Wat te doen bij hoge koorts tijdens een hittegolf?

Note: Deze blog schreef ik in 2019 toen we voor het eerst te maken kregen met extreme temperaturen tijdens een hittegolf en koorts.
Twijfel je om de gezondheid van je kind neem dan altijd contact op met je huisarts! Liever een keer teveel gebeld dat te weinig.

Afgelopen week is het in heel Europa erg warm geweest. In Hongarije hadden we te maken met gevoelstemperaturen van 40- 44 graden. Op datzelfde moment had Isabella hoge koorts. Met een lichaamstemperatuur die boven de 39 bleef hangen en uitschieters tot 40.1 graden. Was het warme weer alles behalve prettig. De nachten waren broeierig en de temperatuur in de camper bleef daardoor ook hoog.

Koorts

Allereerst is het belangrijk om te weten wat koorts is en wat het met een lichaam doet. Koorts is een normale reactie van het lichaam op virussen en bacteriën die een infectie hebben veroorzaakt. Het lichaam kan binnengedrongen virussen en bacteriën beter bestrijden bij een hogere lichaamstemperatuur. Bij een temperatuur tot 39.5 kan je daarom gewoon het beste uitzieken. Komt de temperatuur boven de 40 graden dan is het nog geen groot probleem. Het is wel zeer belangrijk om de temperatuur goed in de gaten te houden.

”Als de temperatuur van het lichaam boven de 42 graden komt gaan de eiwitten in het lichaam van mens en dier stollen, waardoor de lever, nieren, hart en longen uitvallen. En als je lichaam de temperatuur eenmaal heeft bereikt en er niet per direct wat aangedaan word om de temperatuur te verlagen loop het meestal slecht af.

Bovenstaande waarschuwing komt van een weerstation in Hongarije. Dit geld echter voor gezonde mensen dus kan je je voorstellen dat je met hoge koorts echt moet zorgen voor wat verkoeling.

Meer lezen? Mijn 6 must-haves items tijdens het reizen

Wat te doen?

Als de armen, benen en kuiten nog koel aanvoelen en de gemeten temperatuur al 38.5 graden aangeeft, dan zal de temperatuur heel waarschijnlijk nog verder stijgen. De voeten worden pas heet als de temperatuur op zijn hoogst is. Het lichaam probeert dan via de voeten de warmte af te staan.

In deze fase kunnen kinderen rillerig zijn en zich niet lekker voelen. Het beste kan je ze lekker toedekken onder een warme thee geven. Zo help je het lichaam mee om de gewenste temperatuur te bereiken. Het niet lekker voelen en rillerig zijn verdwijnt zodra de koorts zijn hoogtepunt heeft bereikt. Geef tijdens deze fase geen koortsremmende medicijnen, maar zorg dat je er bent voor je kind. Als je kind het wil mag hij/zij kleine beetjes drinken of eten.

Koelen

Pas als de voeten en kuiten heet aanvoelen dan kan je bij een temperatuur vanaf 39 graden beginnen met het koelen van de voeten. Hiermee help je het lichaam om overtollige warmte af te voeren.
Dit kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door een kuitwikkel aan te leggen of door grote natte sokjes aan te trekken.

In sommige gevallen mag je geen natte sokjes aantrekken. In het geval van koude voeten/en of koude rillingen mag het niet. Zelfs niet als de koorts dan al heel hoog is. Je kunt wel de benen koelen met een licht vochtige doek en die uit zichzelf laten drogen. In deze fase moet je je kind niet te warm toedekken, maar met enkel een dun lakentje. Zorg ervoor dat je kind niet in de tocht ligt.Onderstaande tip kreeg ik van een vrouw hier in Hongarije.

Als je kind hoge koorts heeft maar wel goed alert is kan je hem tijdens een hittegolf helpen met warmte kwijt te raken door hem in een badje te stoppen. Je vult een klein laagje lauw water in een badje/teiltje en doet er af en toe koel water bij.  Ondertussen blijf je met je kindje spelen en maak je je kind een beetje vochtig met het water op bijvoorbeeld de benen te laten lopen. Let op met tocht en let op hoe ‘ziek ‘je kind is.

Isabella was in het begin ondanks de koorts goed alert en ze speelde ook gewoon. Maar als ze zo zou zijn als afgelopen donderdag had ze van mij niet in een badje gemogen. Ze was hartstikke ziek en lag alleen maar te mopperen of te slapen.

koorts, hittegolf, hittegolf koorts

Dit was in 2017

Vocht binnenkrijgen

Als er iets belangrijk is tijdens een hittegolf is het wel om genoeg vocht binnen te krijgen. Datzelfde geld natuurlijk ook voor koorts. Zorg dus dat je kind voldoende vocht binnenkrijgt. Isabella dronk nauwelijks iets, maar borstvoeding wilde ze maar al te graag hebben. Een jonge baby kan je gewoon onbeperkt borstvoeding aanbieden met de hitte en als ze ziek zijn ook. Borstvoeding past zich aan aan de temperatuur waardoor het met extreme temperaturen wateriger is dan normaal. Zorg ervoor dat je zelf ook voldoende blijft drinken.

Hoe heel goed in de gaten of je kind genoeg vocht binnen krijgt. Een erg ziek kind kan je regelmatig kleine slokjes laten drinken(al is het maar een lepeltje per keer). In plaats van drinken kan je ook een bouillon of komkommer aanbieden. Let in alle tijden goed op het aantal keer dat je kind naar de wc gaat en bij een kleintje op het aantal plassluiers. Als je kind ook spuugt of diarree heeft zorg dan extra goed dat hij wat vocht binnen krijgt.

Als je het idee hebt dat je kind niet genoeg binnen krijgt of hij erg zwak word raadpleeg dan altijd een dokter. Je kan beter een keer voor niks bellen dan niet bellen. Is hij nog goed bij en twijfel je dan kan het geen kwaad om ORS toe te dienen.

Signalen herkennen

Verdiep je in verschillende ziektes en zorg dat je weet waar je op moet letten. Ik ben bijvoorbeeld erg alert op de symptomen van hersenvliesontsteking en andere ernstige aandoeningen. Ook doordat ik in het buitenland zit waar de taal soms toch een puntje is vind ik het belangrijk om in te kunnen schatten als het foute boel ik. We gaan niet vaak naar de dokter, maar soms is het onvermijdelijk om te gaan.

Afgelopen week was zo een moment. Na al een paar dagen koorts te hebben gehad wat niet echt omlaag ging en een nare hoest vond ik het tijd worden om de dokter te laten kijken naar de oren, keel en naar de longen te laten luisteren. Bij Isabella kwam daar bronchitis uit iets waar wij al voorzichtig aan gedacht hadden. Ze kreeg een Antibiotica kuurtje mee (iets wat ik liever niet zomaar geef) en een hoestsiroop met druppels. De antibiotica heb ik uiteindelijk wel gegeven nadat ze op de andere manier niet opknapte en een halve dag als een ziek vogeltje op de grond lag te mopperen. Direct daarna ging ze goed vooruit.

Antibiotica

Antibiotica werkt alleen bij bacteriën en niet bij een virus. Aangezien we niet wisten wat ze had en het ook niet op kweek werd gezet was het dus gewoon puur gokken of het wel of niet efficiënt was. Uiteindelijk geloof ik wel dat ze het goed hadden. Isabella knapte gelijk op na de kuur en bij Sjors bleek het om een virus te gaan, daarom kreeg hij geen antibiotica mee.

Wanneer bel je de dokter?

  • Als je baby/ kind koorts ontwikkeld let je dus altijd goed op de signalen!
  • Als de baby jonger dan 3 maanden is (behalve na de vaccinatie)
  • Een hartziekte, longziekte of diabetes mellitus heeft
  • Medicijnen gebruikt die de weerstand verminderen.
  • Sowieso als hij/zij minder weerstand heeft.

Blijf als je kind koorts heeft ook op andere ziekteverschijnselen letten.

  • Als je kind grauw, suf, benauwd of ontroostbaar is.
  • Bij rode vlekjes die niet verbleken als u erop drukt.
  • Hij/zij blijft overgeven.
  • Hij/zij wil niet drinken en plast te weinig.
  • Hij/zij wordt zieker of het gaat steeds slechter.

Bij bovenstaande alarmverschijnselen moet je gelijk de huisarts bellen. Rode vlekjes kunnen een teken zijn van hersenvliesontsteking en dan is snel handelen van levensbelang.

Als er nog iemand aanvullende tips heeft hoor ik het graag.

Liefs Andrea

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge