het vandaag hebben over afval te besparen in het dagelijks leven met jonge kinderen. Met name over het gebruik van luiers.
Zeker met een jong gezin valt er veel afval te besparen in het dagelijks leven. Denk aan duurzaam (houten) speelgoed, groente en fruit hapjes, kleding en natuurlijk de enorme berg met wegwerpluiers die dagelijks door heel veel ouders gebruikt en weggegooid worden. Over dat laatste wil ik het graag hebben met jullie. Er is namelijk een heel goed alternatief voor namelijk wasbare luiers. En nee die zijn niet vies of onhandig, maar juist hip en milieubewust. Ps. mocht je denken wat moet ik nou met wasbare luiers scroll dan door naar beneden voor de volgende blogger te ontdekken die mee doet aan deze reeks.
Wist je dat een baby in het eerste levensjaar gemiddeld 7 luiers per dag gebruikt. Dat zijn maar liefst 2555 luiers per jaar die op de afvalberg terecht komen.
Wist je dat je maar slechts 22-44* wasbare luiers nodig hebt in de gemiddelde luierperiode voor je baby zinnelijk is? Een behoorlijk verschil vind je ook niet.
* Afhankelijk van hoe vaak je wilt wassen en met welke leeftijd je kindje zinnelijk is.
WASBARE LUIERS ZIJN HIP
Toen ik voor het eerst hoorde over wasbare luiers vond ik het een vies idee en helemaal niet aantrekkelijk of hip. Het idee om poep uit de luier te moeten schrapen en de luiers in de wasmachine doen sprak me alles behalve aan. Toch ben ik me er op een gegeven moment in gaan verdiepen en kwam tot de conclusie dat ik het zelf eens zou willen uitproberen om te zien of het echt zo smerig is als dat het lijkt. Ik meldde me aan bij een Facebookpagina voor wasbare luiers en werd meegesleept door de enthousiaste berichten en foto’s van kindjes in vrolijke luiers.
De luiers zijn in allerlei leuke printjes en kleuren te verkrijgen dus voor iedereen zit er wel wat moois tussen.
Alie luiers
Toen Sjors anderhalf was kocht ik mijn eerste setje via marktplaats om uit te proberen. Ik was helemaal in de wolken van de luiers met hun leuke printjes en ondanks dat sommige hartstikke lek waren bleef ik stug de wasbare luiers gebruiken. Achteraf kwam ik erachter dat het de zogenaamde chineesjes(luiers van Aliexpress) waren. sommige luiers van Ali zijn prima te gebruiken alleen zou ik ze i.v.m. het milieu en de arbeidsomstandigheden daar niet meer daar kopen.
Nu zijn we ruim twee jaar verder en heb ik zowel meer ervaring met wasbare luiers dat ik niet meer zou adviseren om deze Alie luiers te kopen. Niet alleen omdat ik niet weet hoe de arbeidsomstandigheden daar zijn, maar ook het transport is alles behalve milieuvriendelijk. Na de geboorte van Isabella heb ik beetje bij beetje mijn luier stash veranderd en aangevuld met tweedelige luiers. De Alie luiers heb ik gesorteerd op de goede en de slechte luiers en de lekkende heb ik in een doos gedaan om als poppenluier te gebruiken later. Zo hebben ze toch nog een functie en hebben de poppenouders straks genoeg luiers voor hun poppenkinderen.
Soorten
Als je wil beginnen met wasbare luiers zijn er verschillende soorten luiers waar je uit kan kiezen. Ik zal ze even in het kort proberen uit te leggen.
- Pockets : Deze luiers zijn bestaan waterdichte hoes met een laag fleece aan de binnenkant met een opening voor de inleggers. Als je zorgt dat je na het wassen en drogen de inleggers in de luiers doet heb je bij het verschonen net zowel werk als bij een wegwerpluier. Doordat ze vrijwel net zo makkelijk zijn als wegwerpluiers zijn deze ook erg handig in gebruik voor bijvoorbeeld het kinderdagverblijf of de oppas.
- Tweedelig : Tweedelige luiers Bestaan uit een voorgevormde luier en een los overbroekje met eventueel nog een fleece inlegger over de luiers heen. De luier zelf word gemaakt van materiaal wat voldoende vocht opneemt, maar niet waterdicht is. Hierdoor heb je bij deze luier dus een overbroekje nodig. Veelgebruikte overbroekjes zijn broekjes van PUL of een wollen overbroek. Wollen overbroekjes zijn erg fijn voor de nacht. Een groot voordeel van dit systeem is dat ze bijna nooit doorlekken en daardoor zijn ze ook goed geschikt zijn voor de nachten en kindjes die veel drinken.
- All in two systeem: Dit systeem lijkt een beetje op die van de pocketluier, maar in plaats van de inlegger in de luier te stoppen klik je hem bovenop de luier vast. Je hebt dan als voordeel dat je alleen de inlegger hoeft te wisselen en de luier dus vaker kan gebruiken.
- Prefold/vouwluier : Rechthoekige doek kan gebruikt worden met een overbroekje of bijvoorbeeld een hydrofiele doek die je op een speciale manier kan vouwen en kan gebruiken in combinatie met een overbroekje.
Ik heb nog niet alle type luiers uitgeprobeerd, maar ben nu wel dol op mijn tweedelige luiers en vind het het werk reuze meevallen. Ik gebruik de luiers van little lamb in combinatie met de gewone overbroekjes en snachts wollen overbroekjes. Het enige nadeel wat ik er aan ondervind is dat ze soms best langzaam drogen.
inlegdoekjes
Bij aanschaf van mijn luiers kreeg ik er een rol wegwerp-inlegdoekjes bij. De eerste zes maanden is de poep zo dun dat een inlegdoekje weinig zin heeft. Deze kunnen we handig zijn bij kindje die vaste voeding krijgen om zo de drol op te vangen en makkelijk te kunnen scheiden van de luier. Ik gebruik ze nu nooit meer en schudt de poep zo in de wc of gooi het met billendoekje en al in de prullenbak. Er zijn ouders die gebruiken ze graag en er zijn ouders die gebruiken ze niet of gebruiken gebruiken wasbare inleggers. Dat is voor iedereen verschillend en uiteindelijk weet je zelf wat voor jou het fijnste werkt.
Kosten en aanschaf
Wasbare luiers aanschaffen is een behoorlijke investering om in één keer te doen. De gemiddelde prijs voor een luier ligt rond de €20. Ik zelf heb mijn luiers uit UK over laten komen omdat dat toch best wat scheelde in vergelijking met hier. Als je nog niet zeker weet welke type luiers bij jou en je kindje passen kan je het beste een pakket huren of een luierconsult doen. Het voordeel van een pakket huren is dat je verschillende typen luiers kan uitproberen om er zo achter te komen wat bij jou past.
Heb je niet zo een groot budget dan kan je kijken of je via marktplaats een pakket kan overnemen. Het kopen op Alie express is erg aanlokkelijk en ook ik heb er een paar aangeschaft, maar als ik er over na denk is het niet zo milieubewust en zou ik het niet gauw meer doen.
Wassen
Ik was zo’n twee luierwasjes per week en soms gooi ik de plasluiers tussendoor bij de handdoeken mee zodat ik daar maar vanaf ben. Het enige nadeel vind ik de lange droogtijd van de luiers, maar dat ligt aan het type wat ik heb gekozen. Als het een warme dag is of veel waait zijn ze binnen één dag wel droog. Is het buiten koud en vochtig dan kan dat wel twee dagen duren voordat ze droog zijn. De paar (nou ja toch wel een stuk of 8) drogen super snel en doordat ik veel inleggers heb kan ik ze gewoon extra gebruiken terwijl de inleggers nog hangen te drogen.
Zo dat was een berg aan informatie over wasbare luiers. Er zijn nog veel meer mogelijkheden waar ik me af en toe ook in probeer te verdiepen. Zo kan je ook wasbare luierdoekjes gebruiken(een gewoon washandje voldoet ook prima) en lijkt wasbaar maandverband mij wel wat om te proberen(of zo’n orgi cup) nu niet van toepassing i.v.m. borstvoeding hier lekker al lang geen maandelijks feestje gehad. Als we dan toch bezig zijn er zijn ook mensen die wasbaar wc papier gebruiken, maar dat is voor mij (nu sowieso) een veel te grote stap en ik weet niet of ik dat ooit ga uitproberen.
Ik geef het stokje door aan Debby van Barcelonamom ik ben erg nieuwsgierig naar haar blog morgen. Wil je niks missen van onze missie neem dan een kijkje op onze Facebook pagina bloggers met een groene missie en like om op de hoogte te blijven van al onze groene missies.
Ik ben benieuwd of jij als lezer ook wat doet om onnodig afval te voorkomen en zo ja wat doe je dan?
Liefs Andrea