Boekenlijst om te leren lezen

Het is maandag 4 september drie dagen na de derde verjaardag van mijn zoontje als hij onder het dagelijkse voorlezen mij onderbreekt en zegt; ‘Mama, dat zijn toch lezen?’. Hij bedoelt hiermee dat het woorden of letters zijn om te lezen. Ik sta ervan te kijken en een rondje google bevestigd het dat er meerdere jonge kinderen zijn die al kunnen lezen of willen lezen. De jongste die ik zag was nog geen twee jaar oud. Sommige kinderen lezen alleen cijfers en andere lezen echt al woordjes voor.

Een duik in onze boekenkast bevestigd me dat wat ik eigenlijk al wist. Ik heb helemaal geen simpele boeken om te leren lezen met korte woordjes. Onze boekenkast staat vol met prentenboeken en voorleesboeken. Ik heb een paar leuke boeken uitgezocht die bij mij in elk geval op het lijstje staan om aan te schaffen of bij de bieb te lenen.

 

Nijntje oefent korte woordjes

In dit boek staan plaatjes met simpele woorden zoals  zon of wolk. Buitenom dat ik nu eenmaal een zwak heb voor nijntje spullen denk ik dat het wel een leerzaam boek is om letters te leren herkennen.

 

maan roos vis- letterboek

Dit boek komt van Zwijsen uitgeverij en word ook veel op scholen gebruikt om te leren lezen. In het boek staan de letters van het alfabet maar ook lettergrepen zoals ; au, aa, ie, ij enzovoort. Best handig denk ik.

 

Woezel en pip – lol in de hut

Dit leuke boek van woezel en pip is speciaal geschreven voor kleuters die zelf willen lezen. Het boek is geschreven op Avi start nivo en is dan ook erg geschikt voor de beginnende lezers. Hoewel er op het boek staat dat het voor 5+ is denk ik dat het ook wel kan voor jongere lezers. Wat ook leuk kan zijn in de Woezel en Pip serie zijn de boeken letters leren met woezel en pip en het boek woezel en pip – samen tellen.

 

vos en haas

Op mijn zoektocht kwam ik ook de boekjes tegen van vos en haas. De zinnen in het boek zijn kort en simpel geschreven en naar mijn idee goed geschikt voor de beginnende lezer. Ik ga zeker hiervoor kijken.

Dit waren een aantal boeken die op mijn lijstje staan voor Sjors. Al vanaf het moment dat hij geboren werd had ik me voorgenomen om hem alles uit zichzelf te laten komen. Ik wil graag thuisonderwijs geven en had dan ook de leeftijd van een jaar of 6/7 in gedachten wanneer hij wilde beginnen met lezen. Op dit moment denkt hij er anders over en heb ik besloten er maar in mee te gaan. Wil hij het doorzetten met leren dan wil ik hem op zijn eigen tempo begeleiden, maar stopt hij er mee dan respecteer ik het ook. Ergens vind ik het wel erg leuk dat hij dol is op boeken. Zowel mijn moeder als ik lezen beide erg graag en komen aan boeken niks te kort.

Hebben jullie nog leuke tips?

Liefs Andrea

*Deze tekst bevat affiliatie links dit houdt in dat als jullie op de link klikken en een product kopen dat ik een klein percentage van de winst krijgt. Voor jullie veranderd er niks.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge