Emigreren met een konijn of kat binnen de EU

Als je gaat emigreren komt er veel bij kijken, zeker als er ook dieren zijn die mee moeten. Ik heb het hier over katten en konijnen.  Let op regels en wetten kunnen veranderen en het kan zijn dat als je naar een land gaat waar wij niet doorheen zijn gereden dat er andere regels gelden. Voor zover ik weet geld de informatie hieronder in elk land wat lid is van de EU en zijn er alleen met honden andere regels. Toch doe je er goed aan om ruim voor vertrek even de Nederlandse ambassade in het land van je bestemming te mailen. Wellicht zijn er scherpere maatregels genomen omdat er in het land van bestemming uitbraken zijn van één of andere ziekte. Je weet het nooit. Better safe than sorry.

Reisinformatie:
Katten:
– Europees paspoort
– Chip
– Rabbiés inenting (min. 21 dagen van te voren)
Konijnen:
– Gezondheidsverklaring (10 dagen geldig)

De voorbereiding
Begin op tijd met het voorbereiden van de reis. Prik een datum voor vertrek en maak op tijd een afspraak met de dierenarts voor de inentingen en gezondheidsverklaringen.
Een goede voorbereiding is erg belangrijk. In ons geval begonnen we 3 maanden van te voren al met het plannen van de reis en de vaccinaties in te plannen bij de dierenarts. Zo moet de rabbies vacinatie voor de katten minimaal 21 dagen van te voren worden gegeven en is een gezondheidsverklaring maar 10 dagen geldig. Neem ook even een kijkje op de site van licg .

Plan ook je reis van te voren zoveel als mogelijk is. Als je met dieren reist kun je beter een dag uitkiezen dat het niet te warm voor ze is of zoveel mogelijk in de vroege ochtend of avond gaan rijden. Als je de reis niet in één dag kunt maken zorg dan dat je bij verschillende plaatsen adressen en telefoonnummers van hotels hebt waar dieren ook welkom zijn,voor als je je geplande adres niet kan halen door b.v. Files.

Reisplanning
Maak voor jezelf een reisplanning. Zorg dat je bij elke stop lang genoeg stil staat om de dieren hun rust te gunnen en te laten drinken en eten. Konijnen moeten eten! Als ze dat niet doen kunnen de darmen komen stil te liggen en dat kan dodelijk zijn. Neem wat lekkers voor ze mee en neem voor als ze echt niet willen eten een potje olvarit wortelpuree voor baby’s en een spuitje mee, zo kan je ze als het moet door middel van dwangvoeren eten toedienen.
De katten heb ik juist niet teveel eten gegeven in verband met mogelijk spugen in de auto.

Reismandje
Bereid je dieren thuis voor op de reismandjes/hokken. De katten hebben we gewoon vervoerd in reismandjes. De konijnen hebben we in een grote bananendoos vervoerd, het is voor een konijn wel zo prettig languit te kunnen liggen en aangezien mijn Franse hangoor dat in een gewone reismand niet kon heb ik ze in een doos vervoerd. Zorg voor konijnen ook dat ze een plekje hebben waar ze zich terug kunnen trekken in het donker, dat geeft minder stress.

Als het enigszins mogelijk is zorg dan dat je je nieuwe huis al dierproef hebt gemaakt of een ruimte hebt die je kan inrichten als dierenruimte. Als je onverhoopt erg laat aankomt na een vermoeiende reis is het fijn dat je niet nog eens voor je dieren een plek moet zoeken en afzetten.

De reis
Geef je dieren ruim van te voren nog even de kans om te eten en te drinken of gebruik te maken van de kattenbak, zo weet je zeker dat ze goed gegeten hebben voor vertrek. Word er op de dag dat je vertrekt een hittegolf verwacht? Vertrek indien het kan op een andere dag. De hitte in de auto kan ondraagelijk zijn voor de dieren en ze kunnen hieraan zelfs overlijden.

Laat tijdens een stop nooit de dieren los in de auto of buiten de auto loslopen. De snelweg is een gevaarlijk terrein en de kans dat een kat ontsnapt is veel te groot. Je kan natuurlijk wel je kat even eruit laten als je zelf in de auto zit en de deuren en ramen goed gesloten zijn, maar zorg dat je kat nooit kan ontsnappen.
Bied tijdens een stop drinken aan en een beetje voer aan de katten en geef de konijnen iets wat ze lekker vinden. Ze zijn waarschijnlijk gestrest dus geef ze voldoende pauze om tot rust te komen en te eten.

Zorg bij aankomst bij de tussenstop eerst voor je dieren en dan voor jezelf! Een dier kan niet voor zichzelf zorgen.

Aankomst
Zet de dieren met hun hok en al in hun (tijdelijke) verblijf of kamer. Zet vers water en wat voer neer en laat ze zelf uit hun hokje kruipen om de nieuwe omgeving te ontdekken vanuit de veiligheid van hun reismand.
Hou de dieren nog een paar dagen goed in de gaten om te kijken of ze goed eten en drinken en of ze niet stijf gaan lopen na de lange reis of ergens anders last van hebben.

Dierenarts 
Zorg dat je voor je vertrekt een adres en telefoonnummer hebt van een dierenarts in je nieuwe thuisland. Zo kun je indien nodig gelijk iemand bellen voor een noodgeval zonder eerst uren te moeten zoeken naar een dierenarts.

Eerste hulp
Al sinds dat ik dieren heb zorg ik dat ik altijd wel iets van medicatie in huis heb. Zo ook op de reis heb ik medicatie meegenomen.

Dwangvoer en spullen die voor iedereen te koop zijn:
– Tekentang
– Betadine of ander spul voor wondjes.
– Blikje smack van hills voor de kat(verkrijgbaar bij de DA het is spul voor katten die niet willen eten)
– Olvarit wortelpuree vanaf 3 maanden met een spuitje om eventueel te dwangvoeren.
– Homeopatische druppels om bv rustig te worden
– Reistabletjes voor dieren (Hebben wij niet gedaan)
– Echinea weerstand voor in het water van je dieren te doen. (Goed voor het immunsysteem bij stress)
Verbanden voor grote of diepere wonden.

12 gedachten over “Emigreren met een konijn of kat binnen de EU

 1. Emmy schreef:

  Heel behulpzaam voor veel mensen die in de voorbereidingen daar misschien niet bij stilstaan. Een kat en konijn is toch echt heel anders dan een hond wat dat betreft.

 2. Evi schreef:

  Echt wel handige info, dit! Ik ben zelf niet meteen van plan te emigreren, maar als ik ga samenwonen met mijn vriend kan ik hier zeker ook wel wat tips uit halen!

 3. Ester schreef:

  Leuk om weten :).
  Zelf geen plannen om te emigreren met mijn huisdier.
  We verhuizen binnen 2 weken naar de andere kant van de stad en vraag me al af hoe ik dat ga aanpakken, haha.

 4. Lau schreef:

  Ik ben al ruim 13 maanden aan het trainen met mijn kat , iedere week een auto rit , dit met haar mandje waar ze altijd in ligt, vanaf dat ze 3 maanden oud is mee begonnen,

  Ze mauwt niet , heeeeel soms wel , gaat dan vaak op mijn schoot liggen , maar je merkt wel dat ze het nog steeds eng vind , en dit bij een ritje van 15 min , ik ga in voorjaar naar spanje 21 uur rijden , maar ik ben bang dat ik haar weg moet doen , ondanks alle moeite en trainen , want ze moet dan 4 keer perjaar in de auto zitten ,
  medicijnen geprobeerd , relizen , en nog 2 andere maar werkt allemaal niet

  Ik denk dat het wel was gelukt als ik vanaf 8 weken oud was begonnen en dan 3-4 keer perweek een auto rit

  • admin schreef:

   Heb je al iets van Bach bloesem geprobeerd? https://bloesemdroom.net/bach-bloesem-remedies/ Dat schijnt ook wel eens te werken. Of als je er open voor staat een Homeopaat voor dieren, wellicht dat hun iets samen kunnen stellen speciaal voor je kat. Ik heb er zelf geen ervaring mee en nog nooit nodig gehad, maar ik hoor er wel goede dingen over. Misschien er eens één mailen of bellen voor meer informatie of iets. Het zou zonde zijn als je haar weg zou moeten doen.
   Persoonlijk zou ik zelf overwegen om haar toch een keer de lange rit mee te laten maken. Wellicht dat ze het eerst eng vind, maar naarmate de rit vordert ze er vrede mee gaat krijgen. Een kwartier is niks in vergelijking met 21 uur.
   Onze katten hoefden maar één keer de lange reis mee te maken. Eén van hun vond het autorijden altijd erg leuk en lag dan ook regelmatig op de hoedenplank toen ze klein was. Onze andere kat was een ex zwerfkat en aan komen lopen en vond eigenlijk alles prima. Eigenlijk vond alleen Bengel het niet zo leuk en laat zij nou net de poes zijn die we vanuit Hongarije weer terug naar Nederland hebben genomen en ze moet nog een keer mee terug als we definitief Vertrekken. Ze heeft de terugreis naar Nederland geen kik gegeven. Maar goed alle katten zijn anders dus daar kan ik geen uitspraak over doen. Ik wil je in elk geval heel veel succes wensen en ik hoop echt dat je een oplossing vind.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge