lang="nl-NL"> Auto onderhoud tips - Happymamalife
Site pictogram Happymamalife

Auto onderhoud tips

wegwerkzaamheden

Vrijwel elke twee maanden rijden we op en neer naar Hongarije. Een reis van maar liefst 1425km enkele reis.  Gemiddeld rijden we er zo’n 16 uur over dit is afhankelijk van de weer en verkeersomstandigheden. Om onze auto in topconditie te houden is een goed onderhoud van de auto erg belangrijk. Toch kunnen ook wij niet voorkomen dat er af en toe iets stuk gaat of vervangen moet worden.  Wil je weten hoe wij het doen? Lees  dan snel verder.

Omdat we bijna alles zelf repareren moeten we natuurlijk ook zelf voor onderdelen zorgen.En omdat ik weet hoe belangrijk het is om je auto in topconditie te houden heb ik wat aandachtspunten op een rij gezet voor je.

 

Vloeistoffen controleren

Om onze auto in topconditie te houden controleren we regelmatig of er voldoende motorolie en koelvloeistof aanwezig zijn. Te weinig of geen motorolie kan grote gevolgen hebben en dat moeten we natuurlijk voorkomen. Naast de controle van het oliepeil moet je natuurlijk ook checken of er voldoende koelvloeistof in het reservoir zit. Check als je bezig bent ook gelijk de remvloeistof na.  De remvloeistof hoort niet vanzelf te zakken. Als dit wel het geval is kan er sprake zijn van een lekke remleiding. Controleer dan zo snel mogelijk de remleidingen of zoek een garage op die de auto voor je nakijkt.

nog meer te checken

Stuurbekrachtigingsolie, ruitensproeier en versnellingsbak olie zijn ook belangrijk om te controleren en/of bij te vullen. Natuurlijk kan het geen kwaad voor de motor als het reservoir van de ruitensproeier op is, maar onhandig is het wel als je zonder zit. Vul deze na de zomer bij met ruitensproeier met antivries er in dat is wel zo handig in de winter. Ik weet nog dat wij in Oostenrijk reden in de ijzel en dan is het echt niet grappig als je geen ruitensproeier kan gebruiken. Heel de auto zat onder het ijs en we konden niks anders doen dan stoppen en de ruit schoonmaken.

Ijzel in Oostenrijk.





 

Accu

Als je auto regelmatig slecht start kan dat aan de accu van de auto liggen. Vooral in de koudere periodes komt het regelmatig voor dat een auto niet start door een kapotte accu. Als je merkt dat je auto slecht start kan je het beste even je accu door meten met een multimeter of laten meten bij een garage.  Als blijkt uit een meting dat je accu slecht is doe je er goed aan om deze te vervangen voor het echt koud word buiten en je accu er helemaal mee stopt. Er is niks vervelender dan er op een koude ochtend achter komen dat je auto niet start.

Onderweg naar Hongarije

Banden

Het regelmatig controleren van de bandenspanning en de staat van de banden is nodig om veilig en zuinig te kunnen rijden. Een te zachte bandenspanning is één van de belangrijkste oorzaken van het krijgen van een klapband. Buiten het gevaar voor een klapband zorgt een te zachte bandenspanning er ook nog eens voor dat je auto minder zuinig rijdt. Genoeg reden dus om ook deze regelmatig na te kijken. Als je dan toch bezig bent met de banden kijk dan gelijk hoe de staat is. Als de banden haarscheurtjes vertonen of er te weinig profiel op de banden zit zorg er dan voor dat ze zo snel mogelijk worden vervangen.

winterbanden

Vanaf 1 november ben je in Oostenrijk verplicht om met winterbanden te rijden. Als je dat niet doet riskeer je een boete en mocht je om wat voor reden dan ook bij een ongeval betrokken raken kunnen de kosten hoog oplopen. Beter kan je al deze ellende gewoon voorkomen door tijdig de zomerbanden in te wisselen voor winterbanden. Wat wij hebben ervaren met winterbanden is dat deze wel degelijk beter rijden bij lage temperaturen in tegenstelling tot hogere temperaturen.

Zelf de auto repareren.

 

Remmen

De remmen zijn één van de belangrijkste onderdelen van een auto. ik zou er niet aan moeten denken als ik in een auto rijd die niet meer remt. Dat is je ergste nachtmerrie… Vrijwel elke auto geeft door middel van een lampje op het dashboard aan dat het tijd is voor nieuwe remblokken en/of schijven. Ondanks dat lampje kan je zelf heel eenvoudig uitproberen of de remmen nagekeken moeten worden of niet.

Test het zo nu en dan eens uit op een rustige weg zoals in de polder of op een rustig tijdstip. Druk het rempedaal langzaam in en vraag je zelf af of de remmen reageren als je ze een klein beetje indrukt. Slaat het ABS op het juiste moment aan? Hoor je wat als je remt? Bijvoorbeeld een piepend geluid of het geluid van ijzer op ijzer? Dan kan het zijn dat je remblokken versleten zijn. Mocht je iets opmerken controleer dan je remblokken/schijven op slijtage. Mogelijk zijn ze aan vervanging toe.

 

Interieur en exterieur

Bij het onderhouden van een auto hoort uiteraard ook het schoonmaken van het interieur en exterieur. Voor goede rijervaring is het fijn dat de auto van binnen er niet uit ziet als een opslag voor spullen of in extreme gevallen als een vuilnisbelt(lege snoepzakjes en/of flesjes) met bijbehorende geuren. Regelmatig de auto en kofferbak even uitzuigen, een doekje over het dashboard en stuur en je kan er weer een hele tijd mee door.  Als je lederen bekleding hebt kan het nodig zijn om deze eens te behandelen met speciaal spul voor leer.

In Nederland waar wij half wonen rijden we regelmatig door de polders en dat is te zien ook aan onze arme auto. Klonten modder spatten rond je oren als we plek moeten maken voor een tegenligger of tractor. Soms is het zelfs zo erg dat we ons kenteken niet meer kunnen zien als we die niet schoonmaken. Verlichting en kenteken moeten altijd zichtbaar zijn als je op de openbare weg rijdt. Ook voor de lak van de auto is het goed om deze regelmatig af te spoelen en minimaal één keer per jaar te verzorgen met een beschermende wax.

Bij een auto onderhouden hoort ook de verzorging van het exterieur.

Tijdens het schrijven van dit artikel vroeg ik me af of jullie zelf jullie auto (deels) repareren of het altijd uitbesteden?

 

Liefs Andrea

 

 

 

 

Mobiele versie afsluiten