Szenna het openluchtmuseum waar de tijd heeft stilgestaan

Tijdens ons verblijf in en rondom Kaposvár vonden wij het wel eens tijd worden om een kijkje te nemen bij het openluchtmuseum in Szenna. Het openluchtmuseum bestaat uit vijf gerestaureerde woonhuizen, wat bijgebouwen en een kerk met prachtige geschilderde details.

Szenna, openluchtmuseum, museum, hongarije

Een huisje in Szenna

szenna

Op 8 km van de stad Kaposvár bevind zich het plaatsje Szenna waar een openluchtmuseum is waar de tijd heeft stilgestaan. Met als doel de wooncultuur en de levensstijl van de 19e eeuw van de  Provincie Somogy en met name het gebied van Zselicség te behouden werd er vanaf 1975-76 de eerste woning gerestaureerd. Bij het restaureren van deze woningen is zoveel mogelijk geprobeerd om de authentiekheid wat bijvoorbeeld te zien is aan de oude houten balen te behouden. De eerste woning werd in 1978 geopend voor het publiek.

Op dit moment zijn er vijf woningen met diverse bijgebouwen, een pershuis en een calvinistische kerk te bezichtigen.

Kerk Szenna, calvinistische kerk

Een van de mooiste monumenten in de Somogy, is de geschilderde calvinistische kerk met geplaveide plafonds. De kerk is gebouwd in 1785 in de barokstijl. Dat deze kerk nog steeds actief is is te zien aan de kerkbanken die gevuld zijn met zachte kussens. Aan de buitenkant denk je gewoon een normale kerk te bezoeken, maar zodra je binnen komt valt het gelijk op dat je met wat bijzonders te maken hebt.

Sennai Skanzen ontving de Europa-Nostra-prijs in 1982 voor de succesvolle en geloofwaardige herinstallatie van gebouwen.

Elk huis heeft een bepaald Thema. In het eerste huis is bijvoorbeeld een ruimte ingericht vol met oude spullen om wol te kaarden, spinnen en te weven. Er is verder op het terrein een oud pershuis met werktuigen te zien. Daar werd vroeger wijn mee gemaakt. Alle huizen zijn voorzien van een rieten/ stro dak.

foto impressie

Hongaarse schapen, Szenna

Hongaarse schapen

Wol kaarden, spinnen en weven

Spel op een stuk boomstam gemaakt met walnoot doppen

Het is erg interessant om te zien hoe de mensen vroeger woonden, leefden wat ze deden voor de kost. De mensen die hier werken zijn erg vriendelijk. Bij de kassa kan je buiten wat te eten of te drinken ook leuke souvenirs kopen die vrijwel geheel gemaakt zijn van natuurlijke materialen.

Liefs Andrea

 

3 gedachten over “Szenna het openluchtmuseum waar de tijd heeft stilgestaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge