Hoe Donald Duck en thuisonderwijs (unschooling) goed bij elkaar passen

Donald Duck wie kent hem niet! Als kind las ik de blaadjes graag en ook nu nog is het leuk om de verhalen uit Duckstad te lezen. Nooit gedacht dat die eend toch wel eens een grote rol zou kunnen gaan spelen bij ons thuis. Vorig jaar besloot ik om een 2 jarig abonnement op de Donald Duck jr af te sluiten. Met het idee dat als Sjors graag wilde leren lezen. Hij dat op zijn eigen tempo kon doen op een makkelijk niveau. De Donald Duck Junior gaf aan dat het een uitstekend blad was voor beginnende lezers. Ideaal voor onze beginnende lezer dacht ik toen. En mocht hij er snel uitgegroeid zijn dan heeft hij nog twee kleine zusjes die ze kunnen lezen als ze er klaar voor zijn.

Unschooling en leren

Tijdens mijn onderzoek naar thuisonderwijs en dan voornamelijk de unschooling kant. Kwam ik tot de conclusie dat ieder kind op zijn eigen tempo en op zijn eigen manier leert lezen. Sommige zijn op 4 jarige leeftijd al heel erg geïnteresseerd in letters/ lezen en andere pakken pas op hun 12e het lezen op. Met Sjors was ik tijdens zijn kleuterjaren al wat begonnen met op een speelse manier letters leren herkennen. Zo liepen we door de straten om de letters en cijfers op kentekens te lezen of woorden in etalages/ ramen. Hij leerde kleine woordjes herkennen (WC) en riep enthousiast dat er een parkeerplaats was als hij een bord met de P zag.

Okki / Donald Duck Junior

In de kringloop kwam ik een aantal veilig leren lezen boekjes tegen en via marktplaats kocht ik er o.a. een letterbak en nog wat dingen bij. Ik had voor het toen al een abonnement op de Okki, maar verder dan een beetje bladeren en plaatjes kijken deed hij op dat moment nog niet. Toen ik voor mijn dochter aan het kijken was om de Bobo te verlengen voor haar, kwam ik Donald Duck junior tegen. Ik kon met een leuke korting een abonnement afsluiten en heb toen de gok genomen om het te doen. En eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat hij die wel zou gaan lezen. Binnen de kortste tijd verslond hij tijdschrift na tijdschrift. Doordat hij de Donald Duck Junior kon wilde lezen heeft hij zichzelf pijlsnel leren lezen. Niet alleen de Donald Duck junior, maar ook de Normale variant.

Iets voor zijn zevende verjaardag begon hij elke avond te lezen. Dankzij de boekjes is hij ook de Okki gaan lezen (althans hetgeen wat hij leuk vond) en kwam uit bij de boekjes van Dolfje Weerwolfje van Paul van Loon. Vanaf toen ging het pijl snel. De boekjes (voornamelijk Donald Ducks) waren niet aan te slepen. Tijdens pakjes avond kreeg hij meer dan 25 pockets en nog een stapel losse blaadjes. Bij de ruilbieb en bij kringloopwinkels vond hij Dolfje Weerwolfje en binnen mum van tijd las hij die uit. Waar hij in de herfst al vrij moeiteloos een verhaaltje voorlas, leest hij nu elke zin voor alsof hij nooit anders heeft gedaan. Rond sinterklaas las hij echt heel vlot gedichtjes voor die hij had gekregen.

Zelf gedaan

Hij heeft het helemaal zelf gedaan! Natuurlijk hebben we samen weleens wat woordjes geoefend, maar verder heeft hij het zichzelf helemaal aangeleerd. En wat mij betreft is Donald Duck bij hem de reden geweest dat hij super graag wilde kunnen lezen. Het is zo mooi om te zien dat het zelfstandig dingen kunnen leren niet stopt als een kind naar de basisschool gaat, maar dat ze van nature zelf graag willen leren. Het vergt vertrouwen vanuit ons als ouders, maar wij hebben er alle vertrouwen in dat hij alles leert wat hij nodig gaat hebben in zijn leven. Kunnen Lezen opent werelden. Hij is nu bezig met het leren van de Engelse taal en ook daar speelt het lezen een grote rol.

Voorlezen

Sinds hij zelfstandig kan lezen leest hij ook graag voor aan zijn zusjes. Voornamelijk Liselotte vindt het leuk als hij haar een verhaaltje verteld. Ook in de avond lezen we graag voor. Soms leest hij voor en soms lezen we om de beurt. Pluk van de Petteflet is een erg leuk boek om samen te lezen met de kinderen. Hier zijn ze er alle drie dol op.

Donald Duck fan

Sinds hij Donald Duck heeft leren kennen is hij niet alleen pijlsnel gaan lezen, maar is hij ook een trouwe fan geworden van Donald Duck. Het liefste zou hij alles van Donald Duck willen hebben wat er maar te krijgen is. Op zijn verlangenlijstje staat dan ook vrijwel alles wat er te krijgen is in de Donald Duck shop. Het liefste zou hij er dan ook lego van willen hebben, alleen weet ik niet of dat wel bestaat. Hij vindt de verhalen van Madame Mik Mak, Guus Geluk en Dagobert Duck erg leuk! Ook de zware jongens en natuurlijk Mickey mouse blijft hij erg leuk vinden. Als hij er straks klaar voor is wil ik hem de type cursus Ducktypen laten volgen zodat hij op spelende wijze snel leert typen. Voor nu heb ik hem eigenlijk zo min mogelijk achter een beeldscherm zitten. Sinds een weekje volgt hij Engels via Duolingo en als hij er klaar voor is en wij stabiel internet hebben(zijn onderweg), zou hij ook wekelijks Engelse les kunnen krijgen online van een Engelse leraar.

Ik ben benieuwd hoe Isabella straks gaat lezen als ze er klaar voor is. Ze wil met vlagen de letters oefenen, maar er echt mee bezig zijn zoals Sjors het deed toen hij jonger was, vindt ze nog niet nodig.

Liefs Andrea

PS. Deze blogpost kan affiliatie links bevatten. Dat betekend dat als je via de link iets bij de betreffende site besteld, ik daar een klein percentage  van krijg. Zo help je mij een klein beetje mee om de kosten voor mijn blog te minderen.

Onder het mom van brutale mensen hebben de halve wereld deel ik hieronder een aantal linkjes waarmee je mij kunt steunen. Dat kan door een aankopen te doen via één van de onderstaande linkjes of door via paypayl of buymeacoffee een bijdrage te geven voor mijn blog. Sommige links in mijn blog berichten bevatten een affiliatie link. Dat betekend dat als jij via mijn link iets besteld bij de betreffende shop ik er een klein percentage voor krijg. En het mooiste is het kost je helemaal niks! Zo kan je mij en mijn blog ondersteunen zonder dat het jou iets kost.

Blij met de te lezen content? Of wil je om de één of andere reden iets bijdragen aan de kosten van mijn blog? Via buymeacoffee kan je een koffie voor mij kopen. https://www.buymeacoffee.com/andreahml

Of via Paypal https://paypal.me/andreahml?country.x=NL&locale.x=nl_NL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge