lang="nl"> 5 plaatsen om te bezoeken in de provincie Baranya (Hongarije) - Happymamalife
Site pictogram Happymamalife

5 plaatsen om te bezoeken in de provincie Baranya (Hongarije)

Vandaag is het alweer drie jaar geleden dat we ons huis in Almamellék (in de Baranya) gekocht hebben. Ik moet eerlijk bekennen dat we lang niet alle plekken bezocht hebben in onze provincie, maar er is meer dan genoeg te ontdekken. Vandaag geef ik je een aantal plekken waar je zeker eens een kijkje moet nemen. 

Pécs

De hoofdstad van de Baranya is Pécs. Pécs is de op 4 na grootste stad van Hongarije. Op zondag kan je de grote markt bezoeken waar ze o.a. verse groente en fruit, kleding, huishoudelijke artikelen en dieren verkopen. Wil je winkelen dan kan je terecht bij één van de vele winkelcentrums.
Liever een wat actiever uitje? Dan kan je het Mecsextrém Extreem park bezoeken. Voor 4.290 Forint (€13,32) kan je o.a. klimmen in het klimbos en gebruik maken van de bobsleebaan en nog meer. Zo is er een soort doolhof en kunnen de kinderen eindeloos spelen in de grote speeltuin.

Verder kan je mooie gebouwen bewonderen en is er een dierentuin ergens boven in de bergen bij de toren in de buurt. Dicht bij de dierentuin is er een speelplaats met picknicktafels beschikbaar waar je ook kunt wandelen. Kortom in en om Pécs is genoeg te beleven.Een strandje bij een deel van het Orfú meer

Orfü

Niet zo heel ver van Pécs vandaan omringt door het Mescekgebergte vind je het dorpje Orfü. Het Orfü meer is één van de plekken waar ik graag kom. Zodra je de drukte van Pécs achter je hebt gelaten kom je via een slingerende weg in een groene oase terecht. De weg ernaartoe is al heel mooi (vanaf Pécs gereden). Zodra je het dorp binnen komt gereden zul je zien dat ze op toeristen ingesteld zijn. Er is een camping, een waterpark en natuurlijk het meer van Orfü waar je lekker in kunt zwemmen. Verder kan je er waterfietsen huren, vissen, zijn er authentieke huisjes te bewonderen en kan je in de omgeving heerlijk wandelen.

Niet zo heel ver van Orfü vind je het dorpje Abligat. Dit plaatsje staat bekend om de grotten die je er kunt bezoeken. De grotten staan in elk geval nog op mijn lijstje om eens te bezoeken. Het kwam er maar niet van omdat er geen kinderen mee mogen die nog niet goed zelfstandig kunnen lopen. Nu is Isabella wat groter dus kunnen we als we willen er wel naartoe.

Gyurufu

Ergens verscholen op een erg mooie en rustige plek ligt het eco dorp Gyurufu. Tijdens het paardrijden vorig jaar kwam ik voor het eerst in de buurt van deze prachtige plek. Ik zag het vanaf de heuvel waar we afdaalden en voor het dorp rechts afsloegen. Elke keer als ik deze rit rij verwonder ik mij van de stilte en de mooie omgeving. Ik vroeg mij af hoe en of het mogelijk zou zijn om Gyurufu met de auto te bereiken en kwam erachter dat dat inderdaad mogelijk was. Weliswaar via een omweg vanaf ons huis, maar het is goed mogelijk om via een redelijk verharde weg het dorpje te bereiken met de gewone auto. Het is alleen de vraag of je met je eigen auto deze weg wilt rijden.

buitenrit

De weg naar Gyurufu toe is vanaf het dorpje Dinnyeberki te bereiken via een met steenpuin verharde weg. Onderweg naar het dorpje word je overvallen door de mooie natuur en de rust. Je kan hier heerlijke wandelingen maken. Op de website (Hongaarse) vind je een aantal bezienswaardigheden en plekken waar je heen kunt wandelen. Klik hier om naar de site toe te gaan.

Een leuke manier om dit dorpje te bezichtigen is te paard. Vanaf Ibafa kan je naar dit mooie plekje toe rijden via paden die met een normale auto niet toegankelijk zijn.

 

Obanya

Vorig jaar in de zomer kwam ik een mooie foto tegen van een bevroren waterval in Obanya. Ik ging op zoek en kwam erachter dat deze mooie plek niet zo heel ver van Pécs vandaan ligt. Op een mooie zomerdag zijn we die richting uitgereden waar we erachter kwamen dat wij niet de enige waren die deze plek wilden bezoeken. Na een smoesje van Thijs uit dat we bij vrienden op bezoek gingen konden we zonder moeite doorrijden. Ik vind het nog steeds apart dat ze niet verder vroegen waar die vrienden zouden wonen of zo. Normaal moet je dus vooraan het dorp parkeren en betaal je een klein bedrag om te parkeren.

We hebben helaas niet de waterval gezien omdat Thijs niet goed te been is en het vrijwel onmogelijk is om de wandeling te maken met een kinderwagen. We moesten op sommige plekken door het water heen of klauteren over rotsen in het water. Omdat het ook al wat later was besloten we terug te keren. Maar we komen er zeker nog een keer terug.

Magyarlukafa

Elk jaar in oktober vind hier een oude ambachtsmarkt plaats. De eerste keer dat ik hier kwam wist ik al daar wil ik vaker heen. De sfeer, klederdracht, Hongaarse muziek alles lijkt te kloppen.Ik schreef er al eerder een blog over : Ambachtsmarkt in Magyarlukafa .

Het filmpje zegt meer dan woorden.

Er zijn genoeg mooie plekken om te ontdekken in de Baranya en de omgeving. Bij de zoektocht naar Gyürüfü  kwamen we toen we op de verkeerder weg reden een soort steengroeve tegen. Deze staat nog op mijn lijstje om te bezoeken.

Liefs Andrea

Mobiele versie afsluiten